YouTube trece la Material Design cu întârziere

08.12.2014
YouTube trece la Material Design cu întârziere

Varianta 6.0 a aplicaţiei de YouTube pentru Android a început deja să apară pe dispozitivele utilizatorilor. Aceasta marchează tranziţia variantei mobile a serviciului la Material Design, aliniindu-se cu restul aplicaţiilor Google pentru mobile. Pe lângă noua interfaţă însă, YouTube a primit şi noi filtre pentru căutări, cât şi culori pastelate pentru paginile canalelor.

La capitolul interfaţă, Google a implementat aceleaşi elemente de design prezente deja în alte aplicaţii precum Gmail şi Calendar. Partea superioară a ecranului este colorată într-un roşu aprins, caracteristic logo-ului YouTube, iar meniul principal oferă acces la butoanele şi tab-urile obişnuite. În partea de sus a acestuia, avatarul utilizatorului este afişat acum într-un cerc, iar texul meniului este afişat în culoarea gri peste un fundal alb. Chiar şi pictograma YouTube a fost schimbată, fiind acum mai bine integrată în filozofia de design „Material”.

Canalele au primit atenţie deosebită, aplicaţia integrând API-ul Palette din Lollipop, care foloseşte imaginea principală pentru a extrage culoarea dominantă. Aceasta este apoi folosită pentru a colora bara de sus a aplicaţiei, oferind fiecărui canal în parte o identitate diferită în cadrul aplicaţiei de mobil.

Cea mai mare diferenţă în termeni de funcţionalitate faţă de varianta precedentă de YouTube se găseşte în meniul de filtre pentru căutări. Există acum posibilitatea de a căuta clipuri şi canale în funcţie de rezoluţie (dacă este HD sau nu), dacă există subtitrări integrate, dacă materialul se încadrează în programul Creative Commons, dacă oferă opţiune pentru 3D sau dacă materialul este live sau nu.

O parte dintre utilizatori pot deja să descarce YouTube 6.0 printr-un simplu update din Google Play Store, însă pentru cei care nu vor să aştepte, fişierul APK original este disponibil pentru download. Acesta este semnat în mod oficial de Google şi odată instalat poate fi actualizat fără probleme de pe Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult