Cele mai ieftine oferte de la Cosmote, RCS, Orange şi Vodafone comparate

Cele mai ieftine oferte de la Cosmote, RCS, Orange şi Vodafone comparate

Odată cu adoptarea la scară largă a dispozitivelor mobile, tarifele pentru convorbiri, mesaje text şi trafic de date au scăzut şi sunt în continuă scădere, inclusiv în roaming. Totuşi, atunci când îţi alegi un abonament, întotdeauna trebuie să verifici oferta tuturor operatorilor, pentru a primi servicii cât mai complete pentru cât mai puţini bani. Am decis astfel să analizăm abonamentele de bază oferite de către cele patru companii de telecomunicaţii principale din România şi să le comparăm din punct de vedere al preţului şi al serviciilor incluse.

Abonamente Cosmote, RCS, Orange şi Vodafone

Cosmote

Pentru a nu favoriza pe nimeni, vom merge în ordine alfabetică, primul la catalog fiind Cosmote. Abonamentul de bază al operatorului se numeşte Cosmote Free XS şi are un preţ de pornire de 7 euro pe lună. Abonamentul poate fi făcut pe 12 sau 24 de luni şi include aparent tot ce ţi-ai putea dori, nelimitat. Într-adevăr, de cei 7 euro primeşti convorbiri nelimitate în Cosmote şi Romtelecom, însă acel internet nelimitat vine cu o menţiune. Asteriscul explică faptul că ai doar 50 MB de trafic de date inclus în acest abonament, care poate fi consumat la viteza de 3,6 Mbps, după care poţi naviga nelimitat la numai 32 kbps. De asemenea, apelurile în afara reţelei vor trebui să fie scurte, întrucât Cosmote Free XS include doar 50 de minute de convorbiri externe.

Digi Mobil

Următorul pe listă este DIGI Mobil, reţeaua mobilă a companiei RCS-RDS. Deşi există două abonamente ieftine la acelaşi preţ, ne vom orienta către Complet 2, care vine la pachet şi cu un telefon gratuit (la alegere între Huawei U2805 şi Digi Mobil P202). Acesta oferă de asemenea convorbiri nelimitate în reţeaua Digi (mobil sau fix), însă ne ademeneşte cu 100 de minute naţionale şi internaţionale, cât şi cu trafic de internet inclus de 3 GB cu viteze de „până la” 21,6 Mbps. Acest abonament pare să fie o ofertă imbatabilă, însă avem câteva mici precizări. În primul rând, reţeaua Digi este exclusiv orientată către dispozitive 3G şi nu va funcţiona pe terminale care nu includ asemenea capabilităţi. În al doilea rând, semnalul reţelei în afara oraşelor este slab. Din fericire, există posibilitatea de roaming naţional gratuit folosind antenele Vodafone, însă doar pentru apeluri telefonice. Traficul de date în roaming este însă limitat la doar 100 MB. În ultimul rând, vitezele de internet prin 3G nu ating aproape niciodată pragul superior de 21,6 Mbps. Este de menţionat faptul că perioada contractuală este de minim 24 de luni, iar site-ul oficial ne informează că abuzarea de roaming naţional atunci când nu este necesar poate duce la restricţionarea accesului la acest serviciu.

Orange

Orange oferă un abonament de bază de 7 euro numit Cangur 7, care vine la pachet cu o listă impresionantă de servicii incluse. Apeluri telefonice şi SMS-uri gratuite în reţea, 110 minute naţionale şi internaţionale, 110 SMS-uri nationale, 50 MB trafic pe mobil la viteze 4G, cât şi o serie de servicii digitale. Este vorba despre 10 GB spaţiu de stocare în Orange Cloud, apeluri şi mesaje gratuite prin aplicaţia Libon, cât şi acces gratuit la portalul Orange şi Orange Antivirus.

Vodafone

Oferta Vodafone oferă o selecţie balansată de servicii pentru 7 euro în abonamentul Easy 7. Spre diferenţă de restul reţelelor însă, Vodafone nu oferă minute nelimitate în reţea, ci doar 1250. SMS-urile sunt în schimb la liber pentru convorbiri text între abonaţii reţelei. Minutele naţionale, internaţionale şi SMS-urile naţionale sunt la comun şi pot fi utilizate în funcţie de preferinţele clientului. Acestea sunt 125 la număr, aşa că trebuie ţinută o evidenţă mai atentă atunci când apelaţi sau trimiteţi mesaje. La fel ca în cazul celorlalţi operatori, traficul de internet inclus este de numai 50 MB, cu viteză de până la 7,2 Mbps.

Acestea sunt ofertele de bază pentru abonamente de telefonie mobilă de la cele patru companii de telecomunicaţii importante din România. Fiecare vine cu avantaje şi dezavantaje, însă întotdeauna există posibilitatea de a adăuga extra-opţiuni pentru minute, trafic de internet şi SMS-uri. Cei care au deja mai mulţi membri ai familiei sau prieteni apropiaţi într-o reţea sau alta ar trebui să rămână în respectiva reţea, întrucât ofertele tuturor operatorilor sunt în mare parte pe teren egal la capitolul comunicare internă. Internetul este marele diferenţiator, caz în care Digi Mobil câştigă detaşat când vorbim de navigare prin 3G în oraş, dacă luăm în calcul traficul generos de 3 GB. Cei care doresc să vorbească şi în alte reţele ar trebui să se orienteze către abonamente mai scumpe, asemeni celor care au nevoie de mai mult trafic de internet dar care nu vor să apeleze la Digi. Sperăm că articolul de faţă vă va ajuta să alegeţi abonamentul care vi se potriveşte, cunoscând avantajele şi dezavantajele fiecărui abonament de bază în parte.

Tabel comparativ de oferte

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult