Apple va dezvolta cipuri grafice proprietare pentru iPhone

Apple va dezvolta cipuri grafice proprietare pentru iPhone

Apple a dorit întotdeauna să deţină controlul absolut asupra dezvoltării hardware şi software pe platformele sale, iar în curând va renunţa la încă un partener care a realizat hardware pentru iPhone încă de la prima generaţie. Reprezentanţii Imagination Technologies a dezvăluit că Apple i-a înştiinţat că parteneriatul pentru dezvoltarea de cipuri grafice pentru iPhone va înceta, urmând să îşi dezvolte o soluţie proprietară pe care să o integreze în chipset-urile din seria „A”.

Se pare că Apple doreşte o independenţă mai mare atunci când vine vorba despre dezvoltarea de hardware, lucru care ar putea accelera procesul de dezvoltare al noilor produse, dar ar putea duce şi la realizarea unor produse mai puternice, cu componente realizate special pentru nevoile companiei. Întrucât compania britanică Imagination Technologies a ajutat la realizarea cipurilor grafice de pe iPhone încă de la prima generaţie, o mare parte a veniturilor sale vine de la Apple (aproximativ jumătate).

Apple a înştiinţat compania că va trece la o soluţie grafică proprietară, care va ajunge pe piaţă în următoarele 15-24 de luni. Acest lucru sugerează că modelul de anul viitor de iPhone ar putea fi primul care va beneficia de un chipset 100% dezvoltat de Apple (CPU, GPU şi co-procesor pentru senzori). Imagination Technologies spune însă că trecerea la un design propriu nu aduce de la sine încetarea plăţii licenţelor. Compania va primi în continuare bani de pe urma telefoanelor şi tabletelor care rămân la vânzare din generaţiile curente, cât şi pentru brevetele pe care Apple va trebui să le „împrumute” pentru noile cipuri grafice.

Întrucât Imagination Technologies dezvoltă astfel de soluţii de câteva zeci de ani, compania spune că ar fi imposibil ca Apple să dezvolte un cip proprietar care să nu folosească tehnologie brevetată. Cu toate acestea, Apple a refuzat să ofere documente despre cipurile sale grafice care ar putea confirma sau infirma acest lucru.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult