MediaTek a anunţat chipset-ul Helio X30, un nou deca-core high-end

09.08.2016
MediaTek a anunţat chipset-ul Helio X30, un nou deca-core high-end

MediaTek a dezvăluit următoarea sa generaţie de chipset-uri high-end, la scurt timp după ce au început să apară primele dispozitive bazate pe modelele Helio X20 şi X25. Noul Helio X30 doreşte să fie un concurent serios pentru Snapdragon 820, păstrând configuraţia deca-core a predecesorilor şi ridicând frecvenţele de rulare ale acestora. De asemenea, arhitectura cu zece nuclee a fost îmbunătăţită, fiind mult mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie.

Spre diferenţă de X20 şi X25 (modele foarte similare între ele), Helio X30 va beneficia de o construcţie pe 10nm. Acesta va fi realizat în fabricile TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) şi va integra trei tipuri diferite de nuclee de la ARM. X30 se bucură de două nuclee principale Cortex-A73 tactate la 2,8 GHz, care vor fi folosite atunci când este nevoie de multă putere brută, de patru nuclee Cortex-A53 la 2,2 GHz pentru funcţiile obişnuite, cât şi de patru nuclee Cortex-A35 la 2,0 GHz pentru funcţiile mai puţin importante din fundal.

Helio X30 va oferi suport pentru senzori foto de până la 40 megapixeli cu limită de filmare la 24 cadre pe secundă la rezoluţie maximă, senzori de 16 megapixeli cu limită la 60 de cadre pe secundă sau senzori de 8 megapixeli limitat la 120 de cadre pe secundă. De asemenea, dispozitivele echipate cu X30 vor putea integra maximum 8 GB RAM LPDDR4 POP 1600 MHz în regim dual-channel. La partea de procesare grafică s-a optat pentru un GPU PowerVR 7XT cu patru nuclee, care ar trebui să fie de ajuns pentru a primi certificare Google Daydream.

Noul Helio X30 este aşteptat pe piaţă abia anul viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult