Apple în primele trei luni ale anului: iPhone şi Mac în creştere, iPad în scădere

28.04.2015
Apple în primele trei luni ale anului: iPhone şi Mac în creştere, iPad în scădere

Apple a anunţat ieri seară rezultatele financiare pentru cel de-al doilea trimestru fiscal din 2015, perioadă corespunzătoare primului trimestru calendaristic al anului în curs, iar această perioadă a fost caracterizată de creşterea vizibilă a vânzărilor de telefoane şi PC-uri, dar şi de scăderea vânzărilor de tablete.

În primele trei luni ale anului, Apple a înregistrat venituri de 58 de miliarde de dolari, în creştere cu 27 de procente de la cele 45,6 miliarde obţinute în aceeaşi perioadă a anului trecut. Profiturile s-au bucurat de o creştere şi mai mare, cele 13,6 miliarde de dolari marcând o creştere de 33 de procente de la valorile anunţate acum un an. Astfel, perioada a devenit cel mai bun trimestru doi din istoria Apple. Cu această ocazie, compania a dezvăluit că rezervele sale financiare, care includ bani lichizi, obligaţiuni, creanţe şi alte înscrisuri de valoare, a atins valoarea de 194 de miliarde de dolari.

Campionul performanţelor financiare a fost, ca şi până acum, terminalul iPhone. În primele trei luni, Apple a vândut 61,7 milioane de telefoane mobile, în creştere cu 40 de procente de la cantităţile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Întreaga gamă de telefoane iPhone a adus venituri în valoare totală de 40,2 miliarde de dolari, o creştere anuală de 55 de procente. Eforturile de cucerire a pieţei chineze se pare că au dat roadele scontate, volumul vânzărilor din China depăşindu-le pentru prima oară pe cele din tradiţionalul fief al Statelor Unite.

Tableta iPad a continuat să evolueze pe o pantă descendenţă, o tendinţă vizibilă deja de câteva trimestre. Compania a vândut în această perioadă doar 12,6 milioane de tablete, un declin anual de 23 de procente, iar veniturile aduse de acestea s-au cifrat la 5,4 miliarde, în scădere anuală de 29 de procente. Tim Cook a admis că această tendinţă este provocată, pe lângă încetinirea pieţei tabletelor şi ritmul mai lent de actualizare a lor, şi de concurenţa internă cu telefoanele iPhone cu diagonală mare şi sistemele Mac. Oficialul a afirmat că Apple acceptă această situaţie şi este încrezătoare că situaţia se va redresa în timp.

Sistemele Mac au continuat evoluţia pozitivă, Apple reuşind să vândă 4,5 milioane de unităţi şi să se bucure astfel de o creştere de 10 procente. Acest segment a adus venituri de 5,6 miliarde, în creştere cu 2 procente, şi a reuşit din nou să depăşească veniturile aduse de familia de tablete iPad. La fel ca în cazul iPhone, China a fost o piaţă care s-a bucurat de o creştere vizibilă, acesta adjudecându-şi 315 din totalul de unităţi vândute. Evoluţia este cu atât mai meritorie cu cât piaţa PC s-a deteriorat în aceste prime luni, cel puţin conform analizelor Gartner, cu circa 5 procente.

Restul veniturilor au fost adjudecate în mare parte de App Store şi iTunes, divizia digitală aducând venituri de 4,9 miliarde de dolari şi bucurându-se de o creştere anuală de 9 procente.

Piaţa Statelor Unite rămâne importantă pentru Apple, companie obţinând aici 21,3 miliarde de dolari din totalul veniturilor. China însă a trecut pe locul doi, înaintea Europei, prestaţia Apple pe această piaţă bucurându-se de o creştere anuală de 71 de procente şi atingând valoarea de 16,8 miliarde de dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News