Exynos 5 Octa, Samsung prezintă primul procesor mobil cu opt nuclee

10.01.2013
Exynos 5 Octa, Samsung prezintă primul procesor mobil cu opt nuclee

La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, printre zvonurile referitoare la viitoarele terminale de vârf ale companiei precum Galaxy S IV, s-a strecurat şi unul conform căreia compania nu va mai lansa versiunea quad-core a deja lansatului procesor Exynos 5, ci va trece direct la un produs cu opt nuclee. În cadrul CES 2013, acest procesor a devenit realitate.

Noul Exynos 5 Octa înlocuieşte într-adevăr modelul Exynos 5 Quad, însă trecerea la o arhitectură cu opt nuclee nu este departe de ceea ce ar fi trebuit să fie acesta. Motivul este, după cum am explicat deja, trecerea la arhitectura big.LITTLE de la ARM, care combina patru nuclee performante Cortex-A15 cu patru nuclee mai lente, dar şi mai eficiente din punct de vedere energetic, de tip Cortex-A7.

Asemănător într-o oarecare măsură arhitecturii 4-PLUS-1 folosită de NVIDIA Tegra 3, viitorul procesor Samsung oferă patru nuclee Cortex-A15 tactate la o frecvenţă maximă de 1,8 sau 2 GHz şi patru nuclee Cortex-A7, tactate la o frecvenţă maximă de 1,2 GHz. Munca de procesare a datelor va fi împărţită între aceste nuclee diferite ca putere, sarcinile cu necesităţi scăzute sau medii urmând să fie executate pe nucleele Cortex-A7. Odată ce necesarul de putere de calcul va depăşi limitele acestora, arhitectura big.LITTLE va permite comutarea execuţie pe mult mai puternicele nuclee Cortex-A15 în circa 20 de microsecunde.

Prin această combinaţie de hardware, Samsung şi ARM pot oferi atât o putere mare de calcul dar şi o eficienţă energetică superioară utilizării doar a unor nuclee puternice.  Conform Samsung, noul procesor Exynos 5 Octa, care a marchează şi trecerea de la un proces de fabricaţie pe 32 de nanometri la unul de 28 de nanometri, va avea o eficienţă energetică mai mare cu 70%.

Ce nu a confirmat Samsung este natura nucleului grafic. Compania s-a mulţumit să afirme că noul procesor va oferi o putere de calcul de două ori mai mare decât cea a oricărui produs rival disponibil în acest moment pe piaţă, ceea ce ne face să credem că supoziţia utilizării modelului ARM T658 este corectă. Cât de corectă vom vedea în momentul în care Exynos 5 Octa va fi implementat pentru prima dată, însă Samsung nu a oferit nici un indiciu în această direcţie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News