Lumia 950, 950 XL: noile flagship-uri Microsoft cu Windows 10

07.10.2015

Microsoft a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă noile sale produse bazate pe Windows 10. Deşi prezentarea a fost concentrată pe noile laptop-uri şi tablete ale companiei, smartphone-urile au primit de asemenea o atenţie specială, compania dezvăluind două noi modele de top cu Windows 10 Mobile. Acestea se adresează atât celor care doresc performanţă de top şi productivitate.

Microsoft Lumia 950 XL

Modelele de top, Lumia 950 şi 950 XL sunt bazate pe hardware similar, oferind însă utlizatorilor opţiunea de a alege dimensiunea display-ului. Modelul mai mic este echipat cu un ecran de 5,2”, în timp ce varianta mare oferă dimensiuni de phablet: 5,7” în diagonală. Asemeni altor companii, Microsoft a decis ca noile Lumia să folosească chipset-uri Snapdragon: modelul 808 (hexa-core) pentru 950 şi 810 (octa-core) pentru 950 XL. În rest, ambele integrează 3 GB memorie RAM, locaş pentru carduri microSD de până la 2 TB, 32 GB spaţiu de stocare internă şi camere foto PureView de 20 megapixeli pe spate şi 5 megapixeli pe faţă.

Nu în ultimul rând, acumulatorii sunt de dimensiuni generoase: 3000, respectiv 3340 mAh, iar mufa de încărcare foloseşte standardul USB Type-C. Asemeni modelelor precedente din seria Lumia de top, ambele smartphone-uri sunt compatibile cu standardul de încărcare wireless Qi, iar capacul din spate este realizat din policarbonat. O noutate pentru aceste dispozitive este funcţia Continuum, care foloseşte accesoriul Microsoft Display Dock pentru a transforma telefonul într-un PC aproape complet. Desigur, sistemul de operare rămâne tot Windows 10 Mobile, însă acesta oferă o interfaţă similară cu cea a versiunii Desktop. Interfaţa poate fi navigată cu un mouse şi o tastatură, iar aplicaţiile sunt adaptate la noul mod de afişare, pentru a oferi o experienţă de utilizare confortabilă.  Microsoft susţine că a realizat un sistem de răcire cu apă pentru cele două dispozitive, care ar trebui să asigure performanţă ridicată în acest mod de utilizare.

Microsoft Lumia 950

Preţurile pentru noile smartphone-uri încep de la 550 de dolari pentru Lumia 950 şi 650 de dolari pentru varianta 950 XL. Lansarea lor este programată pentru luna noiembrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult