Avast: ştergerea datelor personale de pe telefoanele Android nu este chiar atât de sigură

Avast: ştergerea datelor personale de pe telefoanele Android nu este chiar atât de sigură

Atunci când vindem sau pierdem un telefon mobil, ultima operaţiune făcută este ştergerea tuturor datelor stocate în memoria internă a acestuia. Deşi avem impresia că ne putem proteja eficient datele personale pe această cale, compania Avast ne asigură că realitatea este cu totul alta şi că cei curioşi pot recupera foarte uşor multe din informaţiile pe care le-am crezut şterse.

Trebuie subliniat că, deşi testul făcut de compania de securitate Avast a folosit doar telefoane Android, problema nu este specifică doar acestor produse, ci este valabilă pentru cele mai multe dintre echipamentele care folosesc unităţi de stocare HDD sau SSD. Telefoanele Android sunt însă echipamente portabile, deci sunt mai uşor de pierdut şi conţin o cantitate mare de date personale, platforma Google are o cotă de piaţă masivă, deci numărul de telefoane Android vândute, pierdute sau furate este mare, iar accesul facil la sistemul de fişiere simplifică utilizarea aplicaţiilor de recuperare.

În locul unui test teoretic, cercetătorii Avast au decis să facă un test real şi au achiziţionat 20 de telefoane Android second-hand prin intermediul eBay. Cu ajutorul unor instrumente simple pentru recuperarea datelor, aceştia au purces la recuperarea datelor, iar rezultatele sunt totodată previzibile şi descurajatoare. În urma recuperării datelor de pe cele 20 de telefoane Android second-hand, cercetătorii Avast au intrat în posesia a 40.000 de fotografii, dintre care 1500 înfăţişau copii iar 1000 aveau un conţinut sexual explicit, 1000 de căutări Google, 750 de mesaje electronice şi SMS-uri, 250 de contacte şi adrese de email şi alte date cu caracter personal.

Aceste neplăceri se puteau evita de la bun început dacă utilizatorii ar fi utilizat la funcţia de criptare a memoriei interne, care este disponibilă încă de la Android 2.3.4, însă se pare că prea puţini utilizatori apelează la aceasta. Pentru a cripta datele pe Android trebuie să intri la Settings – Security – Encrypt phone. Este necesară alimentarea telefonului pe parcursul acestei operaţiuni şi setarea unui cod pin care îţi va fi cerut de fiecare dată când porneşti telefonul. Din păcate, nu toate telefonele includ această funcţie.

Avast este o companie comercială, deci nu este de mirare că a profitat de această ocazie pentru a promova propriul produs de securitate avast! Anti-Theft, care face o ştergere profundă cu paşi multipli a datelor. Trecând însă peste acest aspect, problema este reală, iar utilizarea unei aplicaţii pentru Secure Erase, fie că este produsă de Avast sau nu, este o idee bună dacă intenţionaţi să vă vindeţi telefonul mobil.

Articolul publicat de Avast nu oferă detalii tehnice, deşi corelarea cantităţii de date recuperate şi versiunea platformei Android folosită de cele 20 de telefoane ar fi fost interesantă. Începând cu versiunea 4.3, platforma Android foloseşte funcţia TRIM pentru îmbunătăţirea performanţelor memoriilor NAND din telefoane, iar un beneficiu secundar (în acest caz) este şi diminuarea drastică a şanselor de recuperare a datelor. Până în ziua în care Google va implementa rutine software pentru ştergerea sigură a datelor în cadrul platformei Android, utilizarea unei aplicaţii pentru ştergerea cu paşi multipli rămâne însă soluţia recomandată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News