Apple ar putea preda sursele pentru sistemul de operare iOS către FBI

14.03.2016
Apple ar putea preda sursele pentru sistemul de operare iOS către FBI

Situaţia neplăcută în care Apple se află în acest moment nu pare să se termine prea curând. Departamentul Justiţiei din Statele Unite Ale Americii pare să pună în aplicare un nou plan, în care nu mai cere deblocarea telefonului implicat în cazul San Bernardino. În schimb, guvernul cere întregul cod sursă al sistemului de operare, planul fiind să încerce să îl folosească pentru a-şi dezvolta propria cheie pentru a accesa conţinutul criptat de pe telefon, fără a implica compania Apple în dezvoltarea acesteia.

Accesul la codul sursă iOS ar oferi posibilitatea pentru FBI de a-şi scrie propriile versiuni modificate de iOS. În cazul în care ar avea la îndemână aşa ceva, orice telefon ar putea fi „actualizat” la noi versiuni neoficiale care să ofere acces la orice conţinut stocat pe telefon, fără nevoia de a introduce parole pentru conturile personale salvate, cât şi la fişierele criptate. De asemenea, această soluţie nu ar fi folosită doar în cazul San Bernardino. FBI-ul ar putea scrie câte un nou sistem de operare iOS pentru fiecare telefon în parte, care să deblocheze diverse componente, dar ar putea să şi folosească cunoştinţele dobândite din analizarea codului pentru a intercepta traficul de internet sau convorbiri telefonice.

Mai grav ar fi ca aceste surse să „scape” de pe serverele FBI, ceva deloc ieşit din comun în zilele noastre. Este de ajuns ca un hacker destul de priceput să le descarce şi să le publice pe internet pentru a transforma iPhone-ul din unul dintre cele mai bine securizate telefoane în cel mai uşor de accesat, cauzând probleme grave pentru Apple în viitor.

Este destul de clar că Apple nu va ceda foarte uşor în acest „război”, iar următoarea mişcare a companiei va avea loc cel mai probabil în cadrul conferinţei programate pentru data de 21 martie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult