iPad Pro: prima tabletă Apple orientată către profesionişti

10.09.2015

Vedete conferinţei Apple de aseară au fost fără îndoială noile modele de iPhone, însă iPad Pro a primit atenţie specială din partea companiei. Tableta gigant încearcă să se apropie după cum sugerează şi numele de profesioniştii care îşi doresc o tabletă puternică pe care să poată lucra toată ziua în aplicaţii la locul de muncă.

Desigur, pentru a putea fi de folos acestei categorii de utilizatori, Apple a apelat la o nouă strategie. A integrat un display de dimensiuni mari, a realizat un procesor puternic, comparabil cu ceea ce oferă un laptop şi a realizat noi accesorii dedicate productivităţii.

iPad Pro: Smart Keyboard se vinde separat

Noul iPad Pro vine cu un display de 12,9” cu rezoluţie 2732 x 2048 (în continuare păstrează raportul de aspect 4:3), un chipset proprietar Apple A9X pe 64 de biţi şi cu opţiuni de stocare de 32 sau 128 GB. Comparat cu generaţia precedentă, iPad Air 2, varianta Pro oferă un procesor 80% mai performant şi un GPU de două ori mai puternic. Apple susţine că iPad Pro este mai puternic decât 80% dintre laptopurile vândute în ultimul an, însă acest lucru va trebui testat atunci când tableta va ajunge pe piaţă.

Apple a realizat pentru prima dată un monitor cu frecvenţă de reîmprospătare dinamică, care va ajuta la conservarea energiei electrice, lucru care asigură 10 ore de utilizare la o singură încărcare. De asemenea, pentru prima dată pe o tabletă iPad, au fost integrate patru difuzoare care dispun de incinte proprii din carbon, iar software-ul asigură că sunetul stereo este corect redat, indiferent de modul de orientare al tabletei.

Cu toate acestea, tableta nu este foarte groasă şi nici foarte grea. iPad Pro măsoară 6,9 mm în grosime şi cântăreşte 713 de grame, la fel ca un iPad din prima generaţie. Restul de componente interne sunt o cameră foto iSight de 8 megapixeli, o cameră Facetime HD, WiFi 802.11ac, LTE cu viteze de până la 150 Mbps (pentru varianta 4G) şi senzorul Touch ID pentru autentificare prin amprentă.

iPad Pro: cea mai mare tabletă de la Apple de până acum

Alături de tabletă au fost prezentate şi două accesorii foarte importante pentru aplicaţii de productivitate. Primul este o tastatură numită Smart Keyboard, care se ataşează pe un port magnetic nou, numit Smart Connector. Acesta alimentează accesoriile şi nu necesită conectare prin Bluetooth. Tastatura este realizată dintr-un material textil şi foloseşte taste cu dome switch proprietar Apple. Aceasta va fi disponibilă doar pentru iPad Pro şi va veni la preţul de 169 de dolari.

Cel de-al doilea accesoriu este un stylus pentru iPad Pro, numit Apple Pencil. Acesta poate detecta presiunea şi unghiul la care este folosit pe suprafaţa ecranului şi poate fi încărcat direct de la tabletă prin intermediul port-ului Lightning. Majoritatea aplicaţiilor implicite vor oferi suport pentru desenat cu ajutorul acestui accesoriu, iar aplicaţiile vor putea să îl folosească de asemenea prin intermediul API-urilor Apple. Microsoft a demonstrat suita Office pe iPad Pro alături de Apple Pencil, iar Adobe a dezvăluit noile aplicaţii Comp, Photoshop Fix şi Sketch, care beneficiază de pe urma acestuia. Stylus-ul Apple va costa 99 de dolari şi va fi disponibil alături de noul iPad la lansare.

iPad Pro va veni în trei nuanţe de culoare: space grey, silver şi gold şi în trei modele cu preţuri din ce în ce mai mari. Cea mai ieftină tabletă din gama Pro va include doar 32 GB spaţiu de stocare şi va costa 799 dolari, soluţia de medie va costa 949 dolari şi va veni cu 128 GB stocare, în timp ce varianta de top este singura cu opţiune 4G, care vine tot cu 128 GB, însă costă 1079 dolari. Data de lansare este stabilită pentru luna noiembrie.

Apple Pencil: un accesoriu destinat designerilor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult