Microsoft, salvatorul Linux? Compania tocmai a redistribuit sub licenţe Open Source aproximativ 60 de mii de brevete software

11.10.2018
Microsoft, salvatorul Linux? Compania tocmai a redistribuit sub licenţe Open Source aproximativ 60 de mii de brevete software

Microsoft se alătură Open Invention Network, un grup care reuneşte numeroase tehnologii brevetate în regim Open Source, dedicat protejării ecosistemului Linux împotriva acţiunilor judecătoreşti pe tema folosirii fără drept a brevetelor software.

Gestul făcut de Microsoft vine ca o surpriză pentru comunitatea de dezvoltatori, gigantul american fiind renumit pentru stricteţea cu care îşi protejează portofoliul de brevete. Este deja de notorietate modul în care Microsoft a obţinut miliarde de dolari de pe urma sistemului de operare Android şi a rivalului Samsung, drept compensaţii pentru folosirea unor tehnologii brevetate de companie.

Însă de ceva timp Microsoft face paşi în direcţia apropierii de ecosistemul Linux, integrând suport nativ în Windows 10 pentru a rula aplicaţii şi chiar întregi distribuţii Linux, complet cu linia de comandă atât de familiară celor obişnuiţi cu acest OS. Cândva, descris de CEO-ul Steve Balmer drept un „cancer care se lipseşte de orice atinge, din punct de vedere al drepturilor de proprietate intelectuală”, Linux a devenit un fel de copil privilegiat pentru Microsoft.

Venind ca o recunoaştere a modului în care colaborările pentru dezvoltarea de software în regim Open Source poate accelera inovaţia, decizia Microsoft de a se alătura grupului OIN ar putea supraalimenta acest proces, încurajând şi alte companii să se alăture platformei Open Source. La nivel global, platforma Open Invention Network intermediază folosirea brevetelor şi licenţierea încrucişată de tehnologii între 2650 de companii, printre care şi nume grele ca IBM, Google, NEC, Philips, Sony şi Toyota.

Concret, transformarea a 60000 tehnologii proprietare în brevete Open Source se traduce în mai puţină bătaie de cap pentru dezvoltatorii software, care se pot concentra mai mult pe partea de inovaţie şi mai puţin pe reinventarea unor tehnologii existente, dar brevetate deja de Microsoft.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult