Windows Phone 8 Apollo – primele detalii

08.02.2012
Windows Phone 8 Apollo - primele detalii

Microsoft lucrează de zor la următoarea revizie majoră a platformei Windows Phone, cu nume de cod Apollo, iar lista îmbunătăţirilor pregătire pentru aceasta este lungă.

Windows Phone 8

Windows Phone 8 are multe lucruri în comun cu versiunea desktop a sistemului de operare Windows 8, fiind construit pe fundaţiile acestuia şi nu vechiul Windows CE. Pe lângă nucleul central, sau kernel după cum mai este referit în termeni tehnici, versiunea Apollo a platformei Windows Phone preia şi modelul de securitate din Windows 8, partea de reţea, tehnologiile de redare video şi accelerare 3D. Microsoft încearcă să asigure prin asta condiţii ideale pentru adaptarea aplicaţiilor PC la platforma Windows Phone, permiţând programatorilor să reutilizeze majoritatea codului software creat pentru platforma desktop PC.

Lista celor mai importante facilităţi oferite de Windows Phone 8 Apollo cuprinde:

  • Suport pentru procesoare quad-core şi multi-core
  • Interfaţă scalabilă pentru patru rezoluţii de ecran diferite (faţă de una singură suportată de Windows Phone 7.5)
  • Conectivitate NFC (inclusiv pentru plăţi electronice şi capabilităţi tap-to-share)
  • Permite extinderea spaţiului de stocare prin adăugarea de card-uri microSD
  • Clientul Zune folosit pentru sincronizarea cu PC-urile desktop este abandonat, acesta fiind înlocuit de o aplicaţie dedicată în stil Windows Phone, capabilă să ofere o funcţionalitate similară
  • Integrare cu platforma Windows 8 – permite dezvoltatorilor de aplicaţii să refolosească majoritatea componentelor software create iniţial pentru versiunea PC a sistemului Windows 8, atunci când se doreşte adaptarea unei aplicaţii pentru utilizarea împreună cu dispozitive bazate pe Windows Phone
  • Aplicaţia Xbox Companion va avea o versiune parteneră pe Windows 8
  • Serviciu Skydrive, cu funcţionalitate similară tehnologiei Apple iCloud, pentru distribuirea comodă a informaţiilor între dispozitive
  • Peste 100.000 aplicaţii disponibile în Windows Phone 8 Marketplace la momentul lansării noului OS
  • Suport pentru comunicare directă între aplicaţii (în prezent fiecare aplicaţie WP rulează într-un mediu protejat de tip sandbox, ce nu permite schimburi de informaţii la acest nivel)
  • Aplicaţia pentru camera foto va beneficia de o interfaţă personalizabilă de producători şi un set cu facilităţi de bază, ce poate fi extins prin instalarea de aplicaţii dezvoltate de terţi.
  • Sistem DataSmart, pentru reducerea traficului de date prin conexiunea de internet mobil. Noua funcţie permite detalierea traficului de datate înregistrat şi acordă prioritate conexiunilor Wi-Fi, realizând conectarea automată la reţele Wi-Fi deţinute de furnizorul de internet, atunci când o astfel de reţea este detectată. Serviciul Local Scout, disponibil în aplicaţia Bing Maps, va asista localizarea în timp real a hotspot-urilor din apropiere.
  • Internet Explorer 10, oferit într-o versiune similară ediţiei pentru desktop, ar putea include o funcţie pentru reducerea volumului de date vehiculat prin conexiunea la internet, cu mod de operare asemănător web browser-ului Opera Mini. Mai exact, paginile web sunt vizitate prin intermediul unui server proxy care asigură compresia suplimentare a informaţiilor transferate, reducând volumul de date cu aproximativ 30%.
  • Suport nativ pentru sistemul BitLocker encription, responsabil de securizarea spaţiului de stocare cu cheie de criptare pe 128 biţi. Algoritmul de criptare este aplicat cu ajutorul unor facilităţi hardware dedicate, astfel încât performanţele în ansamblu să nu fie afectate.
  • Introducerea unei noi linii aplicaţii de tip line-of-business. Acestea sunt aplicaţii proprietare cu funcţionalitate specială, distribuite de companii într-un mediu securizat.

Din păcate Microsoft nu menţionează dacă toate cele 100.000 aplicaţii disponibile în Windows Phone Marketplace la momentul lansării vor fi compatibile cu noul OS, sau este vorba doar de o selecţie limitată dintr-o colecţie de aplicaţii dezvoltate preponderent pentru platforma WP 7. Totuşi conform informaţiilor furnizate de WinSuperSite, toate aceste aplicaţii vor funcţiona sub Windows Phone 8.

Windows Phone 8 Apollo

Un alt detaliu important rămas încă nelămurit este disponibilitatea upgrade-ului la Windows Phone 8 pentru dispozitivele actuale cu WP 7. Zvonurile, din fericire neconfirmate până acum, lasă să se înţeleagă că oferta actuală de produse cu sistem Windows Phone nu va primi upgrade-ul la WP 8. Pe lângă dezamăgirea pe care ar aduce-o deţinătorilor actuali de dispozitive WP 7, o astfel de decizie riscă să fragmenteze ecosistemul Windows Phone în două categorii distincte, una dintre ele fiind în cele din urmă neglijată atât de producători hardware cât şi dezvoltatorii de aplicaţii.

Şi modul de integrare cu reţeaua Skype pune unele semne de întrebare, după ce informaţiile date publicităţii de WinSuperSite dau ca sigură includerea acestei facilităţi prin intermediul unei aplicaţii separate, ce poate fi descărcată şi instalată opţional. Totuşi, PocketNow lasă să înţeleagă că serviciul Skype va fi inclus ca parte integrată în noul sistem de operare.

Dacă totul decurge conform planurilor, Windows Phone 8 Apollo va putea fi văzut în acţiune pe primele dispozitive comerciale către sfârşitul acestui an, sau cel târziu începutul anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News