Cât de mult vor mai creşte vânzările la phablet-uri, noua gamă smartphone cu ecrane gigant

21.01.2014
Cât de mult vor mai creşte vânzările la phablet-uri, noua gamă smartphone cu ecrane gigant

Cu nume mai degrabă hazliu, arătoase dar incomode de ţinut la ureche, telefoanele inteligente cu ecran supradimensionat stârnesc deja interesul unui număr foarte mare de cumpărători. Dar lucrurile nu se vor opri aici. Potrivit companiei de analiză Juniper Research piaţa de phablet-uri va creşte în următorii ani cu 600%, încât până în anul 2018 acestea vor ajunge să reprezinte o cotă importantă din vânzările totale înregistrate la categoria smartphone.

Phablet - prea mare pentru un smartphone, prea mic pentru o tabletă

Încă neîncadrate oficial într-o categorie numai alor, telefoanele mobile referite sub numele de phablet-uri sunt în general modele smartphone high-end sau midrange, având ecrane cu diagonală între 5.6 inch şi 6.9 inch. Făcând referire strict la acest segment, studiul publicat menţionează vânzări de aproximativ 20 milioane exemplare în anul 2013, tendinţa fiind de creştere în următorii 5 ani, până spre 120 milioane exemplare prognozate a fi livrate în anul 2018.

Creşterea în popularitate se va face simţită atât în segmentul phablet high-end, dar mai ales cel low-end, unde pieţele emergente vor avea cel mai mare aport. Motivul este cât se poate de simplu. Alegerea unui smartphone supradimensionat, fie el şi incomod de ţinut la ureche, îi scuteşte pe cumpărătorii mai puţin privilegiaţi financiar de o investiţie suplimentară la fel de costisitoare făcută pentru achiziţionarea unei tablete.

Potrivit Juniper Research, profitul obţinut la categoria phablet va continua să fie împărţit între Nokia şi Samsung la gama high-end, în timp ce domeniul low-end va fi rezervat producătorilor mai puţin cunoscuţi ce activează în pieţele emergente.

Dacă în prezent lupta pentru supremaţie la categoria phablet se duce între dispozitive cu sistem Android şi Windows, creşterea prognozată va atrage probabil şi participarea gigantului Apple, cu o variantă supradimensionată a telefonului iPhone.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult