Ce hardware ascunde Galaxy Gear, ceasul inteligent de la Samsung

21.08.2013
Ce hardware ascunde Galaxy Gear, ceasul inteligent de la Samsung

Galaxy Gear, noul smartwatch Samsung aşteptat să fie lansat în cadrul expoziţiei IFA 2013, odată cu telefonul Galaxy Note III, promite să întoarcă destule capete printre amatorii de gadgeturi high-tech.

Potrivit informaţiilor circulate la bursa zvonurilor, Samsung acordă suficientă importanţă lansărilor programate pentru 4 septembrie încât să organizeze conferinţe de presă în două oraşe diferite, la Berlin şi New York. Suplimentar, ar putea fi deschis şi un magazin ad-hoc în piaţa Times Square din metropola americană, unde cei interesaţi vor putea încerca şi chiar achiziţiona un exemplar Galaxy Gear.

Samsung Galaxy Gear - design concept

Între timp, chiar dacă imaginile de prezentare se lasă aşteptate, surse apropiate companiei au dezvăluit o parte din specificaţiile noului gadget. Aparent, Samsung a experimentat cu mai multe variante de design, majoritatea având ecrane OLED de formă pătrată, capabile să redea imagini color de bună calitate la rezoluţie 320×320 pixeli. În carcasa cu diagonală de aproximativ 3 inch ( din care 2.5 inch reprezintă diagonala ecranului) se ascunde o platformă cu chipset Samsung Exynos 4212, compus dintr-un CPU dual-core la 1.5GHz şi GPU Mali-400 MP4.

În loc de interfaţă WiFi, conexiunea cu smartphone-ul din dotare ar urma să fie asigurată prin conexiune Bluetooth 4.0 LE, mai puţin solicitantă pentru baterie.

O cameră foto integrată în curea va asigura suportul pentru apeluri video şi poze, iar microfonul şi difuzorul inclus ne vor permite să comunicăm fără a apela la accesorii ajutătoare. Prezenţa unui modul NFC va permite efectuarea de plăţi electronice şi sincronizarea cu alte dispozitive. Accelerometrul face posibilă activarea automată a ecranului atunci când orientăm dispozitivul către ochi, iar alţi senzori vin în sprijinul unor aplicaţii folosite pentru monitorizarea condiţiilor ambiante şi starea de sănătate a posesorului.

Interacţiunea cu funcţiile dispozitivului este facilitată prin interfaţa touch, folosind comenzi swipe şi selectând elementele din meniu. Din păcate introducerea de text probabil nu va fi posibilă, dată fiind dimensiunea redusă a ecranului.

Galaxy Gear va opera ca şi companion pentru smartphone sau tabletă, software-ul său funcţionând în strânsă legătură cu acestea, sincronizând notificări şi date din aplicaţiile compatibile. Spre exemplu, dacă accesăm lista cu notificări şi alegem un mesaj email nou primit după care activăm ecranul telefonului mobil, acesta va afişa direct mesajul primit, fără să mai parcurgem încă odată lista cu notificări. Desigur, Galaxy Gear va oferi integrare cu reţelele de socializare Facebook şi Twitter, permiţând recepţionarea de notificări.

Un alt detaliu interesant este sursa de unde vor proveni aplicaţiile compatibile Galaxy Gear. În loc de magazinul Google Play, se pare că Samsung va opta pentru propriul magazin de aplicaţii, ceea ce înseamnă că probabil vom avea nevoie de un smartphone sau tabletă Samsung pentru a ne bucura pe deplin de noul smartwatch. Lăsând la o parte posibilele beneficii aduse această strategie ce pare împrumutată de la rivalului Apple, crearea unui ecosistem închis în jurul produselor Samsung ar putea să nu fie bine primită de fanii Android, obişnuiţi cu libertăţile specifice platformei susţinute de Google.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult