Top tablete ieftine şi bune

Top tablete ieftine şi bune

Cauţi o tabletă bună care să coste puţin? Acest material te va ajuta să-ţi faci o idee legat de ce ai putea să achiziţionezi de pe piaţa din România, fără să fii mai apoi dezamăgit. Una dintre marile dileme ale consumatorilor ţine de fiabilitatea tabletei care, în cazul unui produs ieftin, este pusă la îndoială.

Pe langă asta, când vorbim despre tablete ieftine, ne gândim şi la compromisuri ale căror efecte sunt resimţite încă de la prima utilizare. Este logic să fim un pic neîncrezători, până la urmă ceva trebuie sacrificat pentru ca acel produs să aibă un preţ foarte mic. Fie dotările, fie performanţele, fie partea constructivă (materiale utilizate, finisaje). În acest context, pare dificil să găsim un produs echilibrat.

Dar să privim şi partea plină a paharului: producătorii care concurează (şi) pe piaţa low-cost au în vedere tocmai acest balans – între preţ şi trio-ul ce defineşte până la urmă calitatea per ansamblu a tabletei. Astfel, se fac mici compromisuri (se taie din mai multe locuri câte puţin), aşa încât utilizatorul să nu fie lovit în plin de un inconvenient major.

Noi vă recomandăm 11 tablete care oferă o experienţă plăcută de lucru şi divertisment, la un preţ atractiv. Ce înseamnă preţ atractiv? Ceva sub 500 de Lei – considerăm noi. Dar asta nu înseamnă ca trebuie să excludem tabletele cu preţ un pic mai mare de atât, dacă oferta este suficient de bună. Să nu uităm că un iPad mini (cea mai ieftină tabletă Apple – 16 GB, Wi-Fi only) costă peste 1150 de Lei. 

Allview Alldro 3 Speed DUO (899 Lei)

Allview putem spune că este deja un nume în România, iar încrederea în această companie creşte pe zi ce trece. Am avut ocazia să testez câteva dintre produsele lansate în 2012 inclusiv anul acesta, iar impresia per ansamblu a fost una deosebit de bună.

Allview Alldro 3 Speed DUO  se remarcă prin designul slim de 10 mm şi finisajul de calitate (aluminiu). Dotările de bază includ:

  • Ecran IPS de 9.7 inch, 1024 x 768 pixeli rezoluţie;
  • Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean;
  • Procesor Dual Core 1.5 GHz şi 1 GB RAM;
  • 16 GB memorie internă, slot microSD;
  • 2 x Camere foto / Web (2 MP);
  • 1 port microUSB, 1 port mini HDMI;
  • Conectivitate Wi-Fi 802.11n;
  • Baterie LiPo 5900 mAh.

Am plasat-o pe ultimul loc din cauza preţului la limită, celelalte modele selectate fiind ori semnificativ mai ieftine, ori ceva mai bine înzestrate tehnic.

Allview Alldro 3 Speed Duo

E-Boda Essential A200 (329 Lei)

Fără să strălucească la capitolul dotări, tableta E-Boda Essential A200 are marele avantaj al costului extrem de mic – doar 329 Lei. Iar la aceşti bani ne oferă următoarele:

  • Ecran capacitiv de 7 inch, 800 x 480 pixeli;
  • OS Android Ice Cream Sandwich;
  • Procesor single core 1 GHz, 512 MB RAM;
  • 4 GB memorie internă şi slot microSD;
  • Cameră Web 0.3 MP;
  • 1 port microUSB;
  • Conectivitate Wi-Fi 802.11n.

Tableta măsoară doar 9 mm grosime şi cântăreşte 330 de grame. Bateria are o capacitate de 3000 mAh.

E-Boda A200

Evolio Evotab 3 (399 Lei)

Evolio este un alt brand românesc care se bucură de o apreciere pe piaţa autohtonă datorită produselor foarte accesibile ca preţ. Un bun exemplu în acest caz este tableta Evotab 3, ale cărei dotări sunt aproape identice cu cele ale modelului E-Boda A200. Este însă o idee mai uşoară (310 grame) şi are un design ceva mai deosebit.

Evolio Evotab 3

Allview Speed City (399 Lei)

Din punctul de vedere al unui utilizator care caută o tabletă compactă şi bine dotată la un preţ extrem de convenabil, Allview Speed City Superslim pare a fi soluţia ideală. Pentru cei 399 de Lei pe care îi plătim, primim în schimb un produs estetic, dar totodată solid. Materialele de calitate sunt cu adevărat remarcabile dacă ne raportăm la cost, iar dotările nu sunt nici ele de neglijat: procesorul Dual Core Cortex A9 la 1.2 GHz garantează o experienţă plăcută în jocuri, aplicaţii şi filme HD. Singurul inconvenient este autonomia destul de mică –  până la patru ore.

Allview Speed City

e-Boda Revo R80 (499Lei) –  tabletă ieftină cu procesor quad-core şi ecran de 8 inch

Oferită de brandul autohton e-Boda, Revo R80 este una din numeroasele tablete ieftine care imită iPad Mini. În cazul de faţă avem de-a face cu un ecran IPS de 7.85 inch identic celor folosite pentru tabletele iPad Mini din prima generaţie.

Tableta prezentată deja într-un review Go4it amănunţit vine echipată cu sistemul Android 4.2.2, animat cu ajutorul chipsetului Allwinner A31s cu CPU quad-core bazat pe nuclee Cortex-A7 şi GPU din seria PowerVR SGX 544MP2. Fără îndoială soluţia este una de buget, însă performanţele oferite nu sunt tocmai de aruncat, tableta rulând fără probleme aplicaţii uzuale şi jocuri de Android.

Configuraţia oferă 8GB memorie internă şi slot microSD, două camere foto de 2MP şi 0.3MP, respectiv modul WiFi N pentru acces la internet.

Din păcate acumulatorul de 3800mAh s-a dovedit insuficient pentru configuraţia aleasă, autonomia obţinută la vizionarea de filme şi navigare pe internet fiind  de aproximativ 4 ore. Însă preţul de 499 lei ne ajută să trecem mai uşor peste acest aspect.

E-Boda Revo R80

Allview Alldro 2 Speed Quad SuperSlim (499 Lei) – tabletă ieftină cu Android

În ciuda numelui stufos, Allview Alldro 2 Speed Quad SuperSlim este una dintre cele mai ieftine tablete quad-core de pe piaţa locală. Modelul se prezintă cu un ecran de 8 inch fără prea mari pretenţii la capitolul unghiuri de vizibilitate, afişând imagini la rezoluţia 1024×768 pixeli.

Tableta rulează versiunea Android 4.2 cu ajutorul unui chipset quad-core la 1GHz bazat pe nuclee Cortex-A7 şi o cantitate de 1GB memorie RAM. Ne sunt oferiţi 8GB memorie internă şi slot microSD pentru expansiune, camere foto de 2MP şi 0.3MP, respectiv modul WiFi N pentru acces la internet. Deşi absentă, funcţionalitatea 3G poate fi adăugată cu ajutorul unui adaptor USB achiziţionat separat.

Carcasa de 8.9 mm grosime este protejată de un capac metalic aplicat peste partea din spate. La interior găsim un acumulator de 4400mAh, pentru care este specificată autonomie de până la 7 ore.

Allview Alldro 2 Speed Quad SuperSlim

Evolio Aria 8.0 (429 Lei) – tabletă ieftină cu 3G opţional

Brand cu prezenţă solidă în piaţa locală de tablete ieftine, Evolio oferă propria tabletă cu ecran de 8 inch în stil iPad Mini. De această dată avem de-a face cu o configuraţie bazată pe CPU dual-core la 1GHz şi 1GB memorie RAM, pe care rulează versiunea Android 4.2 Jelly Bean.

Tableta cu preţ de 429 lei include 8GB memorie internă şi slot microSD, două camere foto de 2MP şi 0.3MP, ieşire video HDMI, respectiv conectivitate WiFi pentru acces la internet. Evolio oferă şi un adaptor 3G care se conectează la portul USB, disponibil ca şi accesoriu opţional.

În carcasa de 9.5mm grosime se ascunde un acumulator de 4300mAh. Din păcate lipsa receptorului GPS nu recomandă folosirea tabletei ca şi navigator GPS.

Evolio Aria 8.0

Lenovo IdeaTab A1000 (490 Lei) – tabletă ieftină cu GPS şi ecran de 7 inch

Lansată în luna mai 2013, Lenovo IdeaTab A1000 face parte din gama tabletelor de buget a Lenovo. Creaţie a unui producător cu renume internaţional, tableta se prezintă cu design atrăgător şi finisaje de bună calitate, completat cu difuzoare stereo şi ecran cu rezoluţie 1280×600.

La fel ca multe tablete ieftine de generaţie recentă, IdeaTab A1000 foloseşte un chipset MediaTek low-cost, prevăzut cu CPU dual-core la 1.2GHz şi GPU PowerVR SGX531u. Ajutată cu 1GB memorie RAM şi versiunea Android 4.2 Jelly Bean, tableta redă destul de bine aplicaţii şi jocuri de Android.

Acumulatorul de 3500mAh cu tehnologie Li-Polymer promite până la 8 ore de mobilitate (6 ore redare video), păstrând totodată greutatea finală la un confortabil 340 grame.

Aşa cum se cuvine pentru o tabletă ieftină şi bună, Lenovo A1000 oferă 16GB memorie internă şi slot microSD, receptor GPS, modul radio FM, conectivitate Bluetooth şi WiFi, respectiv webcam pentru apeluri video.

Tableta Lenovo IdeaTab A1000 poate fi achiziţionată la preţul de 490 Lei.

Lenovo IdeaTab A1000

Serioux S785TAB Whitestorm QUATRO (499Lei) – tabletă ieftină cu ecran IPS de 8 inch

Bazată pe acelaşi chipset Allwinner A31s folosită de modelul Revo R80, având CPU quad-core bazat pe nuclee Cortex-A7 şi un GPU din seria PowerVR SGX 544MP2, tableta cu preţ de 499 Lei oferă performanţe decente şi un ecran IPS de calitate mulţumitoare.

În afara ecranului de 7.85 inch şi rezoluţie 1024×768 pixeli, tableta mai are de oferit 8GB memorie internă şi slot microSD, 1GB memorie RAM, ieşire video mini HDMI, camere foto de 2MP şi 0.3MP, respectiv conectivitate WiFi N pentru acces la internet.

În corpul de 8.5mm şi greutate de numai 400 grame se ascunde un acumulator Li-Polymer de 4000mAh, de la care nu trebuie să avem prea mari aşteptări în ceea ce priveşte autonomia.

Tableta Serioux S785TAB este livrată cu versiunea Android 4.2 şi are acces la magazinul de aplicaţii Google Play.

La fel ca multe tablete ieftine din acest domeniu de preţuri, Serioux S785TAB vine la pachet doar cu un adaptor AC, cablu USB şi cablu OTG, lipsind însă setul de căşti şi cablul mini HDMI.

Serioux-S785TAB-Whitestorm-QUATRO

Google Nexus 7 (750 Lei)

Tabletă de brand recunoscut internaţional, modelul oferă procesor Quad Core 1.2 GHz integrat pe o platformă nVidia. Ecranul capacitiv de 7 inch este şi el superior competitorilor din listă, având o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli şi unghiuri de vizionare excelente (178 de grade).

Unitatea de procesare grafică cu 12 nuclee şi suport 3D Stereo iese şi ea în faţă, iar ca dotare specială putem menţiona conexiunea NFC (Near Field Communication). Receptorul GPS integrat este şi el demn de apreciat. Nu în ultimul rând, tableta Google Nexus 7 oferă o autonomie foarte bună, de peste 9 ore.

Google Nexus 7

Per ansamblu, Google Nexus 7 este o tabletă completă şi performantă, la un preţ foarte bun. Ce alegeţi însă, depinde de gustul şi necesităţile voastre.

Google Nexus 7 2013 (1099 Lei) – probabil, cea mai bună tabletă cu Android

Cu ecran Full HD în loc de HD, cameră foto de 5MP în partea din spate şi chipset Snapdragon S4 Pro la 1.5GHz mult mai rapid, tableta Asus Nexus 7 din a doua generaţie reprezintă un upgrade major pentru modelul original.

Ajunsă în magazine cu preţ doar puţin mai mare decât cel practicat pentru modelul anterior, noua tabletă Nexus 7 se diferenţiază prin aspectul exterior îmbunătăţit, care transmite impresia unei tablete premium. Ascuns tot sub un scut din sticlă Gorila Glass, ecranul de 7 inch suportă rezoluţie 1920×1200, saltul de calitate fiind uşor de sesizat pentru cei care au folosit vechea tabletă Nexus 7. Chiar dacă nu perfectă, camera foto de 5MP oferă poze la calitate cel puţin rezonabilă, iar funcţia de filmare 1080p nu dezamăgeşte.

Din păcate şi de data aceasta Google a omis să includă un slot microSD, astfel că va trebui să ne descurcăm cu memoria internă furnizată de tabletă (16GB sau 32GB).

Chiar dacă preţul cerut nu este chiar neglijabil, putem spune că Nexus 7 din generaţia 2013 este o tabletă ieftină pentru nivelul dotărilor oferite.

Asus Nexus 7 (2013)

În mod cert, când intenţionăm să ne orientăm spre tablete ieftine trebuie să fim pregătiţi şi pentru unele compromisuri ale căror efecte probabil le vom resimţi chiar de la prima utilizare: finisaje de mai slabă calitate, ecran cu rezoluţie mică, autonomie sub aşteptări şi software cu probleme de stabilitate. Din fericire aceste potenţiale neajunsuri apar tot mai rar la tablete ieftine din noua generaţie, majoritatea producătorilor având deja suficientă experienţă pentru a realiza tablete ieftine cu sacrificii minime în ceea ce priveşte calitatea şi fiabilitatea produsului finit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult