4,4 milioane de terminale Lumia vândute în trimestrul patru, Nokia revine pe profit

10.01.2013
4,4 milioane de terminale Lumia vândute în trimestrul patru, Nokia revine pe profit

Tranziţia de la vechea platformă Symbian la Windows Phone este una dureroasă şi costisitoare pentru Nokia, însă rezultatele financiare şi cifrele de vânzare pentru trimestrul patru al anului trecut aduc ceva optimist după o îndelungată serie de veşti neplăcute.

Conform datelor publicate astăzi de Nokia, trimestrul patru al anului care s-a încheiat a adus companiei venituri nete de 3,9 miliarde de dolari, la care se adaugă cele 4 miliarde obţinute de divizia Nokia Siemens.  Conform declaraţiilor, performanţa diviziei  Devices & Services a depăşit aşteptările pieţei şi marchează întoarcerea companiei la profit: 585 milioane de dolari.

În ultimul trimestru al anului trecut, Nokia a vândut 86,3 milioane de terminale mobile. Terminalele Asha s-au vândut în 9,3 milioane de exemplare, modele Symbian au atins cifra de 2,2 milioane de unităţi, iar terminalele Windows Phone au obţinut cea mai bună performanţa de până acum, atingând cifra de 4,4 milioane de unităţi.

În primul trimestru în care Nokia a oferit terminale Windows Phone, modele Lumia 800 şi Lumia 710 au atras doar un milion de cumpărători, însă lansarea modelelor ulterioare a adus un salt la 4 milioane de unităţi în trimestrul doi al anului trecut, performanţă care s-a degradat în cursul celui de-al treilea, când au fost vândute doar 2,9 milioane de terminale Lumia. Saltul la cifra de 4,4 milioane de unităţi vândute în trimestrul patru, chiar dacă pare nesemnificativ când este comparat cu cifrele anunţate de Samsung sau Apple, este încurajator pentru companie.

Acest trimestru marchează de altfel şi primul an de viaţa al terminalelor Windows Phone din seria Lumia, cifra totală a vânzărilor ridicându-se la 14,3 milioane de unităţi. Pentru primul trimestru al acestui an, prognozele companiei sunt rezervate, însă acesta se bazează pe profiturile obţinute de divizia Nokia Siemens pentru a-si susţine evoluţia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News