Clona unui popular smartphone cu Android, infectată cu malware şi vândută sub preţul de fabricaţie

Clona unui popular smartphone cu Android, infectată cu malware şi vândută sub preţul de fabricaţie

Un producător din China a ales o strategie foarte păguboasă pentru a face profit, vânzând telefoane Android gata infectate cu aplicaţii malware, capabile să trimită înapoi date sensibile stocate în memoria dispozitivului. Afacerea este atât de profitabilă încât telefonul clonă a unui model foarte cunoscut este vândut cu preţ sub cel de fabricaţie, numărul foarte mare de cumpărători asigurând un flux constant de informaţii gata de valorificat.

Potrivit producătorului german de soluţii antivirus G Data Software, tot mai multe telefoane cu Android produse în China ajung în magazinele europene gata infectate cu malware. În cazul de faţă avem de-a face cu o clonă a modelului Galaxy S4, scoasă la lumină în urma investigaţiilor făcute de un utilizator mirat de preţul suspect de mic la care este vândut. Identificat după numele de model N9500, telefonul aparţine producătorului chinez Star şi este vândut în mai multe ţări europene la preţ de 130 – 165 euro.

Potrivit experţilor G Data Software, telefonul infectat cu troianul Android.Trojan.Uupay.D trimite unui server din China date personale ale utilizatorilor şi poate instala în secret noi aplicaţii periculoase. Deghizat drept Google Play Store, spyware-ul face parte din colecţia de aplicaţii Android pre-instalate în memoria dispozitivului, rulează ca serviciu de fundal invizibil pentru utilizatori obişnuiţi şi nu poate fi înlăturat. Printre informaţiile care pot fi interceptate se numără datele personale din mesaje text şi email-uri, respectiv detalii despre transferurile bancare. În plus, este posibilă interceptarea apelurilor telefonice şi activarea de la distanţă a microfonului şi camerei foto.

Star N9500

În lipsa unui remediu eficient, altul decât înlocuirea completă a versiunii de Android livrate de producător cu una mai sigură, utilizatorii care au cumpărat telefonul Star N9500 sunt îndrumaţi să înceteze imediat să îl mai folosească şi să ia măsuri urgente pentru a-şi proteja conturile bancare, email, reţele de socializare şi alte servicii, înlocuind cât mai repede toate parolele de acces.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult