Cu ce se mananca QR

30.10.2007
Cu ce se mananca QR
Informare si advertising

Unealta de informare si advertising!

Codul QR si-a gasit in unele tari utilizari in promotii. Exemplu: cumperi cutia de Cola, scoti din buzunar telefonul, pozezi codul QR de pe ambalaj; codul contine un link web. Il accesezi, tot cu mobilul si te-ai inscris intr-o clipa in promotie. In urma cu cativa ani, cel mai important operator de telefonie mobila din Japonia, NTT DoCoMo, a semnat parteneriate cu producatorii ce prevedeau ca toate telefoanele compatibile iMode (serviciu de navigare pe net oferit in Romania de Cosmote) sa aiba facilitate de recunoastere a codurilor QR. In scurt timp, companii ca Nike si McDonald’s s-au apucat sa le valorifice. De pilda, clientii McDonald’s erau invitati sa afle informatiile nutritionale ale cheesburgerului cu ajutorul codului imprimat pe ambalaj.

QR prinde avant si in Europa

The National Galleries of Scotland s-au hotarat sa promoveze vernisajul artistului Andy Warhol prin intermediul posterelor pe care sunt imprimate coduri QR. Codul contine detaliile despre expozitie.  Pet Shop Boys lansa luna trecuta albumul „Disco 4", iar videoclipul de promovare al single-ului „Integral" a fost intesat de coduri QR.

Avand ca tema privarea de libertatile civile impusa de catre guverne, videoclipul prezinta povestea unui grup care a creat un amestec sinistru de mecanisme de supraveghere, gen Big Brother.

Daca treci pe pauza videoclipul la vederea unui cadru cu cod QR, il pozezi cu camera mobilului tau (avand instalat soft-ul de decodare); mesajele decodate sunt link-uri catre pagini web ce militeaza pentru respectarea intimitatii individului (cauta-l pe YouTube, „Pet Shop Boys Integral QR").

Carte de vizita?

De ce nu? Codul de bare este 100% pe intelesul creierelor digitale – al telefonului, computerului etc. Asadar, odata scanata imaginea cu patratele negre, detaliile (nume, telefon, adresa etc.) pot fi adaugate corect si instant in lista de contacte a telefonului, fara erori.

In Romania? Cei mai multi ridica din umeri cand aud de QR. Si totusi tehnologia e asa de simpla!

Coduri QR

Clasicele coduri de bare lipite pe fiecare produs sunt practice pentru vanzatori. Liniile acelea verticale, mai groase ori mai subtiri, „spun" computerului care este codul produsului cumparat. Pe noi nu ne pasioneaza intr-atat. Ne intereseaza insa un alt soi de cod de bare, mai complex, numit Quick Response Code (QR), dezvoltat de japonezi prin anii ’90 si care de vreo trei ani a devenit foarte popular in supertehno­logizata lor tara; in Japonia, codurile QR apar peste tot, pe panouri publicitare, in reviste, carti de vizita.

QR Code se prezinta ca o caseta cu multe/mici patratele si linii; poate inmagazina mult mai multa informatie decat codul de bare clasic – sute sau mii de caractere, inclusiv link-uri web. Are marele avantaj de a fi usor descifrabil cu aproape orice telefon ce dispune de camera foto, chiar de rezolutie mica.

Un altul, pentru advertiseri: decat sa puna pe un banner publicitar site-ul produsului/companiei promovate (pe care nimeni nu se oboseste sa-l tina minte daca are mai mult de doua litere, darmite sa-l noteze), mai eficient este sa aplice un cod QR cu link-ul web. Trecatorul face o fotografie cu telefonul – instrument care va si decoda imaginea QR – si acceseaza mai apoi adresa web cand are chef. Codul permite descifrarea rapida a informatiei, de aici si denumirea Quick Response.

QR pentru tricoul tau

Intra pe pagina www.jaxo.com/qrcode.php. Te asteapta o aplicatie de conversie a textului in cod QR. Scrie un mesaj provocator – injura-i pe politicienii mult-iubiti si nu uita sa notezi si adresa web a blogului tau. Salveaza imaginea din dreapta (File -> Save image). Cumpara un tricou alb si imprima-l cu poza aceasta plina de linii si patratele indecente. Fa un tur Casa Poporului – Palatul Victoria, pe jos. Zece securisti, care din greseala au aflat de pe net ce inseamna cod QR, te vor fotografia cu telefonul. Cand vor descifra mesajul, vor face cheta ca sa-ti plateasca o vacanta la penitenciarul Rahova.

Cum descifrezi codurile QR?

Ai un un telefon cu camera foto? Intra de pe mobil pe site-ul www.jaxo.com la sectiunea Downloads. Alege aplicatia SnapABar. Selecteaza marca si modelul telefonului tau. Daca modelul nu se regaseste in lista, dar accepta aplicatii Java, teoretic cel putin ar trebui sa poti instala fisierul descarcat pentru un alt telefon. Alt link, alta aplicatie pentru acelasi scop, descarca de aici: www.quickmark.com.tw/En/basic/download.asp Ambele soft-uri sunt gratuite.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News