Gata cu furtul de telefoane mobile. Apple, Samsung şi alţi producători introduc funcţie de dezactivare

Gata cu furtul de telefoane mobile. Apple, Samsung şi alţi producători introduc funcţie de dezactivare

În viitorul nu prea îndepărtat, ghinioniştii care şi-au pierdut telefonul mobil nu vor mai trebui să-şi facă probleme că albumele foto şi datele personale vor ajunge pe mâini străine, iar cei care ajung în posesia telefonului pierdut sau furat nu îl vor putea folosi sau revinde.

Apple, Samsung şi alţi producători smartphone s-au angajat să introducă un aşa numit Kill-Switch, funcţie care permite posesorilor de drept să comande de la distanţă ştergerea datelor personale şi dezactivarea permanentă a telefonului furat. Funcţia implementată cu suportul operatorilor de telefonie mobilă va putea fi declanşată chiar şi absenţa conexiunii la internet, de îndată ce telefonul este pornit şi detectat în reţeaua de telefonie.

În viitor, telefoanele mobile furate vor putea fi dezactivate de la distanţă

Opţional, înainte de a şterge memoria telefonului utilizatorii vor putea comanda backup-ul datelor personale într-un cont de cloud storage, iar dacă telefonul pierdut este recuperat îl vor putea readuce la starea iniţială de funcţionare folosind copia de rezervă salvată anterior.

Sistemul introdus deocamdată doar pe teritoriul Statelor Unite, începând cu luna iulie 2015, va obliga toţi producătorii smartphone care activează în piaţa locală să-şi doteze produsele cu noul sistem antifurt. Lista companiilor participante include nume ca Apple, Samsung, Google, HTC, Huawei,  Microsoft, Motorola şi Nokia, împreună cu marii operatorii de telefonie mobilă.

Potrivit estimărilor, sistemul antifurt pentru telefoane mobile va aduce economii de 2.5 miliarde dolari anual, reprezentând costuri de înlocuire şi asigurare a dispozitivelor furate.

Momentan nu există o lege care să impună folosirea acestui sistem în afara Statelor Unite, însă putem aştepta ca funcţia antifurt să-şi facă apariţia şi pe terminale comercializate pe teritoriu european, dacă iniţiativa va primi suport din partea instituţiilor locale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult