Microsoft „Vela” putea fi primul smartphone edge-to-edge în 2014

10.10.2017
Microsoft „Vela” putea fi primul smartphone edge-to-edge în 2014

După declaraţiile oficialilor Microsoft din ultima perioadă, cam toată lumea a început să cânte prohodul sistemului de operare Windows 10 Mobile. Microsoft avea însă planuri măreţe pentru această platformă în urmă cu doar câţiva ani, iar noul leak despre un smartphone cu ecran edge-to-edge dezvăluie faptul că ambiţiile companiei ţinteau mai departe decât şi-ar fi imaginat concurenţa la momentul respectiv.

Windows Central a pus mâna pe un prototip al unui dispozitiv Microsoft din gama Lumia cu numele de cod „Vela”. Acesta era echipat cu un display edge-to-edge cu margini subţiri pe trei dintre laturi, o cameră foto frontală în partea de jos a dispozitivului şi cu hardware mid-range. Proiectul a fost însă regândit, iar rezultatul acestui prototip a fost Lumia 435, un smartphone entry-level de buget, cu un preţ mult mai mic decât cei 200 de dolari spre care ţintea Microsoft cu Vela.

Desigur, Vela nu este singurul smartphone cu ecran fără margini de care auzim. Cam în aceiaşi perioadă, Sharp lansa în Japonia modelul Aquos Crystal, cu un design similar, care a fost apoi adoptat şi de Xiaomi pentru modelul Mi MIX, lansat anul trecut. Microsoft şi sistemul său de operare au fost înaintea altora şi când vorbim despre alte subiecte. De exemplu, Continuum, posibilitatea de a folosi telefonul pe post de PC, a apărut din nou la Samsung pe modelele S8 şi Note8 sub forma DeX.

Windows Mobile, în diversele sale forme nu s-a mai bucurat de un succes foarte mare odată cu apariţia iOS şi Android, însă această platformă a adus câteva inovaţii interesante, pe care alţii le-au adaptat în produsele lor, fie că vorbim despre integrare la nivel software sau hardware. Vela ar fi putut fi un produs revoluţionar din punct de vedere al designului, însă n-a fost să fie. Între timp Xiaomi, Samsung, LG şi Apple culeg laudele pentru dispozitivele edge-to-edge din prezent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult