Apple detaliază limitările tehnologiei Face ID de pe iPhone X

02.10.2017
Apple detaliază limitările tehnologiei Face ID de pe iPhone X

Apple a lăudat noul sistem de autentificare biometric Face ID, care va debuta pe iPhone X, ca un sistem mult mai sigur decât cel bazat pe amprente. Cu toate acestea, Face ID vine cu o serie de limitări pe care nu le întâlneam în trecut. Mulţi dintre utilizatori nu vor fi afectaţi de aceste limitări, însă cei care se încadrează în anumite categorii de utilizatori, sau cei care se regăsesc în anumite scenarii vor fi cu siguranţă deranjaţi de lipsa unui senzor de amprentă.

În primul rând, Apple sugerează ca cei sub 13 ani să nu folosească Face ID. Sistemul ar putea funcţiona chiar şi în cazul copiilor, însă trăsăturile faciale ale acestora nu sunt încă dezvoltate înainte de vârsta de 13 ani. Astfel, Face ID ar putea să nu funcţioneze în parametri optimi în această situaţie. De asemenea, cei care au un frate geamăn care ar putea folosi telefonul sunt încurajaţi să nu folosească Face ID. Motivul nu este tocmai clar, însă cel mai probabil sistemul de recunoaştere facială ar putea înregistra anumite particularităţi ale ambelor feţe, lucru care ar putea duce la probleme pe termen lung.

În acelaşi timp, cei care nu se regăsesc în categoriile de mai sus, însă care poartă ochelari, eşarfe, căciuli ar putea întâmpina probleme în anumite situaţii. De exemplu, sistemul Face ID este realizat pentru a fi folosit cu ochelari de vedere, haine şi ochelari de soare care permit luminii infraroşii să pătrundă pentru a putea detecta ochii şi nasul utilizatorului. În cazul celor realizate din materiale mai groase, sau cu lentile reflectorizante, Face ID nu va funcţiona.

Cei care sunt îngrijoraţi despre nivelul de securitate scăzut se vor bucura însă să afle că Face ID beneficiază de un sistem avansat care poate detecta atunci când cineva încearcă să „păcălească” senzorii de pe iPhone X. O reţea neurală dedicată va analiza tot timpul tentativele de autentificare şi va bloca dispozitivul dacă cineva încearcă să deblocheze telefonul cu o mască, o fotografie sau o filmare.

Face ID este însă o tehnologie nouă la prima generaţie, deci probabil că implementarea sa de pe iPhone X nu va fi tocmai perfectă încă de la început. Cu siguranţă însă, Apple va lucra la îmbunătăţirea ei. Din păcate, cei care îşi doresc autentificare doar cu amprenta vor trebui să se limiteze la noile iPhone 8 şi 8 Plus. Poate cu puţin noroc, iPhone-urile de anul viitor vor integra şi un nou Touch ID sub display, pentru a împăca toţi utilizatorii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult