iPhone 6s, cu autonomie mai bună sau mai proastă, în funcţie de lot şi norocul cumpărătorului

09.10.2015

Ajutate cu un procesor Apple A9 de ultimă generaţie, telefoanele din noua serie iPhone 6s oferă performanţe considerabil îmbunătăţite faţă de seria iPhone 6 lansată anul trecut. Puţini ştiu însă că nu toate chip-urile A9 sunt la fel, existând diferenţe pe care cumpărătorii nu au cum să le probeze decât după ce au achiziţionat un exemplar din noua serie iPhone.

Anticipând vânzări record încă de la lansare, Apple şi-a pregătit din timp stocuri de subansamble pentru noua serie iPhone 6s, apelând uneori la mai mulţi furnizori pentru aceeaşi componentă. Un astfel de exemplu este şi procesorul Apple A9, produs atât în fabricile Samsung, cât şi cele deţinute de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Deşi la nivel de design sunt identice, mici diferenţe în procesul de fabricaţie folosit de cei doi producători au permis ca chip-urile A9 livrate de TSMC să fie mai eficiente în privinţa consumului de energie decât cele livrate de Samsung. Din păcate Apple nu diferenţiază între cele două variante de chipset, menţionând aceeaşi autonomie pentru toate exemplarele iPhone 6s livrate.

iPhone 6s, cu autonomie mai bună sau mai proastă, în funcţie de lot şi norocul cumpărătorului

Într-un primă declaraţie oficială, reprezentanţii Apple nu fac decât să minimalizeze importanţa acestui detaliu:

Cu procesorul A9 proiectat de Apple în telefonul tău iPhone 6s sau iPhone 6s Plus, obţii cel mai avansat smartphone din lume. Fiecare chip livrat întruneşte cele mai înalte standarde de calitate ale companiei, oferind performanţe incredibile şi autonomie grozavă a bateriei, indiferent de capacitatea memoriei telefonului, culoare sau model.

Anumite teste de laborator în care procesoarele A9 sunt folosite în sarcină continuă până la epuizarea bateriei nu sunt reprezentative pentru utilizare în lumea reală, deoarece exemplarele testate petrec un interval de timp nerealist de mare cu procesorul funcţionând la cel mai înalt nivel de performanţă. Aceasta este o modalitate înşelătoare pentru a măsura autonomia bateriei. Testele noastre şi datele obţinute de la clienţi arată adevărata autonomie a bateriei telefoanelor iPhone 6s şi iPhone 6s Plus. Chiar şi luând în considerare diferenţe între componentele folosite, variaţiile în autonomia oferită nu depăşesc 2%-3% de la un telefon la altul.

Însă potrivit unor teste făcute de utilizatori, variantele iPhone 6s echipate cu chipsetul A9 produs de Samsung oferă cu până la două ore mai puţină autonomie decât cele echipate cu chipseturi produse de TSMC. Fără nici o diferenţă în lista de specificaţii, cumpărătorii nu au cum să afle ce versiune de chipset este folosită, altfel decât dezasamblând exemplarul iPhone 6s proaspăt achiziţionat pentru a verifica inscripţiile de pe chipsetul aflat la interior.

Teoretic, dacă autonomia măsurată ˝în lumea reală„ este semnificativ mai mică în cazul telefoanelor iPhone 6s echipate cu chipset A9 produs în fabricile Samsung, respectiv sub nivelul menţionat în lista cu specificaţii, utilizatorii afectaţi ar putea fi îndreptăţiţi să solicite înlocuirea telefonului proaspăt achiziţionat cu unul nou.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult