Ritmul de creştere al pieţei tabletelor s-a diminuat drastic în 2014, afirmă IDC

Ritmul de creştere al pieţei tabletelor s-a diminuat drastic în 2014, afirmă IDC

2014 nu a fost un an prea bun pentru producătorii de tablete, iar anii care vor urma nu vor aduce o schimbare a acestui fapt, afirmă IDC. Conform datelor publicate ieri, creşterea pieţei tabletelor a încetinit foarte mult în acest an, iar Apple chiar se va confrunta cu primul an în care vânzările de tablete iPad au scăzut.

Dacă piaţa tabletelor a crescut cu 52,5 procente în 2013, acest ritm s-a diminuat la numai 7,2 procente în cursul acestui an. IDC afirmă că principalele cauze sunt creşterea popularităţii telefoanelor cu ecrane foarte mari, care pot înlocui tabletele compacte, şi ritmul lent în care cumpărătorii sunt dispuşi să-şi actualizeze tabletele mai vechi. După 2010, s-a estimat că utilizatorii vor folosi o tabletă cam 2 sau 3 ani, însă se pare că acest ritm de actualizare a fost supra-apreciat iar cumpărătorii nu se grăbesc să schimbe modele mai vechi.

Până la finalul acestui an, producătorii de tablete Android vor vinde circa 159,5 milioane de unităţi, aceste cifre marcând acapararea unei cote de piaţă de 67,7 procente şi o creştere anuală de 16 procente. Un lider al pieţei până acum doi ani, Apple se va confrunta cu primul an în care vânzările de tablete iPad vor scădea, cele 64,9 milioane de unităţi adjudecându-i platformei iOS o cotă de piaţă de 27,5 procente, dar marcând totodată o scădere anuală de 12,7 procente.

Eliminarea sau reducerea costurilor de licenţiere pentru platforma Windows 8 a fost benefică pentru Microsoft. Deşi această platformă se bucură de o cotă de piaţă de numai 4,6 procente, creşterea anuală a fost de 67,3 procente şi le-a adus producătorilor de tablete Windows vânzări totale de 10,9 milioane de unităţi. IDC avertizează însă că doar tabletele Windows 8 o duc ceva mai bine, interesul pentru sistemele 2-în-1 fiind în scădere.

Analizată în funcţie de specificul pieţei, această creştere anuală globală de 7,2 procente pare şi mai neconvingătoare. Pieţele cu putere redusă de cumpărare au cunoscut o creştere de 11,5 procente, în timp ce producătorii de tablete puternice, scumpe şi cu marjă de profit consistentă s-au lovit de creşterea anemică de numai 3 procente a pieţelor bogate.

Pentru următorii patru ani, IDC preconizează o scădere uşoară a cotelor de piaţă pentru sistemele de operare Android şi iOS şi o creştere a cotei platformei Windows, cea din urmă putând acapara în 2018 circa 11,4 procente din piaţă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News