Review HTC Sensation XL – smartphone XXL cu Android

26.01.2012
Review HTC Sensation XL - smartphone XXL cu Android

HTC Sensation XL se prezintă drept o alternativă supradimensionată a modelului de succes HTC Sensation, echipată cu ecran gigant de 4.7 inch şi tehnologie Beats Audio pentru o experienţă multimedia desăvârşită.

Review HTC Sensation XL

Construcţie şi design

Măsurând 9.9 mm grosime, HTC Sensation XL este un telefon suplu dacă ţinem cont de dimensiunile ecranului, însă greutatea de 168 grame este puţin peste limita confortabilă.

Aşa cum este şi normal, partea din faţă este dominată de ecranul cu diagonală 4.7 inch, protejat de un scut din sticlă minerală şi încadrat de o ramă albă ce contrastează puternic cu acesta. Dedesubt găsim cele patru butoane tactile, specifice platformei Android Gingerbread, iar deasupra avem senzorul de proximitate, camera frontală cu rezoluţie 1.3 MP şi casca audio ascunsă sub o grilă cromată foarte discretă.

Review HTC Sensation XL

Carcasa din plastic alb-mat este solid construită şi prevăzută cu un capac la fel de durabil, confecţionat din aluminiu. Capacul încadrează camera foto de 8 MP şi blitz-ul aferent, conectorul micro-USB poziţionat în lateral şi include clapeta pentru volum, aşezată în latura opusă. Conectorul pentru căşti şi butonul pentru funcţia de blocare a ecranului sunt poziţionate în partea de sus a carcasei.

Ieşirea micro-HDMI lipseşte, însă putem apela la conexiune wireless DLNA pentru a viziona colecţia de filmuleţe şi poze pe ecranul unui televizor compatibil. De asemenea, ar fi fost util şi un buton dedicat pentru camera foto, mai uşor de folosit în zilele însorite decât ecranul touch.

Detalii tehnice

Din păcate folosirea unui hardware ceva mai slab şi cu unele limitări impuse din considerente de reducere a costurilor, pune „marele alb” într-o clasă inferioară modelului mai sus menţionat. HTC încearcă totuşi să compenseze scoţând în valoare exact acele lucruri care atrag la telefoanele supradimensionate, spre exemplu ecranul Super-LCD de 4.7 inch – strălucitor şi capabil să redea culori vibrante.

Privit îndeaproape, ecranul cu rezoluţie 480 x 800 pixeli este suficient pentru a răsfoi în bune condiţii paginile web, dar totuşi nu reuşeşte să atingă nivelul de claritate dorit de la un smartphone modern. De vină este folosirea unei panou LCD cu densitate de 199 ppi, faţă de 256 ppi cât oferă ecranul de pe HTC Sensation.

HTC Sensation XL

În loc de modelul dual-core de pe HTC Sensation, avem parte de un procesor single-core din seria Snapdragon MSM8255, tactat la o frecvenţă de 1.5 GHz. Memoria RAM rămâne la 768 MB, suficient pentru necesarul unui smartphone Android contemporan, la care se adaugă 16 GB memorie internă, mult peste cantitatea de 1 GB de care dispunea HTC Sensation. Totuşi, înainte de a ne bucura de spaţiul de stocare generos trebuie să luăm în considerare faptul că numai 12.5 GB sunt disponibili efectiv pentru utilizator, iar slot-ul pentru card de memorie lipseşte. În condiţiile în care Sensation XL se doreşte a fi un veritabil smartphone multimedia, limitarea atât severă a spaţiului de stocare şi opţiunile de expansiune pare o decizie de neînţeles pentru un telefon cu atât de mult potenţial.

HTC Sensation XL

HTC încearcă să compenseze pentru spaţiul de stocare limitat prin includerea unei camere foto performante, prevăzută cu senzor BSI (back-side-illuminated) de 8 MP, autofocus şi blitz dual-LED. În afară de poze la o calitate de invidiat, camera foto oferă şi o funcţie de filmare, limitată însă la rezoluţie 720p.

Dacă pentru interfaţa telefonului avem la dispoziţie nucleul grafic Adreno 205, partea audio este asigurată de un sistem ce poartă semnătura Beats Audio, optimizat pentru setul de căşti inclus în pachetul cu accesorii prin includerea unui profil personalizat în egalizatorul grafic.

Specificaţii

  • Ecran: 4.7″, 480 x 800, S-LCD
  • Sistem de operare: Android 2.3.5 Gingerbread
  • Interfaţă: HTC Sense UI 3.5
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8255, 1,5 GHz single core, Adreno 205 GPU
  • Memorie: 768 MB RAM, 16 GB stocare (12.5 GB disponibili)
  • Card: Fără
  • 3G: 14,4 Mbps HSDPA
  • WiFi: 802.11n, DLNA, WiFi hotspot
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 8 MP BSI, autofocus, două LED-uri, geo-tagging
  • Filmare video: 1080p, 30 fps
  • Cameră video secundară: 1.3 MP
  • Baterie: 1.600 mAh, Li-ion
  • Dimensiuni: 132.5 x 70.7 x 9.9 mm
  • Greutate: 162.5 g
  • Alte dotări: modul GPS, radio FM, conectivitate Bluetooth 3.0

Accesorii

HTC Sensation XL este oferit împreună cu setul de căşti Beats by Dr. DRE, model premium de tip In-ear, prevăzut cu telecomandă pentru schimbarea melodiilor şi săculeţ pentru transport.

Pachetul mai include un cablu micro-USB şi adaptor AC prevăzut cu port USB.

HTC Sensation XL

Software

HTC Sensation XL este condus de versiunea 2.3.5 a sistemului de operare Android Gingerbread, cosmetizată cu ajutorul interfeţei HTC Sense, ajunsă la versiunea 3.5.

Printre elementele de interes ale noii interfeţe se numără meniul de blocare a ecranului cu acces direct la aplicaţia pentru cameră foto, mesagerie, e-mail şi agenda de contacte.

Alături de suita obişnuită de aplicaţii furnizate de Google, HTC a mai adăugat şi o selecţie proprie de aplicaţii exclusive:

  • Friend Stream pentru integrarea cu serviciile reţelelor de socializare online,
  • HTC Watch pentru accesul facil la cele mai noi trailere de filme
  • HTC Reader, cu acces la o selecţie de cărţi în format electronic
  • Suita Polaris Office, pentru vizualizarea documentelor Microsoft Office

HTC Sensation XL

Performanţe şi impresii

Chiar şi ajutat doar de un procesor single-core, HTC Sensation XL reuşeşte să ofere o experienţă cursivă în sesiunile de web browsing, cu timpi de aşteptare reduşi la încărcarea paginilor web.

Interfaţa HTC Sense 3.5 este redată cursiv pe ecranul de 4.7 inch, iar activităţi cum ar fi vizionarea de poze şi filme sunt un adevărat deliciu pentru privire. Din păcate ecranul S-LCD are şi unele mici neajunsuri, cum ar fi redarea în tonuri de gri porţiunilor întunecate din imagini. Această tendinţă este vizibilă mai mult în imaginile cu text sau elemente pe fundal negru şi din fericire nu pune probleme la vizionarea de filme sau poze.

Interfaţa touch capacitivă este precisă şi plăcut de utilizat, însă dimensiunea mare a ecranului îngreunează utilizarea telefonului cu o singură mână.

Difuzorul încorporat nu este foarte puternic, dar redă un sunet clar şi plăcut, indiferent de volumul ales.

Ajutate de profilul personalizat pentru egalizator grafic, căştile Beats Audio redau un bass pătrunzător şi reuşesc să ofere o audiţie impresionantă când vine vorba de muzică RAP, RnB, Dance şi House. Cei care preferă muzica clasică sau alte genuri în care predomină latura vocală a melodiei ar putea obţine rezultate mai bune cu unul din profilele suplimentare, sau ajustând manual egalizatorului grafic. În general, audiţia oferită este una de bună calitate şi oricum peste media căştilor audio furnizate de obicei împreună cu produsele din categoria smartphone.

Camera foto

Calitatea pozelor obţinute cu ajutorul camerei foto rivalizează pe alocuri performanţele unei camere foto compacte. Rezultatele cele mai bune sunt obţinute în zilele însorite, dar şi cu cer înnorat, dacă pătura de nori nu este prea groasă.

HTC Sensation XL HTC Sensation XL
HTC Sensation XL sample picture HTC Sensation XL sample picture

Pozele obţinute în spaţii închise, cu ajutorul blitz-ului din dotare, sunt în general bine expuse şi nu prezintă foarte mult zgomot de fundal. Din păcate uneori focalizarea imaginii este deficitară, iar nivelul detaliilor are de suferit.

HTC Sensation XL sample picture HTC Sensation XL sample picture
HTC Sensation XL sample picture HTC Sensation XL sample picture

HTC Sensation XL sample picture

Funcţia de filmare a dat rezultate mulţumitoare, iar dimensiunea fişierelor rezultate nu este foarte mare, un minut de înregistrare la rezoluţie 720p ocupând aproximativ 40 MB.

HTC Sensation XL – Video Sample

Autonomie

În ciuda ecranului supradimensionat, acumulatorul de 1600 mAh a reuşit să ofere pentru HTC Sensation XL o autonomie de peste două zile, ce-i drept în condiţiile unui regim de utilizare nu foarte solicitant, cu sesiuni ocazionale de navigare web prin conexiune WiFi şi puţin peste 30 minute de apeluri telefonice.

Chiar şi în condiţiile unui regim de utilizare mai intensiv, cu sesiuni prelungite de jocuri şi muzică la căşti, Sensation XL nu pune prea mari probleme la capitolul autonomie, depăşind cu uşurinţă pragul de 24 ore.

Acumulator Li-Ion pentru HTC Sensation XL

Din păcate timpul de încărcare a acumulatorului depăşeşte 3 ore, astfel că pentru un ciclu complet de încărcare este nevoie să ne înarmăm cu răbdare.

Plusuri si minusuri

[+] Design solid şi destul de reuşit din punct de vedere estetic
[+] Ecran mare şi bine iluminat
[+] Performanţe bune şi autonomie rezonabilă
[+] Camera foto de bună calitate
[+] Sistem Beats Audio şi căştile Beats by Dr. DRE

[-] Rezoluţia este cam mică pentru un ecran de 4.7 inch
[-] Funcţia de filmare este limitată la rezoluţie 720p
[-] Memorie internă neexpandabilă

Concluzie

HTC Sensation XL reuşeşte să ofere o primă impresie convingătoare. Ecranul gigant, de 4.7 inch, este strălucitor şi uşor lizibil, iar carcasa confecţionată din plastic alb şi acoperită de un capac din aluminiu denotă o construcţie solidă.

În funcţie de obiceiul fiecărui utilizator, memoria internă limitată la mai puţin de 13 GB efectivi ar putea fi suficientă pentru albumele preferate de melodii, respectiv colecţia de poze şi filmuleţe obţinute cu ajutorul camerei foto. Din păcate pentru unii dintre noi, spaţiul de stocare disponibil ar putea să se termine destul de repede, dând reale motive de frustrare atunci când suntem nevoiţi să restrângem colecţia de melodii sau filmuleţe.

Ecranul de 4.7 inch, oricât de strălucitor şi plăcut pentru privire este la prima impresie, ar putea fi criticat de către cei cu o vedere ageră pentru rezoluţia un pic prea mică, ce nu conferă imaginii acea claritate atât de apreciată la unele modele de telefoane.

Chiar şi cu aceste mici neajunsuri, HTC Sensation XL demonstrează excelente abilităţi multimedia, atât în ceea ce priveşte vizionarea de filme, cât şi audiţia de muzică prin setul de căşti incluse în pachet. Performanţele cu sistemul Android 2.3.5 sunt mulţumitoare, iar autonomia bateriei nu dezamăgeşte.

Camera foto se ridică cu uşurinţă la nivelul unui utilizator exigent, dar lipsa suportului pentru filmare la rezoluţie 1080p rămâne un compromis greu de iertat pentru un smartphone din această gamă de preţuri.

HTC Sensation XL poate fi achiziţionat în versiune fără abonament, la un preţ mediu de 2200 Lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News