HTC One V – smartphone cu dotări atractive, la un preţ rezonabil

26.04.2012
HTC One V - smartphone cu dotări atractive, la un preţ rezonabil

HTC One V continuă povestea de succes începută în anul 2009 cu modelul HTC Hero, respectiv HTC Legend, venit un an mai târziu.

HTC One V

Descriere

Cel mai accesibil reprezentant al seriei HTC One păstrează acea trăsătură distinctivă a predecesorilor săi, carcasa curbată în partea de jos, dar elimină trackpad-ul optic pentru a face loc unui ecran mai mare. În loc de patru butoane capacitive, acum avem doar trei, modelate după tematica sistemului Android 4.0. Alături de clapeta pentru volum şi butonul Lock, pe carcasă mai găsim doar o ieşire pentru căşti şi conectorul mini USB, folosit pentru transferuri de date şi alimentarea acumulatorului Li-ion.

Ecranul de 3.2 inch folosit de HTC Hero şi Legend a lăsat locul unuia cu diagonală 3.7 inch, ce redă interfaţa Sense 4.0, adaptată de HTC pentru sistemul de operare Android 4.0. Rezoluţia 320×480 pixeli a fost crescută la 480×800 pixeli, mult mai potrivită pentru ecranul lui HTC One V. Comenzile date prin interfaţa touch capacitivă sunt aplicate pe o suprafaţă cu finisaj antireflexie, confecţionată din sticlă minerală cu tehnologie Gorilla Glass.

HTC One V

Carcasa de tip unibody este realizată dintr-un singur bloc de aluminiu şi prevăzută cu un capac de mici dimensiuni, sub care se ascunde slot-ul pentru card SIM şi cel microSD. Acumulatorul Li-Ion de 1500 mAh este ascuns în corpul telefonului şi nu poate fi extras de către utilizator.

HTC a ales pentru acest model un finisaj anti-alunecare destul de aspru. Deşi este plăcută la atingere şi maschează foarte bine urmele de transpiraţie sau micile zgârieturi, carcasa din aluminiu se murdăreşte repede şi necesită o curăţire aproape zilnică pentru îndepărtarea urmelor de mizerie adunată din buzunare, sau suprafaţa meselor pe care a fost aşezată.

HTC One V - capacul de mici dimensiuni

Graţie formei curbate, telefonul lipsit de puncte de îmbinare sau muchii ascuţite este foarte uşor de extras din buzunare strimte şi comod de ţinut în palmă. Ecranul este drept, dar chiar şi aşa, forma carcasei contribuie la o potrivire naturală în palmă, uşurând parcurgerea interfeţei touch.

Camera foto de 5MP, împreună cu blitz-ul LED, sunt poziţionate către marginea carcasei, reducând riscul de a fi acoperite din greşeală în timp ce manevrăm telefonul.

Dotări hardware şi software

Sub carcasa cu finisaje de bună calitate şi ecranul plăcut privirii, cel mai accesibil reprezentant al seriei HTC One ascunde un hardware de nivel mediu, cu CPU MSM8255 Snapdragon la 1 GHz (single-core) şi GPU Adreno 205. Sistemul de operare Android 4.0 este rulat cu ajutorul a 512 MB memorie RAM, completată de 4 GB spaţiu de stocare intern.

HTC One V - carcasa cu formă curbată

HTC One V se mai poate lăuda cu un receptor A-GPS, placă de reţea Wireless N cu suport Wi-Fi Direct şi Wi-Fi hotspot, conectivitate 3G HSDPA/HSUPA, respectiv un modul Bluetooth 4.0 pentru conectarea diverselor accesorii. Alături de player-ul audio/video, amatorii de muzică mai au la dispoziţie şi un receptor Radio FM stereo, prevăzut cu decodor RDS.

HTC One V este livrat cu versiunea 4.0.3 a sistemului de operare Android Ice Cream Sandwich, cosmetizată folosind interfaţa HTC Sense 4.0. Colecţia de aplicaţii include, alături de oferta standard de aplicaţii Android, suita Polaris Office, clienţi pentru reţelele de socializare Facebook, Google+ şi Twitter, respectiv un client pentru serviciul Dropbox, pentru care HTC pune la bătaie o subscripţie gratuită pe 2 ani, cu 23 GB spaţiu de stocare online.

HTC One V HTC One V
HTC One V HTC One V

Performanţe

În ciuda faptului că este echipat cu procesor modest după standardele actuale şi nu foarte multă memorie RAM, HTC One V se descurcă bine cu sistemul de operare Android Ice Cream Sandwich. Răsfoirea listelor de meniuri este fluentă, iar paginile web se încarcă repede în browser-ul web.

Conform testelor rulate cu benchmark-ul Quadrant, HTC One V oferă performanţe superioare modelului Samsung Nexus S şi doar cu puţin sub nivelul lui Galaxy Nexus.

HTC One V - Quadrant Benchmark HTC One V - AnTuTu Benchmark

AnTuTu Benchmark v2.7.3 a măsurat pentru HTC One V un total de 2871 puncte – rezultat ce îl plasează la un nivel apropiat modelului Samsung Nexus S .

Ecranul touch este precis şi uşor lizibil la lumina zilei, iar convorbirile purtate în medii zgomotoase nu pun probleme cu sensibilitatea microfonului, sau audiţia în casca telefonului. Stabilitatea conexiunii la reţeaua de telefonie mobilă este bună, la fel şi conexiunile la reţele WiFi.

HTC One V - ecranul de 3.7 inch

Alături de carcasa cu formă atipică şi ecranul de bună calitate, HTC One V are încă un atu important pentru un produs din această gamă de preţuri: camera foto. Chiar dacă rezoluţia de 5 MP este modestă după standardele actuale, iar blitz-ul LED nu prea îşi face simţită prezenţa, pozele sunt de foarte bună calitate în zilele însorite, iar funcţia de filmare cu rezoluţie 720p dă rezultate mulţumitoare.

HTC One V - sample picture HTC One V - sample picture
HTC One V - sample picture HTC One V - sample picture
HTC One V Sample Picture HTC One V - sample picture
HTC One V - sample picture HTC One V - sample picture
HTC One V - sample picture HTC One V - sample picture
HTC One V - sample picture HTC One V - sample picture

HTC a adus unele optimizări şi aplicaţiei de captură, reducând la mai puţin de o secundă întârzierea apărută între activarea obturatorului şi obţinerea efectivă a unei poze. Aplicaţia de captură ne permite simultan să filmăm la rezoluţie 720p şi să obţinem poze, fără a întrerupe procesul de filmare. Nu lipseşte nici funcţia geotagging, pentru etichetarea pozelor cu ajutorul informaţiilor furnizate de receptorul GPS, respectiv face detection şi smile detection pentru optimizarea calităţii imaginii.

HTC One V – video sample 1

HTC One V – video sample 2

HTC One V – video sample 3

După cum poate fi observat şi din inscripţia de pe spatele carcasei, HTC One V beneficiază de certificare Beats Audio, garantând o audiţie de bună calitate şi compatibilitatea deplină cu setul de căşti Beats by Dr DRE, mulţumită includerii unui profil personalizat pentru egalizatorul grafic al player-ului audio.

HTC One V - certificat Beats Audio

Din fericire şi setul de căşti standard, inclus în pachetul cu accesorii, demonstrează performanţe destul de bune, chiar dacă bass-ul redat nu este la fel de convingător. Cât despre difuzorul extern al telefonului, acesta se aude clar şi atinge un volum suficient de ridicat pentru a nu fi acoperit cu uşurinţă de zgomotele ambiante din spaţiile deschise.

HTC One V - pachetul cu accesorii

Autonomie

HTC a ales să nu pună autonomia bateriei pe lista de priorităţi a echipei de proiectare şi chiar a exclus din lista oficială cu specificaţii pentru modelul One V, detaliile legate de autonomie.

Din fericire, ecranul relativ mic şi procesorul single-core la 1 GHz nu sunt atât de însetate de energie încât să pună probleme acumulatorului Li-Ion de 1500 mAh. Drept urmare, HTC One V poate supravieţui fără prea mari probleme unei zi normale de lucru, oricât de intensiv este regimul de utilizare la care îl supunem.

A doua zi, este bine să avem adaptorul AC la îndemână, mai ales dacă obişnuim să vorbim mult la telefon şi să navigăm pe internet în prezenţa reţelelor WiFi.

Odată conectat la adaptorul AC, sau un port USB din apropiere, HTC One V recuperează rapid capacitatea bateriei, întregul ciclu de încărcare fiind finalizat în mai puţin de trei ore.

Pentru micile sacrificii făcute la capitolul autonomie, suntem recompensaţi cu un telefon subţire şi uşor de transportat. La o greutate 115 grame şi grosime 9.2 mm, One V se încadrează foarte bine în tendinţele ofertei actuale de modele smartphone, ce aspiră către eleganţă şi supleţe, în detrimentul beneficiilor ce pot fi aduse de folosirea unui acumulator mai mare.

HTC One V

Concluzie

HTC One V este un smartphone cu design reuşit, echipat cu ecran de bună calitate, hardware decent şi sistem de operare actual. De departe cea mai interesantă dotare este camera foto, cu performanţe suficient de bune pentru a ţine locul unui aparat foto dedicat.

Pentru preţul de aproximativ 1200 Lei, HTC One V ne răsfaţă cu un pachet de facilităţi foarte apropiat de nivelul unui smartphone premium. Raportul excelent calitate/preţ îl recomandă unui public numeros, format din utilizatori dornici să se bucure de toate avantajele unui smartphone modern, dar fără a cheltui sume exorbitate pentru achiziţia unuia din modelele de top.

[+] Carcasă de tip Unibody, confecţionată din aluminiu
[+] Ecran de bună calitate
[+] Sistem de operare Android 4.0
[+] Camera foto cu perfornamţe peste aşteptări
[+] 4 GB memorie internă şi slot microSD
[+] construcţie suplă şi greutate redusă

[-] autonomia putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult