E-Boda Supreme IPS Dual Core X200 – o tabletă Android accesibilă şi puternică, dar problematică

16.01.2013
E-Boda Supreme IPS Dual Core X200 - o tabletă Android accesibilă şi puternică, dar problematică

E-Boda este unul printre producătorii autohtoni celebri de echipamente electronice, compania având o perioadă în care a devenit foarte mediatizată datorită player-elor DVD, şi ulterior a playere-elor multimedia de reţea, cu preţuri scăzut şi facilităţi bune.  Apariţia sistemului de operare Android şi oportunitatea oferită de tot mai cerutele tablete, mai ales în sectorul inferior de preţ, a determinat compania să lanseze şi o gamă  de zece astfel de produse, dintre care cel mai important şi mai recent este modelul Supreme IPS X200.

Prezentare, construcţie, ergonomie

La fel ca în cazul altor produse comercializare în nume propriu de rivalii precum Evolio sau Allview, acesta nu este un produs fabricat în România ci unul particularizat pentru cerinţele companiei de către unul din zecile de mici producători ODM din China. Cum nivelul de calitate şi alegerea componentelor este, de cele mai multe ori, la latitudinea celui care comandă produsul, acesta nu este neapărat un aspect negativ.

Oferind un ecran IPS cu diagonală de 9,7”, raport al ecranului 4:3 şi o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli, Supreme IPS X200 este o replică mai accesibilă (999 lei) pentru cunoscutul Apple iPad 2, o tabletă destinată amatorilor de navigaţie sau lectură, care sunt ceva mai avantajaţi de acest tip de ecran.

Partea frontală a carcasei, acoperită integral cu sticlă, este aceeaşi cu care multe alte tablete ne-au obişnuit: simplă şi fără nici un detaliu suplimentar în afara obiectivului camerei frontale VGA. Partea din spate este fabricată integral din aluminiu eloxat, capacul având marginile uşor teşite pentru a asigura un confort superior în mână. Având o greutate de 600 de grame, tableta se încadrează în nota obişnuită a tabletelor de 9,7 – 10,1” şi, în ciuda grosimii puţin cam mari de 11,7 milimetri, este surprinzător de confortabilă iar priza în mână este foarte bună.

Din păcate, construcţia Supreme IPS X200 nu este în totalitate atât de fericită iar unele decizii de design sunt chiar ciudate. Dacă partea frontală din sticlă şi cea posterioară din aluminiu sunt de bună calitate, rama laterală, care ar trebui să le îmbine, este fabricată dintr-un material plastic de slabă calitate şi prost asamblat, tableta având zone în care se simte deplasarea celor două părţi componente principale.

Această ramă laterală găzduieşte toţi conectorii tabletei, aceştia fiind grupaţi în partea superioară. Pe lista lor intră o ieşire video Mini HDMI, două porturi Micro USB, dintre care unul cu suport OTG şi un cablu dedicat inclus în pachet, ieşirea RTS de 3,5 mm pentru căşti şi cel mai prost conceput slot MicroSD întâlnit vreodată, pentru a cărui utilizare va trebui să vă înarmaţi cu ceva atenţie şi răbdare deoarece cardurile pot fi inserate greşit mai uşor decât aţi crede.

Deşi tableta a rulat de la bun început Android 4.0, producătorul a implementat, pe lângă indispensabilul buton Power/Lock, şi trei butoane aferente funcţiilor Home, Meniu şi Back. Indispensabile în epoca Android 2.x, acestea sunt redundante odată cu implementarea butoanelor virtuale şi, dacă prezenţa lor n-ar trebui să deranjeze prea mult din moment ce pot fi ignorate, faptul că butoanele de Volum sunt asociate cu o apăsare prelungă pe primele două dintre acestea va deveni rapid o sursă de frustrări.

Este dezamăgitor că E-Boda nu a acordat mai multă atenţie cuvenită acestor mici detalii de construcţie, o ramă laterală mai bine făcută şi un slot MicroSD conceput cum trebuie putând face din X200 o tabletă construită bine.

Specificaţii

  • Ecran: 9,7”, 1024 x 768 pixeli, IPS
  • Chipset: Rockchip RK3066
  • CPU: ARM Cortex-A9, dual-core, 1,5 GHz
  • GPU: ARM Mali 400, quad-core
  • RAM: 1GB
  • Memorie internă: 8GB (plus card MicroSD 8GB)
  • Sistem de operare: Android 4.0.4
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Cameră frontală: VGA
  • Cameră principală: 2MP
  • Conectori:  2 x Micro USB (cu suport USB OTG şi modem 3G), audio out, HDMI
  • Audio:  microfon, difuzor
  • Baterie: 8000 mAh
  • Dimensiuni: 243 x 190 x 11,7 mm
  • Greutate: 600 grame

Ecran, hardware, autonomie

Odată cu scăderea preţurilor şi creşterea pretenţiilor utilizatorilor, şi tabletele accesibile au încep să migreze către panourile IPS, un aspect binevenit deoarece panourile TN ar trebui să dispară şi să nu mai auzim vreodată de ele. Bineînţeles, fiind vorba de un produs din gama inferioară, nu putem găsi un panou performant precum cel oferit de iPad 3, însă Supreme IPS X200 oferă culori suficient de bune, un nivel profund de negru, unghiuri foarte largi de vizualizare şi un contrast rezonabil. Luminozitatea nu este foarte grozavă, aceasta trebuind să fie reglată la circa 75 de procente pentru a oferi nuanţe curate de alb, iar controlul calităţii ar putea fi îmbunătăţit, deoarece exemplarul de test a venit cu două pete vizibile.

