Lenovo Vibe X S960 – foarte subţire şi uşor pentru formatul de 5”!

30.03.2014
Lenovo Vibe X S960 - foarte subţire şi uşor pentru formatul de 5”!

Smartphone-ul Lenovo Vibe X S960 este o raritate pe piaţa românească. El a fost anunţat de producător în luna septembrie a anului trecut şi a ajuns pe unele pieţe internaţionale în decembrie. Lenovo îl consideră unul din topurile sale de gamă, alături de Vibe Z K910 şi într-o oarecare măsură este. Telefonul are multe facilităţi atractive, însă şi câteva minusuri ce trebuiesc luate în seamă. Vom vedea în continuare cu ce a reuşit să ne cucerească smartphone-ul Lenovo Vibe X şi când ne-am putea aştepta să-l găsim pe piaţa românească.

Lenovo Vibe X S960 - cel mai elegant model al producătorului

Lenovo – producător de smartphone-uri

Cred că cei mai mulţi cititori sunt familiari cu Lenovo, producătorul numărul unu de PC-uri la nivel mondial. Este posibil ca de-a lungul timpului să fi auzit de smartphone-uri Lenovo, poate chiar despre K900, un top de gamă atractiv lansat la CES 2013. Ca producător de telefoane mobile, Lenovo are cu ce să se laude. Fiind prezent puternic pe piaţa locală, producătorul a ajuns să fie numărul patru la nivel mondial în vânzările de smartphone-uri. Cu mai bine de 40 de modele în magazinele din China, Lenovo a început să intre treptat şi pe alte pieţe. Telefoanele lor se vând deja în Rusia, în ţări din Orientul Mijlociu şi în câteva ţări din Europa de Est.

Smartphone-urile Lenovo vor ajunge oficial şi în România în prima jumătate a acestui an. Câteva modele mai vechi se află deja în oferta Altex. Modelele anunţate la MWC 2014 vor fi şi ele disponibile. Nu ştim însă dacă Lenovo va aduce pe piaţa românească şi topurile de gamă Vibe X şi Vibe Z. Momentan, ele pot fi cumpărate de pe piaţa gri.

Lenovo Vibe X - carcasă gravată cu laser

Construcţie

Lenovo susţine că Vibe X este un top de gamă şi construcţia terminalului confirmă acest lucru. El este unul dintre puţinele modele cu ecran de 5” ce stă bine în mână. La această impresie contribuie mult faptul că telefonul devine mai îngust spre laturi şi are o ramă rotunjită. Până şi sticla Gorilla Glass 3 ce protejază panoul are o mică curbură pe laturi. Carcasa lui Lenovo Vibe X nu se desface, fiind construită integral din plastic. Capacul din spate este gravat cu laser, obţinându-se o textură fină, mată şi aderentă pe suprafaţa de policarbonat folosită. Modulul foto iese puţin în evidenţă şi nu cred că a fost luat în considerare atunci când a fost specificată grosimea de 6,9 mm. Sub el se pot observa un orificiu pentru microfon şi un LED.

Rama telefonului este din plastic lucios, cromat şi este mai evidenţiată pe spate, în partea de jos. Pe latura inferioară a lui Vibe X S960 se află portul microUSB şi microfonul principal. Pe latura stângă a fost amplasat butonul de pornire, iar cel pentru volum se găseşte pe latura dreaptă. Indiferent de mâna în care este ţinut, butonul de pornire nu este extrem de uşor de apăsat. De aceea, Lenovo oferă posibilitatea folosirii butonului de volum pentru deblocarea ecranului. Ca o a treia alternativă, utillizatorul poate trece cu degetul peste baza ecranului şi acesta se aprinde.

Am apreciat faptul că Lenovo a amplasat butoanele principale ale sistemului de operare sub ecran. Panoul lui Vibe X merită să fie folosit integral pentru afişarea informaţiilor, ţinând cont de calitatea sa. Butoanele respective sunt iluminate, fiind disponibile mai multe opţiuni de funcţionare pentru LED-urile de sub ele. Jack-ul audio pentru headset este integrat frumos pe latura superioară a terminalului.

Lenovo Vibe X - un profil de 6,9 mm

Deasupra ecranului găsim o grilă argintie, ce pare a fi metalică. Ea adăposteşte casca/difuzorul şi un LED de stare. Pe lângă ea se află senzorii de prezenţă şi luminozitate şi camera foto frontală, cu un senzor generos. Am spus cască/difuzor pentru că nu ştiu sigur dacă există două elemente audio separate în spatele grilei. Vom vorbi despre calitate audio şi volum mai târziu. Pot puncta faptul că LED-ul de stare este multicolor, foarte vizibil în orice condiţii şi nu pare să se oprească din semnalizare după o anumită perioadă. Având o carcasă sigilată, smartphone-ul primeşte micro SIM-ul într-o tăviţă laterală. Nu avem buton dedicat pentru camera foto sau slot microSD.

În pachet

Modelul Vibe X S960 primit pentru teste a venit cu un încărcător de 1 A cu priză UK. Alături el am găsit un cablu microUSB şi un headset stereo de tip intra-aural. Nu lipseşte nici acul necesar pentru deschiderea tăviţie pentru SIM.

Specificaţii

  • Ecran: 5”, 1080×1920, IPS, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • Chipset: MediaTek MT6589T
  • Procesor: 1,5 GHz, quad core, Cortex-A7
  • GPU: PowerVR SGX544
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB (12,1 GB disponibili)
  • Card:
  • SIM: micro SIM
  • 3G: 21 Mbps HSPA+
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 4.0 HS
  • GPS: da
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 13 MP, F2.2, autofocus, LED
  • Filmare video: 1920×1080, 30 fps
  • Cameră video secundară: 5 MP, filmare VGA
  • Baterie: 2.000 mAh Li-polimer
  • Dimensiuni: 144 x 74 x 6,9 mm
  • Greutate: 121 g

Se poate observa curbura sticlei pe margini

Ecranul

Acesta este unul din punctele forte ale lui Lenovo Vibe X. Producătorul a folosit un panou excelent, pe care l-a cuplat cu o sticlă de calitate. Unghiurile de vizibilitate sunt de aproape 180 de grade, iar culorile sunt vii şi bine redate. Densitatea de 441 PPI înseamnă că nu vei putea diferenţia pixelii, nici chiar de la distanţă mai mică decât cea obişnuită de vizualizare. Luminozitatea maximă şi contrastul sunt foarte bune, ecranul lui Lenovo S960 fiind foarte vizibil în soare puternic. Iluminarea variabilă a ecranului funcţionează destul de bine, dar luminozitatea s-ar putea să scadă mult prea mult în camerele întunecate.

Celor care li se pare că ecranul are nevoie de mici ajustări, Lenovo le-a pregătit un meniul în care pot fi modificate saturaţia culorilor şi tonalitatea cromatică. Sunt disponibile doar trei opţiuni pentru fiecare setare, însă ele nu sunt disponibile pe multe smartphone-uri mult mai scumpe. În timp ce Lenovo Vibe X este conectat la încărcător, ecranul lui poate sta aprins, afişând ceasul, o galerie foto sau ştiri din Flipboard (dacă aplicaţia este instalată). Deşi este un efect drăguţ, trebuie să ţineţi cont cu ecranul consumă destul de multă energie, chiar şi atunci când afişează ceasul cu cifre albe pe fundal negru. Încărcarea bateriei va fi foarte lentă cu acest mod Daydream activat.

Lenovo Vibe X S960 - un ecran de nota 10

Sistemul de operare

Ştii că producătorului îi pasă de un anumit smartphone cu Android atunci când vezi că acesta vine cu o serie întreagă de facilităţi în plus. Am menţionat mai sus câteva legate de deblocarea ecranului. Utilizatorii pot opta pentru blocarea ecranul prin scuturarea terminalului sau apelarea automată a unui contact ori preluarea unui apel atunci când telefonul este pus la ureche. Lenovo Vibe X poate fi deblocat prin recunoaştere facială, iar ecranul este menţinut aprins cât timp este privit.

Lenovo foloseşte un launcher foarte personalizat pentru sistemul de operare, similar cu cel de la iOS. Nu există sertar pentru aplicaţii. Toate sunt disponibile pe ecranele principale şi pot fi aranjate în folder-e, ce pot avea mai multe pagini de aplicaţii. La baza ecranului pot fi amplasate patru aplicaţii, ce rămân fixe în toate ecranele principale. Zona de notificări are o bară derulantă cu opţiuni rapide. Acestea din urmă pot fi personalizate. O bună parte din pictogramele standard ale sistemului de operare Android sunt redesenate. Ecranul de notificări poate fi deschis rapid cu o atingere dublă într-o zonă liberă de pe ecran, un gest util ce te scuteşte de unul mai amplu.

