Apple şi Motorola renunţă la toate litigiile legate de brevete

19.05.2014
Apple şi Motorola renunţă la toate litigiile legate de brevete

La aproape patru ani de la demararea procesului dintre Apple şi Motorola, în care companiile se acuzau reciproc de încălcarea unor brevete hardware sau software, cei doi celebri producători au anunţat că renunţă la toate litigiile aflate pe rol. Apple şi Google, cea din urmă fiind încă proprietara Motorola, au anunţat totodată că au decis să colaboreze pentru reformarea sistemului de acordare şi validare a brevetelor.

Conflictul dintre Apple şi Motorola s-a iscat în octombrie 2010, când primii i-au acuzat pe ceilalţi de încălcarea unor brevete software, în timp ce Motorola reclama şi ea încălcarea unor brevete hardware sau software. Acest conflict s-a soldat pentru o scurtă perioadă de timp cu retragerea telefoanelor Apple cu modem de date 3G din magazinele germane şi blocarea posibilităţii utilizării tehnologiilor push în cadrul MobileMe şi iCloud pe teritoriul aceleiaşi ţări, ambele decizii fiind ulterior atacate de Comisia Europeană pentru încălcarea clauzelor de licenţiere echitabilă şi nediscriminatorie (FRAND). În Statele Unite, povestea a fost puţin diferită, cele două companii eşuând repetat să demonstreze că li s-au încărcat drepturile de proprietate intelectuală.

În cadrul unui comunicat publicat comun lansat în cursul zilei de vineri, Apple şi Google au anunţat că renunţă la toate litigiile aflate în prezent pe rol, cele două companii afirmând totodată că vor colabora mai bine pentru reformarea bolnavului sistem de brevete actual. Cum conflictul dintre cele două companii este foarte vechi iar brevetele reclamate sunt şi mai vechi, este posibil ca şi pragmatismul să fi avut un cuvânt de spus.

Cele două companii au anunţat că această decizie nu implică însă şi un schimb de brevete, ci doar simpla renunţare la litigiile vechi.   

Urmărește Go4IT.ro pe Google News