Având o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli, densitatea este de numai 133 ppi, ceea ce face ca ecranul să fie suficient de bun pentru jocuri sau redare video, însă nesatisfăcător pentru lectură deoarece zimţarea caracterelor este pronunţată şi deranjantă. O altă problemă ar fi calitatea panoului protector de sticlă, care are o prestaţie decentă în lumina puternică dar al cărui tratament oleofobic este foarte slab, acesta nu doar reţinând toate amprentele dar fiind şi greu de curăţat.

Inima platformei hardware este un procesor Rockchip RK3066, o soluţie chinezească care include un nucleu dual-core ARM Cortex-A9 tactat la 1,5GHz şi un nucleu grafic quad-core ARM Mail 400 tactat la 250MHz. După cum se remarcă din graficele de mai jos, produsul a fost o surpriză plăcută, performanţele acestuia fiind foarte bune nu doar pentru activităţile banale, ci şi pentru jocuri, unde nucleul grafic a susţinut aproape 60 de cadre pe secundă la rezoluţia nativă a ecranului fără nici o problemă

Restul dotărilor hardware includ o memorie RAM cu o capacitate de 1GB, stocare internă cu capacitate de 8 GB, dintre care circa 6 GB sunt disponibili utilizatorului dar în care se remarcă o partiţie /Data de numai 500MB, un adaptor wireless 802.11 b/g/n şi suport pentru o listă redusă de modemuri 3G cu conectare USB. Din păcate, atât suportul Bluetooth cât şi cel GPS sunt absente.

Dacă inginerii de la Fuzhou Rockchip Electronics au reuşit să creeze un procesor rapid, procesul tehnologic de 40nm folosit nu este prea eficient energetic. Tableta se încălzeşte puternic în cursul rulării jocurilor iar autonomia, după cum se observă din tabelele de mai jos, nu este prea grozavă, în ciuda capacităţii mari de 8000 mAh.

Software, cameră foto, redare multimedia

E-Boda nu a modificat aproape deloc codul nativ Android, cu excepţia meniurilor pentru adaptoarele de reţea Ethernet şi pentru controlul ieşirii HDMI, sistemul de operare fiind practic nemodificat. Din păcate, tableta rulează încă Android 4.0.4 şi nu există în acest moment vreo actualizare la Jelly Bean.

Această nealterare a codului Google nu este şi o garanţie a stabilităţii. Deşi prestaţia generală a tabletei este bună, există unele probleme software care diminuează drastic experienţa utilizatorului şi care cer o actualizare software rapidă. De-a lungul săptămânii în care am testat-o, ne-am lovit de anumite incompatibilităţi care au făcut unele aplicaţii precum Google Chrome sau Nova Launcher să se blocheze la pornire, iar calitatea driverelor Rockchip nu pare a fi nici ea proa bună, testul GL Benchmark la rezoluţia 1080p ducând invariabil la blocarea tabletei.

Redarea video este bună, ecranul IPS oferind condiţii propice pentru vizionarea materialelor video. Suportul pentru codecuri este suficient de larg, incluzând şi containerul MKV, însă pentru decodarea Dolby Digital sau DTS va trebui să folosiţi un player alternativ. Ieşirea HDMI este simplu de setat şi utilizat, paleta coloristică fiind însă cam departe de calitatea celei afişate pe ecran. Redarea audio în căşti sau difuzor este mulţumitoare, nivelul sonor fiind suficient de bun dar oferind o calitate modestă.

Modesta este şi prestaţia celor două camere foto incluse de producător. Camera frontală are un senzor VGA şi este suficient de bună pentru conversaţiile Skype dar nimic mai mult, aceasta având un zgomot puternic şi o lipsă vizibilă de detalii. Camera principală are un senzor modest de 2 MP cu focalizare fixă, captura oferind imagini cu culori şi contrast bune dar prea întunecate şi lipsite de detalii.

Concluzii

Dacă E-Boda ar fi reuşit să finiseze corect din punct de vedere hardware şi software această tabletă, Supreme IPS X200 ar fi putut fi o alternativă mai accesibilă pentru iPad 2. Cu un preţ similar tabletei Nexus 7, aceasta oferă un ecran mai mare şi cu un raport al ecranului optim pentru navigaţie sau lectura cărţilor în format electronic, chiar dacă hardware-ul nu este tot atât de bun.

Din păcate, manopera defectuoasă a carcasei, problemele ecranului, lipsa modulelor GPS şi Bluetooth, autonomia cam mică şi probleme software subminează impresia iniţială pozitivă lăsată de acest produs, E-Boda Supreme IPS X200 prea scump pentru ceea ce oferă şi având probleme software care nu ar trebui să apară într-un firmware final.

Părţi pozitive

Ecran IPS
Platformă hardware bună
HDMI şi USB OTG
Ergonomie şi design

Părţi negative

Probleme software
Asamblare slabă
Lipsă GPS şi Bluetooth
Autonomie modestă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News