Lenovo Vibe X - interfaţa

Meniul Settings a fost modificat de Lenovo. El are acum trei secţiuni: Common, Feature şi System. Prima include o serie de setări des accesate, a doua aduce opţiunile speciale menţionate mai sus, iar a treia reprezintă meniul Settings standard. Vibe X S960 vine cu mai multe aplicaţii oferite special de producător. Poate cea mai importantă este SECUREit, ce combină funcţiile unui antivirus, cu cele ale unui manager de sistem. Alături de ea găsim SHAREit, o aplicaţie avansată de partajare a datelor între două terminale cu Android, ce foloseşte modulul WiFi. Nu este necesară prezenţa unui router, cele două terminale descoperindu-se automat şi transferând date într-un sistem de tip P2P. Am găsit această aplicaţie foarte utilă atunci când am vrut să transfer dintr-un telefon într-altul clipuri full HD ce ocupau mai multe sute de MB. Ratele de transfer pot ajunge la mai mult de 10 MB/s, în funcţie de modulul WiFi al celuilalt smartphone. Aplicaţia SHAREit este gratuită şi disponibilă în magazinul Play.

Lenovo Vibe X - facilităţi şi opţiuni utile

Pentru că smartphone-ul trebuie să fie un gadget bun la toate, Lenovo Vibe X vine cu aplicaţii utilitare, precum lanternă, calculator, radio, reportofon sau busolă. Mai mult, utilizatorii au posibilitatea înregistrării convorbirii telefonice prin simpla apăsare a unui buton. Dacă activaţi difuzorul integrat în timpul convorbirii, puteţi reveni la sunetul din cască ducând telefonul la ureche. Smartphone-ul rulează sistemul de operare Android 4.2.2 şi ne aşteptăm să primească update la o versiune mai nouă în acest an, fiind un model de top al producătorului. În perioada de testare au fost primite două update-uri de firmware.

Lenovo Vibe X - zona de notificări

Performanţe

Cu chipset-ul MediaTek MT6589T ne-am mai întâlnit. Procesorul quad core tactat la 1,5 GHz este suficient pentru sarcinile uzuale. Telefonul nu se simte lent în lucrul de zi cu zi, sistemul de operare având inclusă o opţiune de închidere a ultimelor aplicaţii pornite. Problemele apar atunci când încerci să rulezi unele jocuri cu grafică 3D mai pretenţioasă. Chipset-ul are un GPU modest. Dacă am rulat bine Temple Run 2 spre exemplu, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Minion Rush, care sacadează. Nu mai vorbim despre jocuri mai pretenţioase, precum Real Racing 3. Rezoluţia mare a ecranului nu ajută nici ea aici. În concluzie, dacă nu vă jucaţi titluri 3D de ultimă generaţie, ci vreţi doar un smartphone cu ecran mare cu care să accesaţi Internetul şi să verificaţi postările pe Facebook, Lenovo Vibe X este o alegere bună.

3DMark Ice Storm Unlimited – 2.863
AnTuTu 3.3 – 14.975
Browsermark 2.0 – 2.165
Geekbench 2 – 1.608
Quadrant – 5.651
Vellamo HTML5 – 1.580
GFX Bench 3 1080p T-Rex – 3,2 fps (onscreen) / 3,3 fps (offscreen)

Multimedia

Deşi are un ecran mare cu o calitate foarte bună, smartphone-ul de faţă nu va fi foarte util la rularea filmelor şi clipurilor din arhiva personală. În funcţie de codec-uri, aplicaţia Movies preinstalată poate să nu recunoască tipul clipului sau să nu redea sunetul. Este necesar astfel un player video instalat din Google Play. Copierea filmelor în memorie se face cu aproximativ 11 MB/s. Pentru redarea audio, telefonul oferă implicit doar Play Music. Din păcate, acesta este un player fără prea multe opţiuni şi fără suport pentru control prin intermediul headset-ului. Butonul de pe fir nu are niciun efect în timp ce sunt redate melodiile. Calitatea ieşirii audio este decentă şi vă trebuie căşti foarte bune pentru a percepe vreo problemă.

Lenovo Vibe X S960 - camera foto iese puţin în relief

Camera foto

Telefonul este dotat cu două camere foto, una cu senzor de 13 MP pe spate şi una cu senzor de 5 MP deasupra ecranului. Camera foto principală a lui Lenovo Vibe X nu impresionează. Imaginile sunt decente în lumină naturală bună. Zgomotul de imagine este foarte uşor vizibil, iar detaliile se pierd. Nici culorile nu sunt foarte bine redate. În modul standard, ele sunt uşor şterse. Aplicaţia camerei oferă o serie întreagă de efecte de imagine şi multe moduri de fotografiere. Am testat modul panoramă, însă rezultatul nu a fost deloc atractiv.

