Windows 10 Mobile Technical Preview build 10080 a fost lansat şi oferă noutăţi interesante

15.05.2015
Windows 10 Mobile Technical Preview build 10080 a fost lansat şi oferă noutăţi interesante

Microsoft a promis că va actualiza versiunea de test a sistemului de operare Windows 10 Mobile la sfârşitul lunii aprilie, însă noul cod a avut probleme, a fost amânat pentru începutul lunii mai şi a devenit disponibil abia acum. Pentru cei interesaţi de evoluţia platformei mobile Microsoft, aşteptarea nu a fost însă zadarnică deoarece versiunea 10080 aduce multe lucruri interesante.

Versiunea este importantă în special pentru cei care folosesc actualul vârf de gamă Lumia 930, deoarece acest telefon nu a figurat pe lista de compatibilităţi a actualizării anterioare, pentur cei care au reuşit cumva să-şi procure HTC One M8 for Windows şi pentru posesorii noilor modele din gama intermediară Lumia 640 şi Lumia 640 XL. Trebuie menţionat însă faptul că versiunea Technical Preview 10080 este disponibilă momentan doar pe canalul Windows Insider pentru actualizări rapide (Fast Ring).

Lista de noutăţi este consistentă. Mai întâi de toate, aceasta versiune include versiunea Beta a viitorului magazin comun pentru aplicaţii universale, iar primele produse importante oferite în acest format se numără şi recent anunţatele Word, Excel şi PowerPoint.

Aplicaţia Music a fost actualizată pentru a profita de integrarea cu serviciul de stocare OneDrive. Neactivată încă pentru toate conturile, această opţiune OneDrive permite ascultarea propriilor piese audio stocate online direct din aplicaţia Music, utilizatorii beneficiind astfel de propriul serviciu muzical cloud. Odată cu Music, au fost actualizate şi aplicaţiile Video şi Xbox.

În final, Windows 10 Mobile Technical Preview 10080 include o nouă aplicaţie pentru captura foto care oferă HDR, recunoaşterea facială şi stabilizare video. Aceasta nu este însă recomandată în acest moment în cazul telefoanelor cu opţiuni avansate precum PureView deoarece nu oferă încă toate opţiunile din Lumia Camera.

Versiunea 10080 repară o serie de deficienţe remarcate la versiunea anterioară, însă nu este lipsită de probleme. Microsoft afirmă că utilizatorii se pot lovi de Live Tiles duplicate, de aplicaţii care rămân în stadiul „pending” după instalare sau care încă apar instalate după dezinstalare, cu aplicaţii care nu pornesc fără o reinstalare şi altele.

După cum ştim deja, platforma Windows 10 Mobile nu se află încă într-un stadiu suficient de avansat de dezvoltare precum ruda sa mai mare desktop şi nu va fi gata pentru o lansare în cursul verii. Joe Belfiore a afirmat acum două săptămâni că Windows 10 Mobile va fi lansat cu întârziere şi că o parte dintre facilităţi vor fi implementate după lansarea oficială.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News