8 dolari pentru un patent, un preţ piperat pentru BlackBerry

16.07.2012
8 dolari pentru un patent, un preţ piperat pentru BlackBerry

Şirul de ghinioane prin care trec canadienii de la Research in Motion pare a nu se mai termina, căderea timp de trei zile a infrastructurii BlackBerry din octombrie 2011 fiind urmată de scăderea drastică a cotei de piaţă, o mică revoltă a acţionarilor, demiterea fondatorilor Jim Balsillie şi Mike Lazaridis, concedieri şi, recent, primul profit cu pierderi după 8 ani.

Cel mai recent eveniment este şi el la fel de dramatic, procesul început în 2008 în care Research in Motion era acuzată de încălcarea unui patent de către Mformation Technologies, un furnizor de soluţii de management al terminalelor mobile, s-a încheiat cu victoria reclamantului. Este drept, acuzatul are încă dreptul să facă apel, însă verdictul este unul deosebit de grav atât pentru companie cât şi pentru întreaga industrie telecom.

Conform deciziei curţii, Research in Motion trebuie să plătească daune de 147,2 milioane de dolari, câte 8 dolari pentru fiecare terminal care foloseşte infrastructura BlackBerry. Trecând peste numărul mic de clienţi pe care compania îi mai are, cifra de 18,4 milioane de clienţi fiind net inferioară celor peste 300 de milioane de terminale Android şi 400 de milioane de terminale iOS, cuantumul sumei cerute este deosebit de mare.

Taxa de 8$ de terminal pentru un singur patent este una exagerată, aceasta fiind de câteva zeci de ori mai mare decât cea percepută în mod normal de proprietarii de patente software. Un caz similar, procesul dintre Microsoft şi Motorola în care primii sunt acuzaţi de încălcarea unor patente pentru H.264 ale celor din urmă, încă este în faza ajustării pretenţiilor financiare iar sumele despre care se vorbeşte sunt de 10 ori mai mici.

Pentru Research in Motion, problema este una gravă şi costisitoare, pentru industria telecom este un precedent periculos care s-ar putea solda cu procese şi verdicte similare care ar putea ridica preţul terminalelor şi duce la scăderea profiturilor, investiţiilor şi cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare.

BlackBerry Bold

Urmărește Go4IT.ro pe Google News