Cum afli ce procesor ai pe iPhone 6S

Cum afli ce procesor ai pe iPhone 6S

Apple a confirmat faptul că foloseşte doi producători pentru dezvoltarea procesoarelor A9 din iPhone 6S şi 6S Plus, însă nu a oferit o soluţie simplă pentru utilizatori pentru a identifica modelul achiziţionat. În ciuda faptului că în utilizare normală probabil că diferenţele nu vor fi evidente, există o metodă simplă pentru a verifica producătorul chispet-ului prin intermediul unei aplicaţii gratuite din AppStore. Deşi nu va fi de ajuns pentru a cere un smartphone diferit la garanţie, unii utilizatori pot sta mai liniştiţi după ce află ce model de procesor se găseşte în iPhone-urile lor.

Aplicaţia se numeşte Lirum Device Info, iar varianta sa gratuită, „Lite”, oferă acces la lista de componente incluse în telefon. Există câte două identificatoare pentru fiecare tip de iPhone 6S, numele dezvăluind producătorul cipului. Pentru iPhone 6S simplu, modelul procesorului poate fi N66AP sau N66MAP, iar pentru iPhone 6S Plus, N71AP şi N71MAP. Cele care se termină cu literele „MAP” sunt produse de TSMC şi sunt în teorie mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, în timp ce variantele „AP” sunt produse de Samsung.

În teorie, ambele procesoare ar trebui să ofere performanţă similară atât în testele sintetice, cât şi în utilizarea de zi cu zi. Din cauza diferenţelor de manufactură, este însă posibil ca cel de la Samsung să consume mai multă energie, însă diferenţa nu a fost demonstrată decât în benchmark-uri, care solicită putere maximă din procesor. În utilizare normală, diferenţele sunt probabil mult mai subtile, întrucât procesorul funcţionează la frecvenţe mult mai mici în majoritatea aplicaţiilor şi intră într-un mod „low-power” atunci când telefonul nu este folosit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult