Apple va implementa gesturi şi vibraţii în senzorul TouchID

Apple va implementa gesturi şi vibraţii în senzorul TouchID

Apple înregistrează multe brevete referitoare la tehnologie portabilă, iar de multe ori acestea ne oferă o privire către viitorul produselor sale. Conform unui nou brevet înregistrat în Statele Unite, se pare că generaţiile viitoare ale dispozitivelor iPhone şi iPad vor primi funcţii mai avansate folosind senzorul senzorul de amprente TouchID. Se pare că planul companiei este să folosească suprafaţa tactilă de pe butonul de home pentru navigarea interfeţei cu ajutorul gesturilor de mişcare.

Senzorul TouchID este deja folosit pentru mai mult decât deblocarea telefonului. Pe iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, utilizatorii pot atinge de două ori suprafaţa butonului Home pentru a activa funcţia Reachability. Întrucât butonul poate şti când este atins de un deget şi integrează capabilităţi de captură de imagine, acesta poate fi folosit şi pentru a recunoaşte mişcări în orice direcţie.

Noul brevet sugerează că senzorul TouchID va putea în curând fi folosit pentru a derula conţinutul în sus şi în jos atunci când utilizatorii navighează pe internet, va putea schimba orientarea ecranului în funcţie de poziţia degetului pe suprafaţa sa, va putea recunoaşte anumite atingeri pentru blocarea orientării ecranului şi va putea facilita tranziţia între aplicaţii. Se pare că TouchID va deveni o prezenţă permanentă pe întreaga familie de produse Apple, întrucât brevetul aminteşte de implementarea sa şi în computere Mac. Este posibil că în viitorul apropiat să vedem pe piaţă tastaturi, mouse-uri şi trackpad-uri Apple cu TouchID integrat.

O altă funcţie descrisă de noul brevet sugerază integrarea de răspuns haptic la atingerile suprafeţei pentru citirea amprentei. Aceasta ar putea vibra într-un mod specific atunci când gesturile nu sunt recunoscute, sau va putea oferi feedback atunci când suprafaţa în care este integrată nu funcţionează ca un buton fizic. Având în vedere că noile Macbook-uri se livrează deja cu trackpad-uri Force Touch, care integrează astfel de funcţii de vibrare, iar Apple Watch dispune de tehnologia Taptic Engine pentru vibraţii, nu ar fi ieşit din comun ca butonul de Home să dispară complet şi să fie înlocuit cu o suprafaţă TouchID haptică.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult