BlackBerry Z10: un nou început

BlackBerry Z10: un nou început

Dacă am spune că BlackBerry a trecut printr-o perioadă dificila în ultimii doi ani, afirmaţia ar fi una îngăduitoare. Luptându-se cu rivalii Apple şi Google, compania a pierdut treptat cota de piaţă şi încrederea investitorilor şi utilizatorilor, frământările interne ducând chiar la plecarea definitiva a unuia dintre membrii fondatori, Jim Balsillie, si la pierderea poziţiilor executive şi de conducere a partenerului său Mike Lazaridis. După mai bine de un an de la anunţarea migrării către o platformă software nouă, BlackBerry şi-a lansat în sfârşit produsele cu care speră să-şi recucerească măcar o parte din gloria de odinioară: BlackBerry OS 10 şi BlackBerry Z10.

Construcţie, prezentare, ergonomie

Thorsten Heins a afirmat în momentul lansării modelului Z10 că acesta este cel mai frumos terminal BlackBerry lansat până acum şi, chiar dacă ne-am putea aminti de unele modele clasice la fel de frumoase, trebuie să admitem efortul de design care a fost depus în crearea acestui model.

Carcasa noului BlackBerry Z10 are o formă deja comună, un paralelipiped dreptunghiular cu colţurile tăiate semicilindric şi muchii ascuţite.  La un prim contact vizual, cel mai apropiat design pare cel al celebrului iPhone 5, însă Z10 se îndepărtează suficient de mult de acesta pentru a face nefericiţi câţiva avocaţi

Fabricată dintr-un singur bloc de aluminiu, carcasa telefonului Z10 foloseşte câteva artificii interesante de design. Partea frontală nu este perfect dreaptă, capetele carcasei fiind uşor teşite pentru a asigura o priză mai bună cu podul palmei şi pentru a nu incomoda cu o muchie prea ascuţită, iar ecranul este amplasat într-o ramă din material plastic, încastrată într-o tăietura transversală. Un ecran cu o ramă prea subţire poate afecta ergonomia tactilă în momentul în care se ating zonele periferice, BlackBerry folosind o protuberanţă foarte fină a ramei de plastic în care este încastrat ecranul pentru a semnaliza tactil marginea acestuia.

Sub gramul protector al ecranului se ascund senzorii de luminozitate şi proximitate, camera video frontală, puternicul LED roşu tradiţional de semnalizare şi sigla companiei, un element grafic exagerat de mare care parcă tulbură simplitatea generală a terminalului. Casca şi microfonul sunt amplasate foarte discret la marginea ecranului, partea frontală remarcându-se în plus doar prin absenţa oricărui buton pentru că, la fel ca MeeGo, BlackBerry OS 10 este un sistem de operare care nu are nevoie butoane de control globale.

Marginea laterală a carcasei este la fel de simplă, oferind butoanele tradiţionale pentru terminalele BlackBerry. Partea dreaptă oferă tastele pentru controlul volumului, între care se ascunde tasta pentru activarea comenzilor vocale şi Mute, iar partea superioară oferă butonul Power/Lock, microfonul secundar şi conectorul audio de 3,5 mm. Fabricate tot dintr-un aliaj metalic, tastele sunt foarte subţiri si au o cursă scurtă, însă forma şi poziţionarea le fac uşor de găsit şi accesat.

Celelalte laturi continuă în aceeaşi notă, partea stângă oferind conectorii Micro USB şi Micro HDMI, iar partea inferioară ascunzând doar fanta difuzorului. Folosind o poziţionare inteligentă pentru că nu poate fi astupat indiferent pe care faţă am aşeza terminalul, un mic detaliu de design pe care puţini producători l-au luat în seamă, difuzorul este ascuns în realitate în corpul central, sunetul propagându-se prin această deschizătură. Motivul pentru care inginerii BlackBerry au ales această implementare este evident: protejează difuzorul şi creează o cameră de rezonanţă eficientă, sunetul emis de terminal fiind foarte puternic şi clar.

Fabricat dintr-un material plastic rigid care are la exterior o textură cauciucată cu asperităţi fine, capacul posterior se ancorează ferm în zece puncte şi nu are zone în care flexează sau rezonează. Alegerea acestui material este evidentă, masiva antenă NFC fiind lipită de interiorul acestuia. La interior, utilizatorul mai putând găsi o baterie detaşabilă, un slot MicroSD cu acces direct şi slotul Micro SIM.

Chiar dacă este puţin mai înalt decât alte terminale cu ecrane de 4,3”, Z10 este un terminal impresionant din toate punctele de vedere: priza în mână este excelentă, forma este confortabilă iar proiectarea şi finisarea carcasei este foarte bună.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Canadienii de la BlackBerry nu sunt la primul lor model cu ecran tactil, aceştia folosindu-l deja pentru familiile Bold şi Storm, însă Z10 este primul terminal care îmbină un ecran de mari dimensiuni cu un sistem de operare capabil să-l folosească aşa cum trebuie.

Având o diagonală de 4,2”, mai puţin întâlnită şi care probabil a fost aleasă din considerente ergonomice, ecranul oferit de BlackBerry Z10 încorporează un panou IPS cu o rezoluţie de 1280 x 768 pixeli. Cu excepţia nivelului de negru, care putea fi mai bun, acesta străluceşte din toate celelalte puncte de vedere: bleeding-ul este aproape inexistent, culorile sunt vii şi frumoase, unghiurile de vizualizare sunt largi, contrastul este puternic iar luminozitatea maximă este bună. Cei care nu vor fi mulţumiţi de ajustarea automată a luminozităţii, care funcţionează de altfel foarte bine, se vor lovi însă de o problemă: nu există o opţiune pentru dezactivarea ei.

Unii utilizatori s-ar putea plânge de temperatura coborâtă a ecranului, care face imaginea cam caldă şi dă nuanţelor de alb o uşoară tentă gălbuie, însă aceasta este o opţiune corectă de calibrare pentru că este cea mai odihnitoare pentru ochi. Lizibilitatea ecranului este excelentă, textul afişat pe un panou cu o densitate de 355 ppi fiind perfect lizibil chiar şi la dimensiuni ridicol de mic.

Platforma hardware aleasă de BlackBerry este una binecunoscută, un procesor Texas Instruments OMAP 4470 tactat la 1,5 GHz. Chiar dacă aceasta nu este cea mai nouă creaţie Texas Instruments, puterea acesteia este net superioară soluţiilor folosite până acum de la BlackBerry. Secondată de o memorie RAM generoasă de 2 GB şi o stocare internă extensibilă de 16 GB, această platformă hardware a rulat impecabil noul sistem de operare BlackBerry OS 10.

Ca în cazul oricărei platforme noi, nu prea există aplicaţii de testare care să ne permită să ne facem o idee asupra performanţelor combinaţiei dintre OMAP 4470 şi BlackBerry OS 10, trebuind să ne mulţumim doar cu teste sintetice care pot fi rulate în browser. Rezultatele obţinute în BrowserMark 2.0 şi Peacekeeper au fost de 1602, respectiv 471 puncte, acestea fiind similare cu rezultatele obţinute de platformele rivale NVIDIA sau Qualcomm pe platforma Android. Cum BlackBerry OS 10 foloseşte un browser bazat pe nucleul WebKit, aşa cum o fac de altfel şi Android şi iOS, comparaţia este suficient de corectă.

Una dintre cele patru variante hardware ale modelului BlackBerry Z10, STL100-2, oferă suport LTE atât pentru banda de 1800 MHz, utilizată în prezent de Vodafone şi Orange, cât şi cu benzile de 800 şi 2600 MHz, care sunt cele agreate la nivel european. Nu ştim însă dacă aceasta va fi versiunea care va fi disponibilă în România, STL100-2 fiind motorizat de soluţia Qualcomm MSM8960, sau va trebui să ne mulţumit cu varianta STL100-1 prezentantă, bazată pe chipul Texas Instruments şi limitată la HSDPA. Atunci când vom avea informaţii suplimentare, vom actualiza această secţiune.

Puterea semnalului modemului radio este bună, Z10 reuşind să lupte surprinzător de bine cu scăderile de semnal în locurile în care alte telefoane au afişat fluctuaţii vizibile. Volumul şi claritatea convorbirilor au fost la înălţime, aşa cum am fi avut de altfel şi pretenţii de la un producător precum BlackBerry, însă, în mod curios, volumul în difuzorul extern nu a fost tot atât de puternic în cazul convorbirilor precum în cazul tonurilor de apel sau notificărilor.

Specificaţii

  • Ecran: 4,2”, IPS, 1280 x 768 pixeli, 800 nits,
  • Sistem de operare: BlackBerry OS 10
  • Chipset: Texas Instruments OMAP 4470
  • Procesor: ARM Cortex-A9, dual-core, 1,5 GHz
  • GPU: PowerVR SGX 544
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB (11,4 liberi)
  • Card: MicroSD, 64 GB max
  • 3G: HSPDA, HSUPA
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, hotspot
  • Bluetooth: 4.0, A2DP, BLE
  • GPS: Da, A-GPS
  • USB: 2.0, Micro USB
  • Cameră foto: 8MP, BSI, f/2.2, stabilizare hardware, ISP dedicat cu 64 MB buffer
  • Filmare video: 1080p, stabilizare hardware
  • Cameră video secundară: 2 MP, înregistrare 720p
  • Baterie: 1800 mAh
  • Dimensiuni: 130 x 65.6 x 9 mm
  • Greutate: 137,5 grame
  • Altele: NFC, LTE (în funcţie de varianta hardware), HDMI, Micro SIM

Din păcate noul Z10 a reuşit să se împiedice tocmai acolo unde ne-am fi aşteptat mai puţin: autonomia. Bateria cu o capacitate de 1800 mAh a reuşit să ofere la limită o autonomie de 24 de ore într-un regim mediu de utilizare care a implicat 5 ore de conectivitate 3G, 5 ore de conectivitate Wi-Fi, push activat pentru Gmail, Twitter, Facebook şi BBM, o oră de utilizare a browser-ului sau aplicaţiilor, o oră şi jumătate de redare audio şi 30 de minute de convorbiri. BlackBerry Z10 nu este primul terminal care debutează cu astfel de probleme, însă sperăm că producătorul va îmbunătăţi acest comportament deoarece un consum de 5% pe oră în idle cu conexiunea Wi-Fi activată este un semn concludent al problemelor de management energetic.

BlackBerry OS 10, aplicaţii şi servicii

Cel mai interesant aspect însă, dincolo de actualizările hardware consistente, este cel software. Bazat pe un nucleu QNX şi preluând modificările software majore cu care BlackBerry a experimentat când a dezvoltat BlackBerry Tablet OS şi PlayBook, noul BlackBerry OS 10 are o sarcină dificilă pentru că trebuie să împace atât utilizatorii tradiţionali din mediul business, care s-au obişnuit cu un anumit mod de lucru, cât şi utilizatorii obişnuiţi, care sunt atraşi de platformele dominante Android şi iOS.

La fel ca platforma Meego, BlackBerry OS 10 este un sistem de operare care nu are nevoie de butoane hardware sau software, toate interacţiunile fiind bazate pe gesturi. Ca şi Nokia N8, BlackBerry Z10 foloseşte marginea ecranului pentru declanşarea acţiunilor, atingerea acestei fine zone tactile permiţând delimitarea de gesturile clasice de control al conţinutului unei aplicaţii. Lista de gesturi este scurtă: o mişcare de jos în sus va închide o aplicaţie sau va debloca ecranul, o mişcare de sus în jos va afişa un eventual meniu al aplicaţiei sau Status Bar, iar o mişcare laterală, care din păcate nu poate fi particularizată pentru stângaci, va afişa direct BlackBerry Hub.

Mediul grafic oferit de BlackBerry OS 10 are trei componente majore. După deblocarea ecranului de Stand by, interfaţa oferă lista clasică de pictograme cu care ne-au obişnuit toate sistemele de operare moderne. BlackBeryy OS 10 nu oferă un App Drawer, toate aplicaţiile având scurtături pe desktop, iar acestea pot fi dezinstalate direct de aici sau mutate în directoare. După cum se remarcă, nu există un loc pentru andocarea unor aplicaţii mai des folosite, partea inferioară oferind scurtăturile nemodificabile către camera foto, telefon şi funcţia de căutare globală. Partea superioară oferă o bară de stare, care oferă acces rapid la setări, profile de sunet, alarmă, Bluetooth şi Wi-Fi, însă aceasta nu este şi o zonă pentru notificări, acest rol fiind rezervat pentru BlackBerry Hub.

Lucrurile devin interesante când vom descoperi ecranul dedicat Active Frames. Punctul central al interfeţei, deoarece aici veţi fi lăsat după ce veţi închide o aplicaţie, acesta cuprinde lista programelor care rulează în mod curent. Ecranul Active Frames este mai mult decât un manager pentru aplicaţii, cele maximum 8 astfel de pătrăţele preluând şi rolul widget-urilor. În funcţie de implementare, acestea pot afişa un ecran micşorat al aplicaţiei şi se pot actualiza în fundal, cum este cazul aplicaţiei pentru vreme, pot afişa un rezumat al informaţiilor importante, cum este cazul calendarului, sau pot afişa o simplă captură de ecran pentru identificarea vizuală rapidă.

Centrul de comandă al corespondenţei digitale este însă BlackBerry Hub. Amplasat mereu în stânga ecranului Active Frames şi fiind mereu ultimul ecran al interfeţei, BlackBerry Hub este un agregator pentru toate aplicaţiile de mesagerie. Pe lângă funcţia de client de email, acest Hub mai include mesageria BBM, SMS-urile, căsuţă vocală, notificările şi toate mesajele din Facebook, Twitter, Foursquare sau LinkedIn, dezvoltatorii  software putând extinde funcţiile acestuia pentru propriile aplicaţii. Pe lângă email-uri sau SMS-uri, utilizatorul va putea interacţiona de aici cu mesajele Facebook sau tweet- fără a mai fi obligat să treacă prin aplicaţiile dedicate, un stil de integrare pe care l-am mai văzut doar în cadrul People Hub din Windows Phone. Acest Hub poate fi accesat nu doar prin derularea laterală prin ecrane sau cu ajutorul scurtăturii deja menţionată, o derulare de jos în sus în orice ecran al interfeţei oferind o previzualizare a notificărilor (Peek), aceeaşi din Lock Screen, şi saltul direct la acesta printr-o derulare spre dreapta.

Deoarece nu există butoane globale de control, aplicaţiile vor implementa în interiorul lor toate elementele pentru control. Folosind un set prestabilit de elemente grafice, acestea pot implementa un meniu contextual în partea dreaptă, un meniu tabular în partea dreaptă, un buton pentru întoarcerea la ecranul anterior şi, opţional, un meniu superior pentru diverse setări sau moduri de lucru.

BlackBerry OS 10 abandonează dependenţa de serviciile BlackBerry Internet Service, terminalul devenind astfel la fel de simplu de utilizat ca un terminal Android sau iOS. Serviciul de email nu a pierdut însă suportul Push, BlackBerry OS 10 oferind suport ActiveSync şi IMAP Idle. Dincolo de aceasta modificare, mesageria electronică este una puternică: aceasta oferă afişarea standard sau grupată a mesajelor, ataşarea oricărui tip de fişier, sugestii pentru cele mai des utilizate contacte, căutare globală în conţinutul mesajelor, filtrarea în funcţie de marcaje sau stare şi managementul simplu al directoarelor de pe server. Partenerul său BlackBerry Messenger a primit suport pentru apeluri video şi partajarea ecranului, însă nu a avut un al doilea terminal pentru testarea acestei funcţii.

Bazat pe nucleul WebKit, la fel ca rivalii Chrome sau Safari, browser-ul este un produs modern rapid care nu se face de râs în faţa concurenţei. Acesta include suport Adobe Flash, Reading Mode pentru paginarea lizibilă a paginilor cu conţinut text bogat, un mod simplu de management al taburilor deschise, salvarea paginilor favorite sub forma scurtăturilor pe desktop, suport pentru câmpurile HTML care permit upload-ul fişierelor şi căutare în pagină.

Unul dintre atuurile platformei BlackBerry a fost tastatura QWERTY hardware, iar trecerea la un mod de lucru tactil ar putea fi privită cu reticenţă. Din fericire nu este cazul, compania preluând cele mai bune idei prezente pe piaţă şi adăugând toate opţiunile tradiţionale. De mari dimensiuni, tastatura preia designul folosit de echivalentele sale hardware şi separă şirurile orizontale de taste cu benzi groase care permit eliminarea posibilităţii apăsării accidentale a două taste amplasate vertical. În funcţie de context, tastatura va oferi un format simplu cu patru rânduri sau unul cu taste numerice adiţionale.

Cele mai importante facilităţi sunt însă cele de corectare eficientă a textului. Oferind suport pentru trei limbi în acelaşi timp, printre care şi româna, tastatura oferă toate opţiunile de corectare automată şi sugestii deja cunoscute, la care se adaugă acum un interesant mod de lucru care permite afişarea cuvintelor sugerate, prinderea şi aruncarea lor în câmpul de text. Nu lipsesc prescurtările care pot fi particularizate de utilizator, tastatura primind acum şi un dicţionar dinamic, pe baza căruia vor fi sugerate cuvintele folosite mai des.

Pe lista aplicaţiilor preinstalate mai putem găsi suita Documents to Go, un manager pentru fişiere care oferă integrare Box, un client pentru notiţe care se integrează cu Evernote şi un calculator care oferă şi funcţii puternice de conversie a unităţilor de măsură. Sistemul de operare mai oferă alte detalii mărunte plăcute, precum integrarea unor informaţii bogate în meniul About, integrarea unor unelte precum Ping, DNS Lookup si Traceroute în meniul setărilor de reţea, implementarea unui suport Samba care permite accesarea terminalului dintr-o reţea locală, serviciul BlackBerry Protect pentru controlul unui terminal pierdut, suportl CardDAV şi CalDAV sau utilizarea codurilor QR pentru transferul de contacte, invitaţii BBM şi multe altele prin NFC.

Nu toate aspectele sunt însă favorabile. Toate aplicaţiile rulează în modul full screen şi ascund bara de stare a sistemului de operare, ceea ce ar părea doar un inconvenient minor pentru că trebuie să apelaţi la funcţia Peek, până în clipa în care veţi observa că nu puteţi deschide astfel şi bara de instrumente din cadrul acesteia. Un alt aspect negativ al interfeţei este ascunderea meniului inferior al aplicaţiilor sub tastatur  şi imposibilitatea accesării acestuia. Lock Screen este şi el folosit parţial, toate informaţiile şi notificările afişate fiind elemente pasive cu rol doar informativ. Aplicaţia pentru ceas şi alarme a primit o actualizare interesantă, care permite deschiderea din Lock Screen şi comutarea automată a graficii într-un modul nocturn şi trecerea în modul tăcut de operare, însă acesta tot nu este capabil să ofere două sau mai multe alarme separate, ceea ce necesită revenirea la vechiul truc cu înregistrările din calendar.

Dar, mai presus de toate, lipsa aplicaţiilor este cronică. Fiecare utilizator are nevoie particulare şi unii ar putea fi mulţumiţi de cele 70.000 de aplicaţii pe care BlackBerry World afirmă că le găzduieşte. Personal, am căutat produsele pe care le folosesc pe alte platforme, dar am constatat că Last.Fm, SoundHound, Jango Radio, Skype, Flipboard, SugarSync, Plex, Google Maps sau YouTube nu sunt de găsit. În plus, unele jocuri par portate în grabă de pe platforma Android, nefiind nici măcar refăcute pentru rezoluţia nativă sau raportul de ecran 15:9. Platforma este abia la început, lucrurile ar putea deveni mult mai bune, dar în acest moment situaţia se prezintă nesatisfăcător.

Ignorând însă ultima observaţie, deoarece nu putem ghici viitorul, concluzia acestei scurte treceri în revistă a noii platforme BlackBerry OS 10 nu poate fi decât pozitivă. Sistemul de operare este fluid, controlul prin gesturi este rapid şi eficient, Active Frames sunt o idee isteaţă, tastatura este excelentă iar BlackBerry Hub este ceea ce am dori să vedem în orice sistem de operare mobil modern.

Captură foto şi video, redare media, GPS

Deoarece BlackBerry doreşte ca Z10 să atragă nu doar utilizatorii business, ci şi cumpărătorii obişnuiţi, compania s-a concentrat mai mult asupra capturii foto şi video. Telefonul marchează un progres evident faţă de precedentul model de vârf Bold 9900, însă există încă loc de mai bine.

Mai întâi de toate, aplicaţia pentru captură duce o lipsă acută de opţiuni. Aceasta oferă focalizare continuă şi stabilizare hardware atât pentru captura foto cât şi pentru cea video, captură în rafală şi focalizare şi declanşare tactilă. Restul opţiunilor permit doar alegerea rezoluţie video (720p şi 1080p) şi oferă un set extrem de redus de tipuri de scenă, orice opţiune avansată care ar permite ajustarea parametrilor de captură fiind absentă.

O facilitate interesantă suplimentară este TimeShift, cel de-al treilea mod de captură, care foloseşte buffer-ul de 64MB al camerei pentru a realiza 10 capturi în serie. TimeShift implementează rutine pentru recunoaşterea feţelor, permite selectarea acestora, răsfoirea celor mai bune ipostaze din cele zece cadre capturate şi asamblarea lor finală într-un cadru unic.

În al doilea rând, deşi specificaţiile camerei sunt interesante, rezultatul este modest. Ca aspecte pozitive, se remarcă culorile frumoase, deşi puţin cam saturate, white balance-ul corect şi contrastul puternic. Captura foto este însă subminată de post-procesarea care afectează vizibil detaliile imaginilor, de nivelul cam mare al zgomotului, prestaţia mediocră în lumina scăzută şi, din când în când, de expunerea ajustată necorespunzător . Din cauza lipsei post-procesării care afectează captura foto, înregistrarea video are o prestaţie superioară. Fişierul video, un MPEG-4/AVC cu bitrate de 16Mbps care este secondat de sunet monofonic AAC la 128kbps, are o calitate bună, singura problemă fiind fluctuaţiile mari ale numărului de cadre pe secundă.

Download sample captură video (1080p, ZIP, 59,6MB)

După captura foto/video, utilizatorul va putea îmbunătăţi rezultatele cu cele trei aplicaţii de editare. Aplicaţia pentru editare foto oferă un set interesant de opţiuni, precum ajustarea parametrilor imaginii, decuparea sau rotirea şi aplicarea unor filtre sau efecte, în timp ce editorul video permite decuparea, rotirea şi ajustarea luminozităţii, saturaţiei, contrastului şi volumului audio. Pentru editări video suplimentare, BlackBerry OS 10 oferă aplicaţia Story Maker, care permite aplicarea unor efecte procesate în timp real, inserarea de generice şi completarea cu o coloană sonoră.

Player-ul audio este un produs modest, acesta oferind doar sortarea după artist, album sau gen, liste de redare manuale sau automate, integrare DLNA şi controalele clasice ale redării. Un detaliu interesant este micul widget flotant care apare suprapus peste orice ecran al sistemului de operare, inclusiv în Lock Screen, atunci când ajustăm volumul în timp ce ascultăm muzică. Nu există nici un fel de opţiune de procesare, însă calitatea audio a telefonului este suficient de bună pentru a nu le duce dorul. Cu excepţia înaltelor, care sunt cam şterse şi uneori au rezonanţe metalice, Z10 oferă o redare de bună calitate care oferă medii puternice, un bass percutant şi un volum ridicat, avantaje la care se adaugă un suport bun pentru codecuri: MP3, AAC, WMA, OGG şi FLAC.

Aplicaţia video este la fel de spartană, aceasta oferind doar o galerie comună pentru toate filmele, cu opţiunea departajării celor înregistrate cu telefonul, Pan and Scan simplu, reluarea redării şi DLNA. Redarea video este bună, platforma hardware având suficientă putere pentru decodarea materialelor MPEG-4/AVC la rezoluţie 1080p, iar suportul pentru codecuri este foarte larg, incluzând containerul MKV, formatele video H.264 şi VC-1 şi formatele audio MP3, AAC sau AC3. Din păcate, suportul DTS lipseşte, tot aşa cum lipseşte şi suportul pentru subtitrări.

Modulul GPS este binecunoscutul gpsOne din generaţia a opta care este inclus în chipul MSM8960. Acesta oferă o localizare asistată „la rece” rapidă, de circa 5-7 secunde, şi o precizie bună. Din păcate, Europa de Est este încă o pată albă pe BlackBerry Maps şi, până la lansarea în România, când sperăm că lucrurile vor intra în normal, putem face doar o glumă cu noua Cortină de Fier.

Concluzii

Orice schimbare radicală de direcţie este o sarcină dificilă, iar primele încercări nu sunt întotdeauna pe deplin satisfăcătoare.  Terminalul BlackBerry Z10 este un astfel de exemplu, acesta dezamăgind prin autonomia redusă, prestaţia modestă a camerei, mici deficienţe ergonomice ale sistemului de operare şi o lipsă vădită de aplicaţii.

Privind în ansamblu, BlackBerry OS 10 şi BlackBerry Z10 sunt însă două noutăţi care ne fac să privim cu încredere evoluţia companiei producătoare. Terminalul este un produs elegant, solid, frumos şi suficient de puternic, iar platforma software aduce un aer proaspăt pe o scenă dominată de Android şi iOS, fiind diferită nu doar de dragul de a fi diferită, ci pentru că poate face anumite lucruri mai bine în alt mod.

Părţi pozitive

Construcţie si ergonomie
Ecran de bună calitate
Mediul BlackBerry OS 10
Redare multimedia
Independenţa de BIS

Părţi negative

Autonomia
Calitatea capturii foto
BlackBerry World trebuie să crească

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News