Sony Xperia Tablet Z – puternică, frumoasă şi cea mai subţire din lume

Sony Xperia Tablet Z - puternică, frumoasă şi cea mai subţire din lume

După debutul neconvingător al primelor sale tablete, Sony a revenit cu Xperia Tablet S, o surpriză plăcută datorită formei originale şi a dimensiunilor atipice ale ecranului. Anunţată încă din ianuarie, generaţia următoare Xperia Tablet Z abandonează această combinaţie excentrică în favoarea unui design ceva mai comun, preluând însă trăsăturile faimosului telefon Xperia Z şi folosind o configuraţie hardware net superioară.

Design, construcţie, ergonomie

Pentru cei care deţin sau au testat un telefon Xperia Z, noua tableta Sony va fi extrem de familiară, iar acest lucru nu este de mirare deoarece aceasta foloseşte acelaşi design OmniBallance. Ca şi terminalul din care-şi trage seva, Xperia Tablet Z foloseşte aceeaşi combinaţie de sticlă şi plastic dur, aceleaşi forme rectangulare şi aceeaşi discreţie a detaliilor.

Tableta Sony abandonează însă spatele fabricat din sticlă în favoarea unuia acoperit cu acelaşi material dur din care sunt confecţionate şi marginile ramei laterale. Această alegere este una care asigură atât o reducere a greutăţii cât şi o rezistenţă sporită la şocuri, o suprafaţă atât de mare fabricată dintr-o simplă foaie de sticlă, fie ea şi dură, fiind periculos de sensibilă. O altă schimbare discretă a designul original Xperia Z afectează marginile subţiri din material plastic, care nu mai sunt tăiate la acelaşi nivel cu sticla din jur, ci sunt uşor proeminente şi asigură o protecţie suplimentară.

Ca şi în cazul Xperia Z, se remarcă butonul Power/Lock fabricat din aluminiu, butoanele înguste pentru controlul volumului şi tendinţa de a camufla foarte bine micile componente precum LED-ul de alimentare sau perforaţiile microfoanelor. Un detaliu interesant este cel al dublării grilelor difuzoarelor stereo, amplasate în colţurile inferioare, pentru a împiedica acoperirea lor indiferent de modul în care ţinem tableta.

La fel ca şi Xperia Z, şi noua tabletă Sony poartă o certificare IP57, aceasta garantând protecţia împotriva particulelor de praf şi a imersiunii în apă. Din această cauză, toţi conectorii, cum ar fi jack-ul audio de pe marginea laterală stângă sau conectorii Micro USB, Micro SIM şi Micro SD de pe partea inferioară, sunt ascunşi sub capace etanşe din material plastic. Acestea sunt bine camuflate în marginile înguste ale carcasei, dar sunt totodată şi puţin cam dificil de extras.

Dincolo de design-ul elegant şi rezistenţa la praf şi umiditate, Xperia Tablet Z este o realizare impresionantă şi datorită ergonomie. Cu o grosime de numai 6,9 milimetri, aspect care o face cea mai subţire tabletă disponibilă astăzi pe piaţă, şi o greutate de 495 de grame, excelentă pentru un model cu ecran de 10,1”, Xperia Tablet Z este o tabletă cu o ergonomie deosebită. Dacă telefonul Xperia Z a nemulţumit unii utilizatori din cauza marginilor cam colţuroase, acest lucru nu este deranjant în cazul tabletei datorită modului diferit în care ţinem un astfel de produs.

Tabletă este atât de subţire încât lasă senzaţia de fragilitate extremă, însă ranforsarea internă este bună iar carcasa nu flexează şi nu scârţăie. Rezultatul este o tabletă extrem de uşoară şi confortabilă, care poate fi ridicată cu doar trei degete şi care practic abia se simte în mână, utilizarea ei fiind o adevărată plăcere indiferent dacă am folosit-o pentru jocuri, navigaţie Web sau citit.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Spre deosebire de telefoanele sale mobile, ale căror ecrane nu prea au impresionat până acum, tabletele Sony s-au bucurat de un alt tratament. Cu o diagonală de 10,1”, ecranul de pe Xperia Tablet Z foloseşte un panou IPS cu culori excelente, luminozitate mulţumitoare, contrast bun şi unghiuri de vizualizare ample. Faţă de Xperia Tablet S, noul model Sony face saltul la rezoluţia WUXGA şi, chiar dacă densitatea de 224 ppi nu este cea mai mare disponibilă pe piaţă, este mai mult decât satisfăcătoare din toate punctele de vedere. Singurele deficienţe sesizabile sunt vizibilitatea în lumina solară, care nu este decât acceptabilă, şi temperatura cam caldă a calibrării.

Dacă 2012 a fost anul tabletelor bazate pe cipul Tegra 3, Xperia Tablet Z este unul dintre primele modele care a trecut la soluţiile Qualcomm moderne. Bazat pe deja celebru APQ8064, pe care l-am văzut la lucru în Nexus 4, Xperia Z, Padfone 2 sau Optimus G, Xperia Tablet Z foloseşte una dintre cele mai puternice platforme mobile disponibile în acest moment. După cum se observă din rezultatele testelor, Xperia Tablet Z este în plutonul fruntaş în Geekbench sau Browsemark, doar procesorul grafic din cipul Apple A6X depăşindu-l în testele 3D. Acest lucru se reflectă asupra performanţelor, Xperia Tablet Z oferind o prestaţie bună fie că a fost vorba de redarea video Full HD, Real Racing 3 sau orice altceva.

  • Ecran: 10,1”, IPS, 1920 x 1200 pixeli, LED
  • Chipset:  Qualcomm APQ8064
  • CPU: Krait, 1,5 GHz, quad-core
  • GPU: Adreno 320
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 16 GB
  • Card: MicroSDXC
  • Sistem de operare: Andrid 4.1.2
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Bluetooth 4.0, IrDA, GPS
  • 3G/4G: da/da
  • Cameră foto: 8,1 MP,
  • Cameră frontală: 2,2 MP
  • Conectori:  MicroUSB, MicroSD, Micro SIM
  • Audio:  difuzoare stereo, microfoane stereo
  • Baterie: 6000 mAh
  • Dimensiuni: 266 x 172 x 6.9 mm
  • Greutate: 495 grame
  • Altele: certificare IP57, NFC

Tableta Sony este subţire, uşoară, puternică şi cu un ecran impresionat, însă este evident că trebuie să plătim un preţ pentru această combinaţie deosebită: autonomia. Folosind un acumulator cu o capacitate de 6000 mAh, Xperia Tablet Z nu este cea mai slabă tabletă Android, însă prestaţia nu este impresionantă iar cei care doresc o autonomie cât mai bună ar trebui să se orienteze către altceva.

Software

Xperia Tablet Z rulează Android 4.1.2, particularizările software fiind aproape neschimbate de la generaţia anterioară de tablete Sony. Dincolo de interfaţa discretă, deja un clasic Sony, se remarcă micul launcher pentru programe din partea superioară, zonă vizibilă însă doar în Home Screen, şi modulul similar Quick Apps, amplasat în partea inferioară. Acesta din urmă permite lansarea unor widget-uri sau aplicaţii în ferestre suprapuse deplasabile peste interfaţa programului curent deschis, oferă o serie de micro-aplicaţii utile, permite rularea în acest mod a widget-urilor locale şi poate fi îmbogăţit prin instalarea de noi aplicaţii compatibile Small App din Google Play.

Modulul infraroşu este utilizat de aplicaţia Media Remote, apelabilă tot din bara inferioară a interfeţei, aceasta permiţând preluarea rolului telecomenzilor din jur de o singură tabletă. Utilizatorul îşi poate selecta echipamentele din jur dintr-o listă consistentă de profiluri sau, în cazul în care totuşi nu le găseşte, poate programa aplicaţia cu ajutorul telecomenzii originale. Pentru utilizatorii avansaţi, există şi un mod macro de programare, care permite efectuarea mai multor operaţiuni dintr-o singură apăsare pe ecran.

Din păcate, modulul Guest Mode, care a fost prezent pe Xperia Tablet S, a dispărut. Acesta permitea setarea mai multor conturi de utilizator şi aplicarea unor restricţii, fiind util pentru cei care împrumută tableta sau au copii mici. Android oferă această facilitate de la versiunea 4.2, însă Xperia Tablet Z rulează momentan doar versiunea  4.1.2.

Redare audio şi video

Cunoscuta aplicaţie Walkman este un centru complex pentru redarea audio, aceasta oferind o gamă bună de opţiuni. Pe lângă sortarea albumelor după album şi artist, Walkman oferă şi liste de redare, coadă de aşteptare, integrare Facebook şi cunoscutul SenseMe, serviciul care analizează piesele audio pentru a le grupa după tempo şi creează liste automate în funcţie de aceste criterii.

La fel ca la terminalele mobile Sony, procesarea audio oferită de tabletă este bogată: un egalizator cu 5 benzi şi amplificarea basului, normalizare în timp real, amplificare a separaţiei stereo şi emularea unor medii de audiţie precum studio, sală de concert sau club.

Calitatea redării în căşti este bună, tableta oferind un sunet curat cu bas profund, fidelitate mulţumitoare şi distorsiuni insesizabile. Atunci când vine vorba de redarea în difuzoare, tableta este mai puţin impresionantă. Din cauza carcasei înguste, difuzoarele dispun de nişte incinte subdimensionate iar sunet redat este slab, lipsit de fidelitate şi distorsionat. Prin activarea procesării xLoud se reuşeşte ridicarea volumului la un nivel cât de cât acceptabil, dar acesta rămâne tot insuficient de puternic.

Partenerul său, playerul video oferă ca opţiuni, pe lângă procesarea audio deja descrisă mai sus, procesarea de imagine Bravia, Pan and Scan, integrare Gracenote pentru descărcarea informaţiilor suplimentare despre filme şi recunoaşterea automată a serialelor TV. Suportul pentru codecuri include H.264, DivX şi XviD, însă dezamăgeşte deoarece lipsesc codecurile AC3 şi DTS şi suportul pentru subtitrări.

Captură foto şi video, GPS

De cele mai multe ori, tabletele nu prea impresionează la capitolul captură foto, însă Xperia Tablet Z reuşeşte să evadeze din mediocritatea uzuală. Oferind un senzor de 8 MP, camera foto permite captura 4:3 la rezoluţie de 7 MP sau 16:9 la rezoluţia de 5 MP şi, chiar dacă se remarcă o procesare exagerată care distruge detaliile, imaginile au contrast bun şi culori frumoase. Software-ul pentru control oferă un număr impresionant de şabloane, inclusiv unul optimizat pentru scanarea documentelor, captura în rafală, captură panoramică şi procesare HDR, completând astfel o cameră foto care, chiar dacă nu este cea mai bună din lume, nici nu provoacă lacrimi de deznădejde.

Pentru cei care folosesc des mesageria video Skype, mai interesantă va fi însă camera frontală. Folosind un senzor cu rezoluţia de 2,2 MP care permite desfăşurarea convorbirilor la rezoluţie Full HD, aceasta oferă un nivel bun de detalii şi are o prestaţie mai mult decât satisfăcătoare chiar şi în lumina scăzută. Din păcate pentru amatorii de V2oIP, volumul microfoanelor implementate de Sony este foarte slab, ceea ce face foarte enervantă rularea unei sesiuni video.

În cazul în care aveţi nevoie de serviciile de localizare sau intenţionaţi să folosiţi Xperia Tablet Z ca soluţie de navigaţie, modulul GPS este îmbucurător de bun. Acesta oferă un semnal puternic, precizie ridicată iar viteza de localizare este ridicată: circa 10 secunde cu asistenţă A-GPS şi circa un minut de sine stătător.

Concluzii

Elegantă, subţire şi uşoară, Sony Xperia Tablet Z este o surpriză plăcută pentru cei care doresc o tabletă cu o ergonomie bună fără a face rabat de la puterea de calcul sau calitatea ecranului. Este adevărat, aceste aspecte afectează negativ autonomia, iar implementarea unor difuzoare şi microfoane mediocre este regretabilă, însă aceste aspecte nu reuşesc să ştirbească prea mult din impresia plăcută lăsată de o tabletă Android deosebită.

Părţi pozitive

Carcasă elegantă şi extrem de subţire
Greutate redusă
Protecţie împotriva prafului şi apei
Ecran Full HD de bună calitate
Performanţe

Părţi negative

Autonomie neimpresionantă
Difuzoare şi microfoane anemice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News