iPhone 3GS – telefonul Apple a ajuns la maturitate

09.06.2009
iPhone 3GS – telefonul Apple a ajuns la maturitate

9 iunie. Zi estivală, sărbătoare, zâmbete largi, îmbrăţişări, exclamaţii, aclamaţii, abnegaţii – totul pentru Apple, pentru fanii Apple şi pentru pasionaţii din domeniul IT. Cu ocazia deschiderii evenimentului WWDC (World Wide Developers Conference, 8 – 12 iunie 2009), ţinut ca de obicei în San Francisco, am asistat la noile realizări ale companiei din Cupertino. Dintre toate, cea mai aşteptată a fost cu siguranţă iPhone 3GS (sau iPhone 3G S, dacă este să fim 100% corecţi), noul telefon Apple, ajuns la a treia generaţie.

Steve Jobs a lipsit, probabil din cauza problemelor de sănătate, iar discursul a fost ţinut de către Philip Schiller, vice-preşedintele Apple pe partea de marketing. Până la prezentarea iPhone-ului 3GS, cei prezenţi în sală, dar şi cei care au urmărit show-ul de acasă, au avut parte de o introducere interesantă, în care s-a arătat cât de mult a crescut sistemul de operare Mac OS X, de la apariţia primului iPhone (iunie 2007) şi până în prezent. Practic, numărul de utilizatori de Mac OS s-a triplat.

Invitaţii care au luat parte la discurs au scos în evidenţă câteva dintre îmbunătăţirile majore aduse pe parcurs, dar în special cele apărute în ultima versiune (Snow Leopard). De asemenea, au fost prezentate noile MacBook-uri, puse într-o lumină caldă, în special mulţumită preţurilor neaşteptat de scăzute (în raport cu ce am întâlnit la generaţiile anterioare).

După spusele lui Phil, software-ul este şi trebuie tratat ca un element cheie în dezvoltarea unui produs. Avem putere hardware uriaşă, trebuie să ştim cum să ne folosim de ea. Astfel, următoarele vedete sosite pe scenă au fost browser-ul Safari 4, ultima versiune de Quicktime şi desigur noul iPhone OS 3.0. Acesta din urmă a avut parte de o atenţie specială, fiind direct legat de iPhone.

iPhone 3GS

Aceste subiecte le vom trata însă în alte articole. Acum să trecem în sfârşit la ce ne interesează cel mai mult, şi anume iPhone 3GS. Termenul principal care îl defineşte este viteza, fapt datorită căruia şi denumirea aleasă conţine litera “S” (“Speed”). Ca să observaţi mai uşor ce oferă noul iPhone, am să vă pun la dispoziţie liste împărţite pe categorii, astfel:

Design

Deşi au existat tot felul de zvonuri cum că noul iPhone 3GS va arăta diferit faţă de iPhone 3G (se spunea chiar că logo-ul de pe spatele carcasei va fi iluminat), în cele din urmă tot ce s-a spus a fost infirmat cu ocazia lansării oficiale. iPhone 3GS arată identic cu precedentul model, se găseşte tot pe alb sau pe negru şi are exact aceleaşi dimensiuni.

Viteză, performanţe

  • Software optimizat pentru utilizarea la capacitate maximă a procesorului; nu ştim deocamdată ce tip de procesor motorizează telefonul. Conform Apple, iPhone 3GS este per ansamblu de două ori mai rapid decât predecesorul;
  • 256 MB RAM;
  • HSDPA 7.2 Mbps;
  • Wi-Fi 802.11 b/g.

iPhone 3GS

Stocare

iPhone 3GS se va comercializa în versiuni de 16 GB şi 32 GB. Slotul pentru carduri de memorie lipseşte.

Foto şi video

  • Cameră foto de 3 MP cu autofocus, tap-to-focus (cu degetul, selectezi pe ecran punctul de focus dorit), macro (minim 10 cm), Low-light-sensitivity (pentru capturi realizate în condiţii slabe de iluminare – un fel de Night Mode);
  • Înregistrare video VGA la 30 de cadre pe secundă;
  • Funcţie de editare video extrem de intuitivă şi practică – spre exemplu, pe bara de derulare, selectezi intervalul dorit ce urmează a fi decupat şi foloseşti opţiunea “trim”;
  • Sharing rapid de imagini şi clipuri pe e-mail, You Tube, MobileMe sau prin MMS.

iPhone 3GS

Accesibilitate

  • Voice control – comenzi vocale avansate pentru apelarea persoanelor de contact, dar şi pentru controlul playerului multimedia. Exemple: 



    dictezi "play song" şi numele piesei, iar telefonul va reda piesa dorită



    sau “play more songs like this” şi telefonul va rula piese de acelaşi gen cu melodia curentă. Opţiunile nu se limitează aici: poţi cere chiar şi încărcarea unui playlist ("play playlist" şi numele acestuia);






  • Voice over – este o facilitate dedicată persoanelor cu dizabilităţi vizuale. Activată, ea informează vocal utilizatorii cu privire la opţiunile peste care îşi plimbă degetul. Foarte utilă atunci când se doreşte apelarea unei persoane.

Alte facilităţi

  • GPS cu A-GPS;
  • Digital Compass – busolă digitală. Indică nordul, precum şi coordonatele geografice. Interesant este că busola se integrează în Google Maps şi permite orientarea mai uşoară în direcţia dorită;
  • Google Maps;
  • Nike+ – aplicaţie pentru monitorizarea activităţii tale fizice, realizată în colaborare cu Nike;
  • TV-Out;
  • Jack de 3,5 mm;
  • Accelerometru;
  • Senzor de proximitate.

iPhone 3GS

Ecran

Am lăsat ecranul mai la urmă din cauză că aici, spre mare mea dezamăgire (şi presupun că nu doar a mea), nu s-a schimbat nimic. Avem exact acelaşi tip de display şi aceeaşi rezoluţie ca la iPhone 3G. Desigur, interfaţa multi-touch rămâne în continuare piesa de rezistenţă pe noul iPhone 3GS şi nu mi-aş fi dorit o schimbare. În schimb, o rezoluţie VGA cred că ar fi fost binevenită.

Securitate

Hardware encryption – dacă telefonul este pierdut sau furat, poate fi accesat de la distanţă pentru a şterge datele private. Practic, se realizează un backup al acestora în eventualitatea în care după un timp îţi recuperezi jucăria.

Autonomie

  • Internet (Wi-Fi): 9 ore;
  • Internet (3G): 5 ore;
  • Convorbiri (2G): 12 ore;
  • Redare video: 10 ore;
  • Redare audio: 30 de ore;
  • Stand-by: 300 de ore.

iPhone 3GS

Preţ şi disponibilitate

Preţurile sunt valabile la achiziţionarea unui iPhone 3GS de către clienţii noi – presupune un nou contract cu operatorul de telefonie.

  • iPhone 3GS 16 GB: 199 $
  • iPhone 3GS 32 GB: 299 $

iPhone 3GS se va comercializa din 19 iunie în Statele Unite, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Spania şi UK. În România va sosi pe data de 9 iulie, foarte probabil tot prin Orange.

Surpriza Apple

Vechiul iPhone 3G se va vinde în continuare, iar cel mai îmbucurător lucru este că preţul pentru iPhone 3G 8GB a fost redus de la 199 $ la 99 $. Practic, ne aşteptăm ca Orange să diminueaze costurile cu 300, până la 400 de RON.

Concluzie

iPhone 3GS nu avea cum să aibă acelaşi impact năucitor precum primul iPhone, dar îmbunătăţirile aduse sunt evidente şi binevenite. Listele negre pe care le publicam în urmă cu aproape doi ani s-au redus la nişte fluturaşi cărora nu le mai dăm mare importanţă. A treia generaţie de telefoane Apple este una matură şi va satisface atât persoanele din mediul business cât şi pe cei care doresc un telefon multimedia avansat. Ca de obicei, în al nostru spaţiu mioritic, preţul rămâne un mare inamic. Şi nu mă refer doamne fereşte la preţul propus de Apple, ci la cel la care iPhone 3GS se va comercializa în magazinele din România, unde vom socoti şi abonamentele grase. Sper să greşesc.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News