iPhone office şi Internet, prezentare video

14.11.2007
iPhone office şi Internet, prezentare video

După ce ieri am analizat şi prezentat în cadrul unui material video, capabilităţile multimedia ale iPhone, a venit rândul funcţiilor de office şi de Internet. Deşi nu excelează la niciun capitol, iPhone se prezintă destul de bine în ceea ce priveşte Internetul şi partea de office. Are şi unele scăpări, însă nu atât de grave pentru a compromite funcţionalitatea unei anumite aplicaţii.

Dacă nu ai timp sau chef să citeşti acest articol, poţi foarte uşor să treci direct la prezentare video care urmează textului.

Aplicaţii de Office

În general, un set complet de programe pentru gestionarea informaţiilor personale include 3 tipuri de funcţii: calendar, task-uri şi însemnări. iPhone include un calendar şi o funcţie de notiţe, însă ne privează de un modul de gestionare a sarcinilor. În schimb are o aplicaţie numită Stocks ce afişează indicii bursieri, pentru cei interesaţi.

Calendarul permite introucerea a diverse evenimente ordonate cronologic, fie ele întâlniri, şedinţe sau alte tipuri. Sunt disponibile 3 moduri de vizualizare: lista, zilnic şi lunar. Lipseşte modul săptămânal de vizualizare a evenimentelor. Este de fapt singura mare scăpare a acestui program. Pentru orice eveniment creat pot fi introduse tipurile standard de informaţii. Nu lipsesc nici alarmele, repetarea evenimentelor la anumite perioade timp şi adăugarea unei scurte însemnări.

Aplicaţia Notes, responsabilă cu stocarea însemnărilor, este cât se poate simplă. Singurele funcţii disponibile sunt trimiterea prin e-mail şi ştergerea. În schimb, dacă la capitolul funcţii nu stă foarte bine, programul Notes ne impresionează printr-un efect de navigare ce imită efectul de dare a paginilor din agendele clasice.

În fine, a treia şi cea mai puţin importantă (pentru majoritatea utilizatorilor) funcţie de office este reprezentată de aplicaţia Stocks. Aceasta are rolul de afişa evoluţia indicilor bursieri. Pentru aceasta se apelează la serviciul economic al celor de la Yahoo!. Din păcate, pentru cei care ar fi avut nevoie de această funcţie, nu pot fi monitorizate decât bursele de peste ocean.

Internet pentru toţi

Aşa cum se ştie şi cum era logic, browser-ul integrat în iPhone este Safari. Sunt prezente funcţiile elementare pentru orice tip de browser Web precum Bookmarks, History şi navigarea pe taburi. Funcţiile avansate, precum gestionarea cookie-urilor şi a cache-ului, acceparea sau nu a plugin-urilor şi a scripturilor Java, se regăsesc la setările generale ale telefonului, nu în cadrul browser-ului, aşa cum ar fi fost normal. Tot acolo utilizatorul poate schimba motorul de căutare folosit, însă nu poate opta decât între Google şi Yahoo!.

Lipsa suportului 3G este o piedică majoră în ceea ce priveşte navigarea. Deranjant se dovedeşte faptul că, uneori, în timpul încărcării paginilor, browser-ul refuză să mai răspundă la comenzi, sau răspunde cu întârziere.

Clientul de e-mail include setări prestabilite pentru patru tipuri de servicii: Yahoo!, Gmail, Mac şi AOL. Pot fi create şi alte conturi de e-mail, dar printr-o configurare manuală. La fel ca şi în cazul browser-ului Web, setările referitoare la mail, nu sunt incluse în program, ci în fereastra setărilor generale. Cu alte cuvinte, pentru opţiuni legate de configurare conturilor, trebuie părăsit programul de mail şi accesat modulul de configurare al telefonului.

Nu ne-a plăcut nici faptul că programul nu ne lasă liberatea stabilirii intervalului de verificarea a contului. Ne sunt puse la dispoziţie o serie de intervale prestabilite, cel mai scurt dintre aceste fiind de 15 minute. Cei care vor sa-şi verifice e-mail-ul mai des de un sfert de oră vor fi dezamăgiţi.

Adăugarea conturilor nu ridică probleme. Am putut configura rapid două conturi de Gmail, unul pe POP3 şi altul pe IMAP, ambele mergând fără probleme. Poate afişa şi mesaje în format HTML, în acest sens folosind motorul browser-ului Web.

Maps este programul care se conectează la serviciul cu acelaşi nume al celor de la Google şi oferă aproximativ aceeaşi funcţionalitate. Există şi în acest caz două moduri de vizulizare: hartă şi satelit. Modul hartă nu ne este de folos, nefiind disponibil şi pentru România.

Interfaţă vs. funcţionalitate

Dacă funcţionalitatea aplicaţiilor nu impresionează, acestea încearcă să compenseze prin efecte grafice spectaculoase. Este şi cazul lupei care poate fi folosită pentru mărirea textului, când tastatura on-screen este afişată. Factorul de mărire este mic, lupa respectivă având mai mult rol estetic decât practic.

Însă dincolo de toate acestea, aspectul care m-a nemulţumit cel mai mult a fost tastatura. Nu am reuşit să mă acomodez cu aceasta în cele câteva zile de teste. Este clar un aspect subiectiv. Pentru alţi utilizatori poate, această tastatură s-ar putea dovedi comodă. Nu şi pentru mine însă.

Aplicaţiile de office şi Internet de care dispune iPhone nu se pot compara cu cele de pe alte sisteme de operare pentru telefoane inteligente precum Symbian şi Windows Mobile. Sunt mai spectaculoase din punct de vedere estetic, însă mai puţin funcţionale. Ca utilizator cu experienţă şi pretenţii, nu as putea sub nicio formă opta pentru iPhone în pofida unui Symbian sau Windows Mobile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News