Achiziţia diviziei de telefonie mobilă şi servicii Nokia va fi finalizată pe 25 aprilie, a anunţat Microsoft

22.04.2014
Achiziţia diviziei de telefonie mobilă şi servicii Nokia va fi finalizată pe 25 aprilie, a anunţat Microsoft

Anunţată în luna septembrie a anului trecut şi întârziată cu circa patru săptămâni de diverse probleme de natură legală, achiziţia diviziei de telefonie mobilă din cadrul Nokia de către Microsoft va fi finalizată la sfârşitul acestei săptămâni. Noul proprietar a anunţat că fosta divizie de telefoane mobile şi servicii Nokia va fi încorporată în structurile proprii începând cu data de 25 aprilie, acesta anunţând totodată şi câteva mici modificări ale planurilor iniţiale de achiziţie.

Cele mai importante bariere de natură legală au fost trecute încă de la finele anului trecut, achiziţia primind aprobările acţionarilor celor două companii implicate şi ale autorităţilor din Uniunea Europeană, Statele Unite, India, Rusia şi Turcia. Ulterior, Nokia s-a lovit însă de problema taxelor datorate guvernului indian şi de reticenţa cu care autorităţile chineze au privit posibila schimbare a politicilor de licenţiere a brevetelor finlandezilor. Aceste probleme au fost însă depăşite într-un fel sau altul, iar Microsoft a anunţat că nu mai există nici o barieră în calea definitivării acestui contract de achiziţie.

Faţă de clauzele stabilite în luna septembrie a anului trecut, au survenit câteva schimbări. Astfel, Microsoft va merge mai departe fără a prelua fabrica Chennai din India, acolo unde disputa dintre Nokia şi guvernul indian încă nu s-a terminat. Odată ce acest diferend va fi rezolvat, fabrica va fi pusă în vânzare, iar unul dintre potenţialii cumpărători interesaţi fiind HTC. Microsoft a anunţat că nu va prelua nici mica fabrica Nokia din Masan (Coreea de Sud), aceasta urmând să fie închisă ulterior de către actualul proprietar.

În final, Microsoft a anunţat că s-a angajat să preia site-ul Nokia.com şi alte servicii online conexe şi să asigure funcţionarea acestora pe o perioadă de cel puţin un an. Microsoft nu devine însă şi proprietarul domeniului Nokia.com, finlandezii urmând să preia înapoi controlul acestuia atunci într-un viitor rămas nespecificat. Microsoft a publicat de altfel şi anunţul care confirmă că aceste servicii online vor funcţiona  ca până acum şi că schimbările de proprietate vor fi invizibile pentru utilizatorii lor.

După încorporarea în structura Microsoft, fosta divizie de terminale mobile şi servicii Nokia va fi condusă de Stephen Elop, care a condus şi destinele Nokia începând cu septembrie 2010. Nokia a anunţat că se va concentra pe serviciile de cartografie HERE, pe diviziile Solutions şi Networks şi pe dezvoltarea de noi tehnologii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News