WiFi Sense în Windows 10: ce este şi cum îl dezactivezi

30.07.2015
WiFi Sense în Windows 10: ce este şi cum îl dezactivezi

Noua funcţie WiFi Sense din Windows 10 a intrat în atenţia publică imediat după lansarea de ieri, aducând motive de îngrijorare pentru securizarea reţelelor de tip WiFi. Prin intermediul acesteia, noul sistem de operare Microsoft distribuie parolele de WiFi ale diverselor reţele între prieteni, însă niciodată nu oferă parola în sine altora. Mai mult decât atât, WiFi Sense este complet opţional şi poate fi dezactivat cu doar câteva click-uri.

Utilizatorii de Windows Phone au avut acces la WiFi Sense de multă vreme şi au putut să le ofere prietenilor din lista de contacte acces la reţelele WiFi la care dispozitivele lor erau conectate. Practic, oricine are un laptop cu Windows 10 conectat la o reţea WiFi, poate să ofere acces tuturor prietenilor la această reţea atunci când sunt în raza ei, fără ca aceştia să necesite o parolă de autentificare. WiFi Sense este însă o funcţie care trebuie activată, fiind pornită automat doar în cazul unei instalări de Windows 10 de tip „Express”.

Pentru a o folosi este absolut necesar să te autentifici în Windows 10 cu un cont Microsoft şi să accepţi distribuirea parolei între dispozitive pentru fiecare reţea în parte. WiFi Sense funcţionează doar cu standardele de securizare „consumer” (WEP, WPA, WPA2, etc.), fiind inaccesibil în cazul reţelelor Enterprise, securizate prin metode mai eficiente. Parolele sunt stocate pe serverele Microsoft şi sunt criptate, deci nu există un schimb direct al parolei între dispozitive. De asemenea, utilizarea sa la locul de muncă nu este indicată.

Prietenii care au acces la parolele WiFi Sense sunt cei de pe serviciile conectate la contul Microsoft. Contactele pot veni de pe Facebook, Outlook şi Skype, iar dezactivarea acestei funcţii este foarte simplă. Din meniul de Start poţi scrie WiFi pentru a ajunge la meniul „Change WiFi Settings” şi apoi butonul „Manage WiFi Settings” oferă acces la opţiunea „WiFi Sense On/Off”. Momentan nu există setări amănunţite pentru activarea acestei funcţii doar pentru anumite contacte, sau pentru contactele de pe un anumit serviciu, însă probabil că astfel de opţiuni vor veni mai târziu. De asemenea, administratorii de reţeau au posibilitatea de a împiedica WiFi Sense direct din router, adăugând la finalul SSDI-ului textul „_optout”. În această situaţie poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni până când Microsoft şterge parola reţelei de pe servere.

Cu toate acestea, WiFi Sense va uşura conectarea la reţele WiFi în casele prietenilor sau în baruri şi restaurante pe care utilizatorii şi cercul de cunoscuţi le frecventează. Setări în plus pentru WiFi Sense ar fi apreciate, iar cei care nu vor să folosească funcţia, pot să o dezactiveze pentru a-şi proteja reţelele de diverse atacuri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult