Cele 7 semne care anunţă sfârşitul duratei „normale” de viaţă pentru iPhone-ul tău

Cele 7 semne care anunţă sfârşitul duratei „normale” de viaţă pentru iPhone-ul tău

Chiar dacă va continua să funcţioneze încă mult timp după apariţia primelor simptome, un iPhone „îmbătrânit” intră sub influenţa mai multor limitări programate de Apple chiar în software-ul telefonului. Cu efect subliminal, reducerea progresivă a performanţelor şi deprecierea unor specificaţii cum ar fi luminozitatea maximă a ecranului şi puterea difuzorului au rolul de a face modelul actual să pară mai puţin atractiv, aprinzând în subconştientul utilizatorilor „nevoia” de upgrade.  

Acţionând sub pretextul de a optimiza consumul de energie pentru dispozitivele iPhone echipate cu acumulatori „îmbătrâniţi”, Apple reduce în mod progresiv performanţele resimţite de utilizatori apelând la ajustări software. Sunt vizate inclusiv telefoane din seriile iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, momentul exact la care performanţele încep să scadă fiind stabilit fără ştirea utilizatorilor pentru fiecare telefon în parte, pe baza unor parametrii care indică nivelul de uzură al acumulatorului.

Potrivit investigaţiilor făcute de utilizatori care sesizat reducerea inexplicabilă a performanţelor, dispozitivele iPhone 6 Plus au pierdut considerabil din puterea de procesare după ce au fost actualizate la versiunea iOS 10.2.1, încât de la un scor mediu de 1471/2476 puncte în benchmark-ul Geekbenck, scorul  a scăzut la doar 839/1377 puncte. În propria apărare, Apple precizează că bateriile telefoanelor iPhone sunt proiectate pentru aproximativ 2 ani de utilizare, multe din exemplarele iPhone 6 şi iPhone 6s aflate în circulaţie având deja depăşită durata de viaţă în care utilizatorii se pot aştepta să obţină cea mai bună performanţă cu putinţă.

Iată 7 dintre „frânele” aplicate de Apple unui iPhone ieşit din parametrii optimi de funcţionare, confirmate chiar de oficialii companiei:

  1. Reducerea puterii procesorului – timpi de aşteptare mai mari la pornirea aplicaţiilor
  2. Framerate diminuat la folosirea funcţiei scroll – derularea listelor de meniuri, pagini web şi news feed-ul reţelelor de socializare va fi mai puţin lină decât înainte
  3. Luminozitatea ecranului este redusă automat, sub valoarea setată de utilizator (efectul poate fi anulat repetând ajustarea manuală a luminozităţii în Control Center)
  4. Volumul maxim atins de către difuzor este limitat cu -3dB. Tonurile de apel se vor auzi mai încet.
  5. Framerate-ul la care este redată interfaţa „anumitor” aplicaţii este redus treptat, rezultând o experienţă în utilizare mai puţin cursivă
  6. Aplicaţiile care rulează în fundal vor înceta să funcţioneze în mod neaşteptat, ratând afişarea unor alerte sau notificări pentru mesajele nou recepţionate. Este necesară pornirea manuală a acestora la diferite intervale de timp pentru a beneficia de conţinutul actualizat.
  7. Nu mai funcţionează blitz-ul LED al camerei foto

Deşi nu este menţionată în mod explicit de către Apple, diminuarea performanţelor în jocuri este un alt simptom practic inevitabil la telefoanele care au pierdut din puterea de procesare.

Apple precizează şi aspectele din funcţionarea telefonului care rămân neatinse: conectivitatea la reţele de telefonie şi date mobile,  calitatea apelurilor, viteza de conectare la reţele Wi-FI, precizia receptorului GPS, senzorii giroscop, barometru şi accelerometru, funcţionalitatea Apple Pay, funcţia de captură foto şi video.

Pentru restul simptomelor singurul remediu posibil, altul decât achiziţionarea unui nou model iPhone, este înlocuirea acumulatorului. Vestea bună este că în urma mediatizării intense a acestui subiect, Apple a anunţat că va reduce tarifele solicitate pentru înlocuirea la cerere a acumulatorilor „îmbătrâniţi”.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult