Acer Switch Alpha 12: o alternativă atractivă la Surface Pro [REVIEW]

10.11.2016
Acer Switch Alpha 12: o alternativă atractivă la Surface Pro [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Seria de dispozitive Surface a devenit una dintre cele mai inovative de pe piaţă, fiecare produs în parte fiind folosit drept exemplu pentru partenerii Microsoft care produc PC-uri cu Windows. Întrucât Surface Pro este disponibil doar în câteva pieţe internaţionale în mod oficial, producătorii precum Acer au parte de puţină concurenţă în gama de tablete cu Windows pentru profesionişti. Switch Alpha 12 este unul dintre aceste produse, fiind echipat cu toate cele necesare pentru a oferi experienţa Windows 10 completă, fără prea multe compromisuri.

Design, construcţie, ergonomie

Acer Switch Alpha 12 este la prima vedere o tabletă de dimensiuni mari, cu o construcţie metalică solidă, completată de un suport metalic ajustabil pentru ajezarea sa pe un birou. Dispozitivul este echipat cu câteva butoane pe laterala stângă (power, volum şi Start) şi un număr limitat de port-uri pentru ataşarea de accesorii. Este vorba despre un jack de 3,5 mm combo pentru căşti, un USB 3.0 Type-A, o mufă USB Type-C şi un port de încărcare de la priză, cât şi un locaş pentru carduri microSD, ascuns de piciorul de susţinere. Interesant este faptul că inclusiv port-ul Type-C poate fi folosit pentru încărcare, cei care au mai multe dispozitive care folosesc acest standard putând lua în deplasări un singur încărcător.

Piciorul metalic are la bază o suprafaţă cauciucată, pentru a împiedica alunecarea în utilizare, iar sistemul de ajustare nu are trepte, putând fi potrivit în aproape orice poziţie. Rabatarea sa completă vine cu un click satisfăcător, fiind ţinut în loc pentru a nu se deschide accidental de arcuri foarte rezistente. Partea din spate şi rama dispozitivului sunt realizate de asemenea din metal, singurele elemente prezente pe capacul tabletei fiid logo-ul Acer şi camera foto principală.

Tableta Switch Alpha 12 vine echipată şi cu o tastatură subţire, care se conectează magnetic în partea de jos. Aceasta este realizată dintr-un plastic cauciucat moale. Acest lucru îi conferă un nivel de confort ridicat în utilizare şi asigură o greutate scăzută. Acer spune că tastatura este de dimensiuni normale, însă tastele sunt puţin mai închesuite decât pe un laptop normal. Chiar şi aşa, utilizarea sa este foarte plăcută, în ciuda cursei reduse a tastelor. Trackpad-ul este cam mic, însă, dar răspunde foarte bine la comenzi, oferind gesturi multitouch şi un click fizic pe întreaga suprafaţă.

Switch Alpha 12 de la Acer arată foarte bine şi este plăcut în utilizare, însă cei care vor purta acest dispozitiv într-o geantă ar trebui să ştie că tableta nu este tocmai uşoară. Aceasta cântăreşte alături de tastatură aproximatv 1,25 kilograme, asemeni unui ultrabook performant. Adevărul este că şi hardware-ul inclus este comparabil cu cel al unui laptop ultraportabil, oferind în plus posibilitatea de utilizare în mod tabletă, fără tastatură.

Specificaţii Tehnice

  • Ecran: 12”, IPS, 2160 x 1440 pixeli
  • Sistem de operare: Windows 10 Home (64-bit)
  • Chipset: Intel
  • Procesor: Core i5-6200U dual-core, 2,3 GHz
  • Procesor grafic: Intel HD Graphics 520
  • RAM: 4 GB (3,88 utilizabili)
  • Stocare: SSD 256 GB
  • Card: MicroSDXC
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0
  • USB: 1 x USB 3.0 (Type-A), 1 x USB 3.1 (Type-C)
  • Baterie: 4.870 mAh
  • Dimensiuni: 292,1 x 200,6 x 15.2 mm
  • Greutate: 1,25 kg
  • Altele: Tastatură, compatibilitate stylus

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Performanţă ridicată
Tastatură confortabilă
Port-uri pentr accesorii
Sistem de răcire silenţios

Părţi negative

Autonomie scăzută
Greu în comparaţie cu ultrabook-uri
Vine cu mult bloatware Acer

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult