Android în 2014: un miliard de terminale vândute şi o cotă de piaţă de peste 81 de procente

30.01.2015
Android în 2014: un miliard de terminale vândute şi o cotă de piaţă de peste 81 de procente

Chiar dacă ritmul de creştere al pieţei telefoanelor mobile este în scădere iar marii producători nu reuşesc întotdeauna să facă faţă războiului preţurilor pe care-l poartă companiile chineze, 2014 a fost un an impresionant dacă privim cifrele în ansamblul lor: 1,3 miliarde de telefoane vândute, dintre care un miliard motorizate de platforma Android.

Conform datelor publicate de Strategy Analytics, producătorii de telefoane mobile au reuşit să vândă aproape 1,3 miliarde de unităţi în cursul anului trecut, această cantitate respectabilă marcând o creştere de aproape 30 de procente de la cele 990 de milioane de unităţi vândute în cursul anului 2013. După cum era de aşteptat, sistemul de operare Android şi-a menţinut poziţia dominantă, producătorii telefoanelor care folosesc platforma Google reuşind pentru prima oară să treacă de pragul de un miliard de unităţi. Această evoluţie a întărit poziţia platformei Android, aceasta acaparând o cotă de piaţă de 81,2 procente, în creştere de la cele 78,9 procente obţinute cu un an înainte.

Apple a reuşit să-şi sporească vânzările cu 25 de procente, ajungând astfel la aproape 193 de milioane de terminale iPhone livrate. Acest ritm de creştere a fost însă mai mic decât ritmul de evoluţie al întregii pieţe, iar compania a pierdut jumătate de procent din cota totală de piaţă şi trebuie să se mulţumească cu 15 procente.

Această poveste se repetă şi în cazul Microsoft. Compania şi puţinii parteneri care i-au rămas au vândut 38,8 milioane de terminale Windows Phone, în creştere cu doar opt procente de la cele 35,8 milioane unităţi vândute în 2013, însă cota de piaţă şi aşa firavă a platformei s-a deteriorat şi s-a oprit la numai 3 procente. Producătorii care folosesc alte platforme, cum ar fi BlackBerry OS sau Firefox OS, au scăzut de la 2 procente la numai 0,7 procente şi au reuşit să vândă în total doar 9,3 milioane de terminale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News