Ce ascunde Apple iPhone 5S în interior

Ce ascunde Apple iPhone 5S în interior

Apple sunt recunoscuţi pentru lipsa de interes pentru dezvăluirea specificaţiilor şi componentelor din telefoanele şi tabletele sale, curioşii fiind nevoiţi să aştepte şurubelniţele celor de la iFixit şi eventualele analize ulterioare de la Chipworks pentru a afla ce se ascunde în interior. Cum compania a intrat în posesia noului iPhone 5S, acum putem afla mai multe despre vârful de gamă Apple din acest moment.

Carcasa a trecut prin câteva schimbări, noul iPhone 5S fiind ceva mai greu de desfăcut decât modelul anterior iPhone 5 şi primind o notă mai mică: 6/10, faţă de 7/10. Începând cu cele mai puţin interesante aspecte, iPhone 5S foloseşte acelaşi modul wireless ca iPhone 5 (Broadcom BCM 4334), astfel explicându-se lipsa pentru standardul 802.11ac, şi acelaşi model 2G/3G/4G MDM9615M de la Qualcomm. De data aceasta însă Apple a ales un etaj diferit pentru amplificare şi modulare, astfel explicându-se suportul mai larg pentru benzile LTE, inclusiv pentru cele de 800, 1800 şi 2600 MHz, care sunt frecvenţele „standard” pe teritoriul european.

Cipul audio din terminalele iPhone a fost mereu remarcat, însă se pare că aveam de-a face tot cu un DAC Cirrus Logic din clasa D, fiind de aşteptat un comportament bun, ca la generaţia anterioară. Deşi iFixit şi Chipwork nu au putut identifica în mod clar noul senzor foto, marcajele de pe acesta indică faptul ca este produs tot de Sony, aşa cum a fost cazul modelelor 5 şi 4S. Atât capacitatea mărită a bateriei, care a crescut de la 1440 mAh la 1560 mAh, cât şi capacitatea de 1 GB a memoriei RAM erau deja cunoscute, iar iFixit nu a făcut decât să le confirme.

Update: Misteriosul co-procesor M7, folosit pentru monitorizarea continuă a giroscopului, magnetometrului şi accelerometrului este un cip fabricat de NXP, fosta divizie Philips, modelul fiind NXP LPC18A1. Este curios că Apple a ales o soluţie dedicată în locul utilizării procesorului A7, dar probabil soluţia NXP a oferit un consum energetic mult mai mic.

 

Acolo unde nici iFixit şi nici Chipworks nu ne-au putut ajuta, adică descrierea interiorului noii soluţii Apple A7, Anandtech ne oferă câteva detalii. Primul procesor pe 64 de biţi apărut pe un terminal mobil, Apple A7 foloseşte arhitectura ARMv8 şi, la fel ca modelul anterior A6, foloseşte un procesor dezvoltat intern de către Apple şi nu unul licenţiat direct de la ARM.

Denumit Cyclone, noul procesor este tot un produs dual-core tactat la aceeaşi frecvenţă de 1,3 GHz, acesta fiind o versiune îmbunătăţită şi îmbogăţită cu suportul ARMv8 a procesorului Swift anterior. După cum se remarcă din graficele review-ului Anandtech, saltul de performanta promis de Apple nu a fost doar o vorbă în vânt, acesta depăşind soluţia quad-core Snapdragon 800 de la Qualcomm în unele teste şi fiind în aceeaşi ligă cu noul Bay Trail de la Intel.

A doua noutate din noua platformă Apple este nucleul grafic, iPhone 5S fiind primul produs comercial care foloseşte cea de-a şasea generaţie a procesoarelor grafice Power VR. Soluţia aleasă de Apple este PowerVR G6430, acest membru al generaţiei Rogue oferind o arhitectură programabilă precum soluţiile dedicate AMD sau NVIDIA, 4 unităţi de procesare cu câte 16 unităţi de calcul paralel, ceea ce-l face cel mai rapid procesor grafic disponibil în acest moment pe un telefon mobil.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News