The new iPad vs Transformer Prime – teste de performanţă

19.03.2012
The new iPad vs Transformer Prime - teste de performanţă

The new iPad, aşa cum a botezat Apple ultima versiune a tabletei iPad, dispune de un chipset superior modelului A5 introdus odată cu iPad 2, descris în cadrul evenimentului de prezentare ca fiind de patru ori mai rapid la accelerare 3D decât principalul său competitor – Nvidia Tegra 3.

The New iPad

Date fiind performanţele 3D deja foarte bune prezentate de platforma Tegra 3, afirmaţia „de patru ori mai rapid” a stârnit discuţii aprinse între fani şi un sentiment general de neîncredere la adresa noului produs Apple. Fiind printre primii care au reuşit să intre în posesia noii tablete iPad, cei de la Laptop Mag au decis să o testeze în faţa unui competitor redutabil – tableta Asus Transformer Prime, folosind un software de testare capabil să ruleze pe ambele platforme.

Chiar este noul iPad de patru ori mai rapid?

Cum era de aşteptat, performanţele 3D demonstrate de The new iPad nu sunt chiar atât de stelare pe cât lăsa Apple să se înţeleagă. Per total, noul chipset Apple A5X este mai rapid în 3D decât Tegra 3, dar rămâne în urmă când vine vorba de puterea brută de procesare, unde configuraţia quad-core +1 folosită de Nvidia se dovedeşte superioară.

Într-adevăr, procesorul A5X este mai rapid în testul de accelerare 3D Open GL, unde numărul de cadre pe secundă randate cu GLBenchmark 2.1 este aproximativ dublu faţă de competitorul Tegra 3. Performanţele brute la texturare sunt chiar mai ridicate decât atât, procesorul A5X depăşind de peste patru ori rezultatul obţinut cu Tegra 3 în testul Egypt.

The New iPad

Când vine vorba de aplicaţii care nu depind atât de mult de funcţiile de accelerare 3D, The new iPad nu mai este chiar atât de strălucit, fiind depăşit de tableta cu Tegra 3 atât la capitolul vitezei de procesare în calcule cu virgulă mobilă (Floating Point), cât şi în testele de viteză pentru memoria RAM. Excepţie face doar sub-testul Stream, unde tableta iPad demonstrează o lăţime de bandă superioară la accesarea memoriei RAM.

Apple A5X vs Tegra 3 în jocuri 3D

În primele teste cu jocuri reale – Riptide GP şi Shadowgun, ecranul Retina Display instalat pe The new iPad prezintă imagini mai clare şi cu o paletă mai atrăgătoare de culori decât cel folosit de tableta Transformer Prime. Totuşi, trebuie notat că unele din efectele 3D prezentate pe tableta cu Tegra 3 nu sunt redate de noul iPad, spre exemplu efectul de stropire cu apă din Riptide GP şi steagurile fluturând din Shadowgun. De altfel, Nvidia a precizat că unele dintre efectele prezentate de aceste jocuri sunt special optimizate pentru chipsetul Tegra 3, şi nu pot fi randate pe alte platorme. Prin urmare, pentru o imagine completă despre noul iPad va trebui să aşteptăm disponibilitatea unor jocuri special adaptate pentru chipsetul A5X.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult