Nokia 3: definiţia smartphone-ului de buget [REVIEW]

14.07.2017
Nokia 3: definiţia smartphone-ului de buget [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

După o absenţă de câţiva ani de pe piaţa de smartphone-uri, brandul Nokia se întoarce. Acesta este controlat acum de compania HMD Global, un start-up finlandez fondat de membri vechi ai diviziei de mobile Nokia din cadrul Microsoft, care încearcă să ofere fanilor exact ceea ce au cerut de-a lungul timpului: telefoane de calitate cu sistem de operare Android, la preţuri accesibile. Nokia 3, modelul testat de noi în ultimele câteva săptămâni, încearcă să ofere funcţionalitate de bază la un preţ mic, fiind catalogat drept dispozitivul de intrare în noua gamă de smartphone-uri Nokia cu Android.

Construcţie, design şi ergonomie

Nokia 3 este un smartphone entry-level la standardele de astăzi, astfel că nu putem avea foarte mari pretenţii în privinţa construcţiei sale. HMD Global a încercat însă să includă materiale de calitate şi să confere dispozitivului un design plăcut, în ciuda bugetului limitat pentru construcţia sa. Vorbim astfel despre un smartphone realizat din trei materiale principale. Un spate din policarbonat, un ecran protejat de sticlă Corning şi o ramă din aluminiu de jur împrejurul acestora.

În ciuda faptului că partea din spate este acoperită cu plastic, aceasta nu serveşte drept capac. Nokia 3 nu oferă posibilitatea de a înlocui bateria, policarbonatul fiind ales mai degrabă pentru rezistenţa sa, pentru faptul că este un material uşor şi pentru că este mult mai ieftin decât aluminiul. Din păcate, acesta este şi punctul slab al lui Nokia 3, fiind elementul care scade cel mai mult aspectul premium al dispozitivului. Plasticul se adânceşte puţin la apăsare în zona de sub cameră, iar la strângere mai „scârţâie” în anumite zone.

Dar acest lucru este de aşteptat la un dispozitiv atât de ieftin, iar restul componentelor sunt foarte solide, în ciuda aşteptărilor. Rama metalică asigură rezistenţă la şocuri şi îndoire, iar sticla de pe partea din faţă nu pare să se zgârie foarte uşor.

La exterior, Nokia 3 prezintă pe partea din faţă doar camera foto frontală şi butoanele capacitive (care nu sunt iluminate) în partea de jos, logo-ul Nokia fiind amplasat în partea din dreapta sus. Spatele este destul de simplu, cu un logo Nokia şi o cameră foto de dimensiuni mici (cu blitz) amplasată central în partea de sus, în timp ce lateralele telefonului găzduiesc celelalte elemente.

Butoanele fizice Power şi volum sunt amplasate în partea din dreapta sus a laturii din dreapta, o plasare destul de incomodă în mod normal, care este însă ajutată de dimensiunile reduse ale telefonului. Butonul Power este însă prea mic în comparaţie cu cel al altor telefoane, apăsarea lui fiind uneori incomodă. Un avantaj ar fi faptul că cele două butoane fizice sunt foarte apropiate, deci pot fi apăsate cu un singur deget atunci când este necesară realizarea unui screenshot.

În partea de sus regăsim doar un jack de căşti, în partea stângă avem două tăviţe, una pentru cele două cartele nano-SIM şi una pentru carduri microSD, în timp ce în partea de jos avem portul micro-USB şi difuzorul principal.

Din punct de vedere vizual, Nokia 3 nu este un telefon arătos, însă nici neplăcut privirii. Colţurile sale rotunjite amintesc de modelele Nokia Lumia, în special de Lumia 925, care beneficia de un design similar. În ciuda faptului că vorbim despre un smartphone ieftin, acesta se simte bine în utilizare, fiind potrivit pentru utilizatorii care preferă smartphone-uri de dimensiuni mai mici. Chiar dacă marginile rotunjite ale ramei ar putea părea alunecoase, spatele din plastic mat ajută la îmbunătăţirea prinderii. Nokia 3 este foarte plăcut în utilizarre chiar şi cu o singură mână, întrucât este destul de mic pentru a putea ajunge oriunde pe ecran cu un singur deget.

Un dezavantaj pe care l-am observat imediat, în comparaţie chiar şi cu modele ieftine ale multor producători, este lipsa unui senzor de amprentă. Apăsarea butonului power şi apoi gestul de glisare de jos în sus la lockscreen adaugă o piedică pe care multe alte telefoane au rezolvat-o de câţiva ani buni, prin utilizarea amprentei pentru deblocare.

Specificaţii tehnice

  • Ecran: 5”, IPS, 1280 x 720 pixeli, Gorilla Glass
  • Sistem de operare: Android 7.0 (AOSP)
  • Chipset: MediaTek MT6737
  • Procesor: quad-core (4 x 1,4 GHz Cortex-A53)
  • Procesor grafic: Mali-T720MP1
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB
  • Card: microSD, 256 GB max.
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • USB: micro-USB
  • Cameră foto: 8 MP, f/2.0, autofocus, blitz LED
  • Filmare video: 1280 x 720p pixeli @ 30 FPS
  • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.0, filmare 1280 x 720 pixeli @ 30 FPS
  • Baterie: 2.630 mAh
  • Dimensiuni: 143.4 x 71.4 x 8.5 mm
  • Greutate: 140 grame
  • Altele: FM Radio, NFC, Wi-Fi Direct, Dual SIM

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Design plăcut
Preţ accesibil
Suportă două cartele SIM şi card microSD în acelaşi timp

Părţi negative

Performanţă slabă
Cameră cu funcţionalitate de bază
Amplasarea butoanelor Power şi volum şi lipsa iluminării butoanelor capacitive
Lipsa senzorului de amprentă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult