iPhone 7 şi iPhone 7 Plus au fost lansate oficial, împreună cu un nou model Apple Watch. Preţ, disponibilitate şi caracteristici tehnice

07.09.2016
iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, lansate oficial. Apple a lansat noile sale smartphone-uri, care vor concura direct cu seria Samsung Galaxy S7 şi cu Galaxy Note7. Evenimentul a oferit puţine suprize, deoarece s-au confirmat toate detaliile apărute în ultimele luni. Terminalele din seria iPhone 7 vor fi disponibile în cinci culori: rose gold, gold, silver, black şi jet black (cu suprafaţă lucioasă). A dispărut opţiunea space gray, care a fost înlocuită cu black. 
 
Capacitatea de stocare de bază pe noua serie este de 32 GB. Mai sunt disponibile versiuni iPhone 7 cu 128 GB şi 256 GB. Interesant este faptul că şi cele două modele din seria iPhone 6s care vor fi produse de acum încolo vor avea capacitate de stocare de bază de 32 GB. 
 
Seria iPhone 7 este rezistentă la apă şi praf.
 
Sistemul dual-camera de pe iPhone 7 Plus dispune de două camere cu senzori de 12 MP (una wide-angle şi una telephoto). Terminalul dispune de zoom optic 2X şi de zoom software 10X. Tehnologia permite mutarea focusului într-o imagine după ce a fost făcută.  Modelul iPhone 7 include cameră cu stabilizare optică a imaginii cu senzor de 12 MP (f/1.8). Camera este cu 60% mai rapidă şi consumă cu 30% mai puţină energie decât cea de pe iPhone 6s. Camera frontală, pentru selfie-uri, are acum senzor de 7 MP pe ambele modele din seria iPhone 7. 
 
Din păcate, dispare jack-ul audio de 3,5 mm de pe iPhone. În cutie vor fi disponibile căşti EarPods care se conectează la portul Lightning şi un adaptor din jack de 3,5 mm în Lightning. Împreună cu seria iPhone 7, Apple a lansat şi căştile wireless AirPods, care costă 160 de dolari şi vor fi disponibile în a doua parte a lunii octombrie. Acestea oferă o autonomie de 5 ore şi se conectează la telefon printr-o tehnologie wireless proprietară (UPDATE: Pe site-ul Apple se precizează că AirPods se conectează via Bluetooth). 
 
 
iPhone 7 şi noile căşti wireless AirPods
 
Procesorul Apple A10  Fusion de pe noile smartphone-uri este cu 40% mai rapid decât modelul Apple A9 de pe iPhone 6s. Bateria de pe iPhone 7 ţine cu două ore mai mult decât cea de pe iPhone 6s. Modelul mai mare, iPhone 7 Plus, oferă o oră de autonomie în plus comparativ cu iPhone 6s Plus. 
 
Difuzorul pentru convorbiri de pe iPhone 7 va funcţiona şi ca unul normal, oferind, împreună cu cel principal poziţionat pe marginea de jos, sunet stereo atunci când telefonul este ţinut în poziţie landscape. 
 
Cel mai ieftin iPhone 7, cu capacitate de stocare de 32 GB, va costa 650 de dolari, iar preţurile la phablet-ul iPhone 7 Plus încep de la 770 de dolari. 
 
Precomenzile pentru noile smartphone-uri vor începe pe 9 septembrie, iar livrările se vor face înceând cu 16 septembrie. Apple a anunţat şi că versiunea publică a iOS 10 va putea fi descărcată începând cu 13 septembrie. 
 
Apple a anunţat şi noua serie de smartwatch numită Apple Watch Series 2. Noul ceas inteligent arată aproape la fel ca modelul actual, dar este rezistent la apă (până la o adâncime de 50 m) şi praf. Ecranul este de două ori mai luminos decât cel de pe modelul actual, iar ceasul include senzor GPS şi un procesor mai puternic. Va fi disponibilă o nouă variantă, cu carcasă din ceramică, material despre care un reprezentant al Apple spune că este de patru ori mai rezistent decât oţelul. Va exista şi o ediţie Nike+ a Apple Watch, cu aspect sportiv. Apple Watch Series 2 se concentrează mai mult pe sănătate şi funcţiile de fitness. Asta deoarece compania şi-a dat probabil seama că aplicaţiile obişnuite nu prea sunt utile pe ecrane de dimensiuni mici, iar dezvoltatorii nu au arătat un interes prea mare pentru platformă. 
 
Cel mai ieftin model Apple Watch Series 2 va costa 370 de dolari. Rămâne de văzut dacă s-a îmbunătăţit autonomia bateriei, un aspect important despre care Apple nu a oferit detalii. 
 
iPhone 7 şi iPhone 7 Plus LIVE TEXT:
 
UPDATE 20:00. Este posibil ca Apple să lanseze în această seară un nou model Apple Watch. The Verge a observat faptul că foarte mulţi reprezentanţi ai companiei poartă haine cu mâneci lungi, sub care ar putea ascunde ceva. 
 
UPDATE 20:07. Se începe cu Apple Music, care a ajuns la 17 milioane de abonaţi. Tim Cook, şeful Apple, trece la App Store, din care au fost descărcate peste 140 de miliarde de aplicaţii. 
 
UPDATE 20:09. Apple a anunţat  iPhone 7 pe contul oficial de Twitter înaintea lui Tim Cook. Mesajul, publicat probabil dintr-o eroare, confirmă faptul că noua serie de smartphone-uri Apple este rezistentă la apă. Se confirmă şi existenţa opţiunii de culoare jet black (cu suprafaţă lucioasă), care va fi disponibilă, potrivit zvonurilor,  pentru modelele mai scumpe, cu capacitate de stocare mare. 
 
 
Au pus şi o poză pe Twitter, înainte ca postarea să fie ştearsă:
 
 
iPhone 7 Plus cu sistem dual-camera şi iPhone 7
 
UPDATE 20:26. Cook trece la Apple Watch. Potrivit lui, Apple este al doilea cel mai mare producător de ceasuri din lume. Pe primul loc este Swatch (nu a spus el asta). Este prezentat noul sistem de operare watchOS 3, care va fi disponibil în curând. Acesta se concentrează mai mult pe sănătate şi funcţiile de fitness. Asta deoarece Apple şi-a dat probabil seama că aplicaţiile obişnuite nu prea sunt utile pe ecrane de dimensiuni mici. 
 
UPDATE 20:31. Jocul Pokemon Go va fi disponibil într-o versiune pentru Apple Watch. Aceasta este o aplicaţie companion care îi va alerta pe jucători când pokemoni sunt pe aproape. Mai mult, le va permite să colecteze, direct de pe ceas, elemente de la PokeStop-uri. Utilizatorii vor putea, de asemenea, să urmărească, pe Apple Watch, ouăle în timp ce eclozează. 
 
 
UPDATE 20:36. Noul Apple Watch arată aproape la fel ca modelul actual. Se numeşte Apple Watch Series 2 (nu este prea inspirat numele) şi este rezistent la apă (până la o adâncime de 50 m) şi praf. Ecranul este de două ori mai luminos decât cel de pe modelul actual, iar ceasul include senzor GPS şi un procesor mai puternic. 
 
UPDATE 20:42. Se vorbeşte foarte puţin despre aplicaţii şi dezvoltatori (care au cam ignorat până acum Apple Watch), dovadă că Apple a mutat focusul pe fitness. Aceeaşi strategie a ales-o şi Pebble, un pionier al industriei de smartwatch-uri, recent. Este disponibilă o nouă versiune, cu carcasă din ceramică, material despre care un reprezentant al Apple spune că este de patru ori mai rezistent decât oţelul. Există şi o versiune Nike+ a Apple Watch, cu aspect sportiv. 
 
 
Apple Watch Nike+:
 
 
UPDATE 20:46. Cel mai ieftin model Apple Watch Series 2 va costa 370 de dolari, iar cel mai ieftin din seria actuală 270 de dolari. Precomenzile pentru noile modele vor începe pe 9 septembrie, iar watchOS 3 va putea fi descărcat începând cu 13 septembrie. Versiunea Nike+ va fi disponibilă în octombrie. Din păcate nu am aflat nimic despre autonomia bateriei
 
UPDATE 20:56. Trecem la vedeta serii, iPhone 7. Smartphone-ul mai mare, Plus, are două camere. Cook spune că noul model are un design „superb”, dar acesta diferă foarte puţin de cel al iPhone 6s. Sunt, însă, disponibile noi variante de culoare. Butonul de Home nu mai este mecanic, ci sensibil la presiune şi atingere. 
 
 
UPDATE 21:06. iPhone 7 este rezistent la apă şi praf, standard IP67. Modelul de bază iPhone 7 dispune de cameră cu stabilizare optică a imaginii cu senzor de 12 MP (f/1.8). Camera este cu 60% mai rapidă şi consumă cu 30% mai puţină energie decât cea de pe iPhone 6s. Camera frontală, pentru selfie-uri, are acum senzor de 7 MP, pe ambele modele din seria iPhone 7. 
 
 
Caracteristicile principale ale camerei de pe iPhone 7:
 
 
UPDATE 21:15. iPhone 7 Plus dispune de două camere cu senzori de 12 MP (una wide-angle şi una telephoto). Sistemul permite un zoom digital (software) de maxim 10X. Zoom-ul optic este 2X. Apple susţine că display-ul de pe seria iPhone 7 este cu 25% mai luminos decât cel de pe seria iPhone 6s. 
 
 
UPDATE 21:23.  Seria iPhone 7 dispune de difuzoare stereo, aşa cum ne aşteptam. Difuzorul pentru convorbiri va funcţiona şi ca unul normal, oferind, împreună cu cel principal poziţionat pe marginea de jos, sunet stereo atunci când telefonul este ţinut în poziţie landscape. Terminalele nu dispun de jack audio de 3,5 mm. Conectarea căştilor se face prin intermediul portului Lightning. În cutie este oferit un adaptor, nu prea arătos, din jack de 3,5 mm în Lightning. 
 
 
UPDATE 21:28. Sunt lansate şi căştile wireless marca Apple, numite AirPods. Acestea oferă o autonomie de 5 ore şi se conectează la telefon printr-un nou chip wireless via Bluetooth. În opinia mea designul este cel puţin dubios. Am senzaţia că sunt invitat să introduc mufe audio în aceste căşti. 
 
 
UPDATE 21:35. Apple prezintă noul procesor A10 Fusion, cu patru nuclee, despre care susţine că este cu 40% mai rapid decât modelul A9 de pe iPhone 6s. 
 
 
UPDATE 21:42. Bateria de pe iPhone 7 ţine cu două ore mai mult decât cea de pe iPhone 6s. Modelul mai mare, iPhone 7 Plus, oferă o oră de autonomie în plus comparativ cu iPhone 6s Plus. Cel mai ieftin iPhone 7 va costa 650 de dolari, iar cel mai ieftin iPhone 7 Plus va avea un preţ de 770 de dolari. Vor fi disponibile versiuni cu capacitate de stocare de 32 GB, 128 GB şi 256 GB. Precomenzile vor începe pe 9 septembrie, iar livrările pe 16 septembrie. Versiunea publică a iOS 10 va putea fi descărcată începând cu 13 septembrie. Noile căşti wireless AirPods vor fi disponibile în a doua parte a lunii octombrie la preţul de 160 de dolari. 
 
UPDATE 21:52. Seria iPhone 6s va avea şi ea capacitate de stocare internă care începe de la 32 GB. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult