Intel a lansat noile procesoare Atom, acestea promit performanţe CPU duble şi triple pentru GPU

12.09.2013
Intel a lansat noile procesoare Atom, acestea promit performanţe CPU duble şi triple pentru GPU

În luna mai a acestui an, Intel a prezentat pentru prima dată specificaţiile viitoarelor procesoare Atom, noul nucleu Silvermont şi un procesor grafic dezvoltat intern urmând să aducă un spor semnificativ de viteză. Primele modele bazate pe acest nucleu fac parte din familia Bay Trail, care este dedicată tabletelor şi ultraportabilelor, au fost lansate oficial ieri, în cadrul IDF 2013.

Fie că este vorba de platformele pentru telefoane Medfield sau Lexington sau de platformele pentru tablete Clover Trail şi Clover Trail+, Intel a folosit până acum nucleul Saltwell. Implementat în versiuni simple sau dual-core, acesta foloseşte antica arhitectură Bonnell, cunoscută de la modelele Atom implementate în netbook-urile de acum câţiva ani, iar acest lucru nu a permis procesoarelor Intel pentru platformele mobile să ridice pretenţii de performanţă dincolo de sectorul mid-range.

Noul nucleu Silvermont reprezintă o actualizare majoră pentru platforma Atom, acesta aducând o arhitectură pe 64 de biţi (fără suport software până în 2014), procesare out-of-order, îmbunătăţiri semnificative ale rutinelor de predicţie şi scurtarea lungimii stagiilor de execuţie a instrucţiunilor, ceea ce aduce, conform Intel, dublarea performanţelor CPU. Noile cipuri din generaţia Bay Trail implementează un procesor grafic Intel HD Graphics preluat de la generaţia Ivy Bridge a procesoarelor Intel Core, înlocuind vechile modele licenţiate de la PowerVR, iar pe lângă compatibilitatea DirectX 11 şi OpenGL 3.1, acestea promit şi o triplare a puterii de procesare grafică şi suport pentru rezoluţii de până la 2560×1600 pixeli.

În cadrul IDF 2013, Intel a anunţat seriile de procesoare Z3600 şi Z3700. Primele modele ale platformei Bay Trail oferă două, respectiv patru nuclee Silvermont tactate la 1,33 GHz, acestea putând urca, atunci când temperaturile şi consumul o permit,, până la 2 GHz, respectiv 1,9 GHz. Familia Z3700 oferă şi modele mai rapide precum cel implementat în tableta Toshiba Encore, acestea oferind patru nuclee tactate la 1,5 GHz şi o frecvenţa Turbo maximă de 2,4 GHz.

Pe lângă saltul de putere, noile procesoare Bay Trail sunt fabricate într-un proces de litografiere pe 22 nm, faţă de cei 32 nm folosiţi până acum, aducând o eficienţă energetică superioară care oferă mai mult de 10 ore de autonomie în utilizare şi circa trei săptămâni de stand-by. Primele două modele de tablete bazate pe Bay Trail au fost deja anunţate, iar Intel afirmă că noua platformă va permite realizarea unor tablete cu preţuri de 199 de dolari. 

Versiunea pentru telefoane a noii platforme Atom cu nuclee Silvermont, Merrifield, va fi lansată în 2014.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News