13 MP, Auto 9 MP, interior, fără blitz
13 MP, Auto 13 MP, Auto
9 MP, ISO 126 9 MP, ISO 935

Poză panoramică

De ce folosesc producătorii de telefoane camere foto cu mulţi MP pe faţa terminalului? Pentru selfie-uri, desigur. În cazul lui Vibe X S960, aplicaţia îţi recunoaşte faţa şi ţi-o poate face mai atragătoare. Coşurile sau punctele dispar, iar utilizatorul poate alege un gradient de frumuseţe între 0 şi 7. Filmarea cu smartphone-ul Lenovo nu impresionează nici ea. Producătorul a încercat să ofere o stabilizarea digitală a imaginii, însă efectul nu este unul prea plăcut. În plus, calitatea filmării lasă puţin de dorit. Detaliile se pierd, în ciuda faptului că rata de compresie este de 23 Mbps pentru filmarea full HD.

Filmare 1920×1080 – 90 MB
Filmare 1280×720 – 38 MB

Autonomia

Deşi nu are un chipset de top, iar capacitatea bateriei nu este impresionantă, Lenovo Vibe X a oferit o autonomie mai mult decât decentă. Dacă este folosit intens, cu modulele WiFi şi 3G pornite tot timpul şi cu mai multe conturi de email şi social media active, atunci bateria se descarcă într-o zi. Dacă accesul la Internet este limitat doar la momentele în care telefonul este accesat, cu un screen time total de patru ore şi jumătate, bateria trebuie reîncărcată după mai bine de trei zile.

Lenovo Vibe X - temele grafice şi aplicaţia SECUREit

Pachetul de aplicaţii speciale ale smartphone-ului Lenovo S960, despre care am vorbit mai sus include şi un Power Manager. Doar prin această aplicaţie veţi avea acces la graficele de consum cunoscute şi la multe alte informaţii şi setări. Meniul Power management nu se mai găseşte în Settings. Utilizatorii au la dispoziţie cinci moduri: Alarm mode, Long standby, Normal mode, Custom mode şi Ultimate Saving Mode. Primul pune telefonul în Airplane mode, al doilea activează doar apeluri telefonice, iar al treilea permite şi accesul la conexiuni de date. Custom mode este activat atunci când utilizatorul porneşte sau opreşte manual diverse funcţii. În ultimul mod, doar aplicaţiile pentru apeluri, contacte, SMS-uri şi ceasul sunt active. Acesta ar trebui să fie cel mai drastic mod de economisire al bateriei.

Preţ şi disponibilitate

Smartphone-ul Lenovo Vibe X se găseşte în unele magazine online din ţara noastră la preţul de aproximativ 1.500 lei.

Concluzie

Toţi cei ce au pus mâna pe Lenovo Vibe X au fost impresionaţi de cât de subţire şi uşor este acest terminal. Producătorul ar fi putut avea aici o armă redutabilă, cu care să lupte pe pieţele pretenţioase din Occident. Din păcate, pentru a obţine un astfel de profil au fost nevoiţi să facă unele compromisuri. Bateria nu este foarte generoasă, iar chipset-ul este modest. Vreţi mai mult? În ofertă există şi un Vibe Z K910, dotat cu performantul chipset Qualcomm Snapdragon 800 şi o baterie de 3.000 mAh. El are însă o grosime de 8 mm, o greutate de 145 g, laturi dreptunghiulare şi un preţ cu 40% mai mare.

Lenovo Vibe X S960 - nu este cel mai puternic, dar impresionează

Aşa cum spuneam mai sus, terminalul de faţă se comportă bine în lucrul de zi cu zi şi va fi apreciat de utilizatorii ce consumă conţinut de pe Internet. Ecranul mare este superb şi răspunde bine la comenzi. În ciuda dimensiunilor, terminalul stă mai bine în mână decât alte modele concurente cu ecrane de 5”. Deşi este produsul unei companii din China, Lenovo Vibe X S960 nu vine cu o implementară banală a sistemului de operare Android. Am apreciat opţiunile avansate pe care nu le întâlnim nici la unele smartphone-uri mai scumpe. Cât despre preţ, el este destul de atractiv.

Părţi pozitive

ecran IPS superb
carcasă foarte subţire şi uşoară
construcţie solidă, de calitate
multe opţiuni utile în sistemul de operare

Părţi negative

performanţe modeste
camera foto principală nu impresionează

Urmărește Go4IT.ro pe Google News