Windows 10 urcă pe locul 2 în clasamentul sistemelor de operare desktop

03.02.2016
Windows 10 urcă pe locul 2 în clasamentul sistemelor de operare desktop

Se pare că diversele strategii Microsoft de convingere a utilizatorilor de Windows 7, 8 şi 8.1 să upgradeze la Windows 10 au funcţionat. Conform celor mai noi statistici, Windows 10 este în creştere şi a reuşit să depăşească încă unul dintre „fraţii” săi mai mari. În acest moment, Windows 10 se află pe locul al doilea la nivel mondial pentru sisteme de operare desktop când vine vorba de număr total de utilizatori.

După Windows 8 şi Windows 8.1, următoarea „victimă” a lui Windows 10 a fost deja bătrânul Windows XP. Singurul care stă în calea sa în cursa pentru locul întâi este Windows 7, care va rămâne pe poziţia fruntaşă pentru mult timp de acum înainte. Este de lăudat însă că în doar jumătate de an, Windows 10 a reuşit să ajungă să fie instalat pe 11,85% dintre sistemele verificate de către NetMarkethare. Microsoft a făcut eforturi mari pentru a convinge utilizatorii să facă upgrade la noul Windows, oferind sistemul de operare ca upgrade gratuit, sugerându-l ca upgrade obligatoriu pentru variantele mai vechi de Windows şi chiar încetând comercializarea de Windows 8.1 către producătorii de hardware.

Clasamentul arată în acest moment cam aşa: Windwos 7 este liderul incontestabil, cu 52,47% din piaţă, Windows 10 este pe locul 2 cu 11,85%, Windows XP pe locul 3 cu 11,42%, iar Windows 8.1 pe locul 4 cu 10,4%. Restul clasamentului este populat de Mac OS X 10.11, Windows 8 şi Mac OS X 10.10, fiecare sub 4%, iar 5,4% din piaţă este reprezentat de categoria „Other OS”, unde sunt incluse toate celelalte versiuni mai vechi de Windows, Mac OS X şi toate variantele de Linux.

Încet, dar sigur, Windows 10 va deveni sistemul de operare dominant în câţiva ani. Având în vedere că deja a reuşit să doboare majoritatea versiunilor anterioare în doar câteva luni, odată ce vor apărea noi componente hardware fără suport pentru sistemele de operare mai vechi, toţi utilizatorii vor fi forţaţi să renunţe la Windows 7 şi 8. De altfel, fiecare computer nou cumpărat va adăuga un utilizator în plus în tabăra Windows 10, întrucât Microsoft nu va mai vinde alte sisteme de operare în regim OEM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult