Apple ar putea induce scumpirea telefoanelor Nokia, Sony, Motorola şi alţi producători OEM, din această toamnă

Apple ar putea induce scumpirea telefoanelor Nokia, Sony, Motorola şi alţi producători OEM, din această toamnă

Deşi poate părea ciudat, avântul luat de Apple în pregătire pentru lansarea noii serii de telefoane iPhone 6 ar putea forţa creşteri de preţuri la produsele companiilor rivale şi chiar întârzia aprovizionarea stocurilor din magazine.

Potrivit informaţiilor publicate în presa chineză Apple a comandat producerea telefonului iPhone 6 în volum record, de 70 – 80 milioane milioane de unităţi, ocupând până la saturaţie capacitatea de producţie disponibilă în fabricile partenere.

Chiar şi cu eforturile recente pentru optimizarea liniilor de asamblare şi angajări de personal suplimentar, comenzile uriaşe plasate de gigantul american şi tratate prioritar de partenerii chinezi vor întinde la limită resursele fabricanţilor chinezi, ducând la întârzierea livrărilor pentru producătorii OEM mai puţin importanţi. Mergând pe principiul cererii şi ofertei, diminuarea stocurilor apărută pe fondul unei cereri de componente rămasă constantă ar putea duce la creşterea costurilor de producţie pentru alţi producători OEM mai puţin privilegiaţi, reflectată inclusiv prin creşteri de preţuri în magazine.

Apple ar putea induce scumpirea cu până la 10% a telefoanelor Nokia, Sony, Motorola şi alţi producători OEM

Foxconn, unul dintre partenerii principali responsabili cu producerea de telefoane iPhone 6, mai are în desfăşurare contracte cu Nokia, Sony, Motorola, Microsoft şi Blackberry, oricare dintre aceştia putând avea de suferit de pe urma reducerii volumului de livrări.

Apple este aşteptat să lanseze seria de telefoane iPhone 6 în luna septembrie, acelaşi trimestru în care este aşteptată şi lansarea telefoanelor Sony Xperia Z3, Samsung Galaxy Alpha şi BlackBerry Passport. Rămâne de văzut cum vor fi afectate activităţile acestor companii şi dacă într-adevăr se va ajunge la preţuri umflate şi stocuri reduse de produse în magazine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult