iPhone 6S va primi funcţii Force Touch şi o tastatură nouă în iOS 9

27.05.2015
iPhone 6S va primi funcţii Force Touch şi o tastatură nouă în iOS 9

iOS 9 va fi dezvăluit peste două săptămâni, dar câteva informaţii despre noul sistem de operare pentru mobile de la Apple tot au reuşit să scape printre crăpături. După veştile bune referitoare la îmbunătăţirea performanţei pe dispozitivele mai vechi, vin şi câteva detalii despre ceea ce va oferi noul iOS pe dispozitivele iPhone din generaţia următoare, dar şi despre modificările la nivel software ale unor funcţii disponibile pe întreaga gamă de telefoane şi tablete ale companiei.

Force Touch este o tehnologie nouă, integrată momentan doar pe Apple Watch şi computerele Macbook şi Macbook Pro Retina, însă din toamnă aceasta ar putea fi integrată şi în display-ul noilor iPhone-uri. Chiar dacă iPhone 6S (?) va fi mai mult ca sigur identic din punct de vedere estetic cu modelele din prezent, acesta va ascunde hardware foarte diferit. Aparent display-ul său va oferi senzori de presiune, cât şi un sistem de răspuns haptic, care va adăuga funcţionalitate nouă în iOS 9.

Funcţiile Force Touch disponibile în acest moment pe Apple Watch şi OS X seamănă cu meniurile contextuale oferite de butonul de click din dreapta de pe un mouse, iar Apple pare să integreze astfel de capabilităţi în aplicaţiile care vor fi integrate în noul iOS. Informaţiile disponibile în acest moment sugerează utilizarea Force Touch pentru a pune marcaje în aplicaţia de hărţi, pentru a evita derularea accidentală în aplicaţii de redare a conţinutului multimedia, pentru a adăuga noi intrări în aplicaţia Calendar, sau pentru a selecta cuvinte şi a găsi definiţii pentru acestea online.

Întrucât avem de a face cu o funcţie ce necesită hardware nou, este posibil ca Apple să nu vorbească despre Force Touch în iOS 9 în cadrul dezvăluirii sistemului de operare de la WWDC. Compania va vorbi însă despre alte modificări la nivel software, precum tastatura, care va primi câteva îmbunătăţiri. Se pare că butonul „shift” va fi modificat, pentru a fi mai uşor de identificat dacă este sau nu apăsat, iar tastatura mare, disponibilă în mod landscape pe iPhone 6 Plus va primi şi mai multe butoane pentru editare.

Nici iMessage nu scapă de actualizare. Se pare că Apple a lucrat de zor în ultimul an pentru a îmbunătăţi infrastructura de mesagerie instantă, pentru a oferi suport pentru raportarea stării mesajelor. Va exista posibilitatea de a vedea dacă un mesaj a fost citit de către unul sau mai mulţi membri ai unei discuţii, cu opţiuni de intimitate care pot limita trimiterea rapoartelor doar către cei din agenda telefonică, doar către membri ai familiei, sau dar pentru anumite contacte alese manual.

În cele din urmă, cei care au folosit variante de iOS 9 timpurii susţin că unele versiuni nu includ aplicaţia Game Center, ceea ce ar sugera eliminarea sa din pachetul de instalare, cât şi modificări în cadrul aplicaţiei Health. Se pare că Apple Pay se va extinde şi în Canada odată cu trecerea la noul iOS, însă nu este clar dacă funcţionalitatea va fi disponibilă în versiunile beta pentru dezvoltatori, sau va porni abia în toamnă, la momentul lansării oficiale. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult