Nokia E5: smartphone complet, preţ accesibil

Nokia E5: smartphone complet, preţ accesibil

La doi ani de la apariţia smartphone-ului de succes Nokia E71 şi unul de când s-a lansat E72-ul, finlandezii au ieşit la rampă cu Nokia E5, un telefon business similar, bine înzestrat tehnic şi care, spre deosebire de predecesori, are un preţ accesibil de aproximativ 800 de lei.

Nokia E5 Nokia E5

Designul este tipic modelelor E Series cu tastatură full-QWERTY: carcasă bine închegată, lăţime destul de mare (57 mm) şi ecran de 2.36 inch cu rezoluţie QVGA (320 x 240 pixeli). Acest display pare complet depăşit de tendinţele actuale (ecrane touch cu rezoluţii uriaşe), însă în practică se dovedeşte a fi suficient de bun pentru aproape orice activitate.

Imediat sub display se află padul de navigare care din păcate nu ne încântă cu o tehnologie optică aşa cum o face Nokia E72. Un trackpad optic este extrem de folositor la navigarea pe Internet. Aşa, doar cu tastele direcţionale, nu ai un control prea bun asupra cursorului.

Tastatura Full-QWERTY este comodă, se poate folosi uşor chiar şi cu o singură mână. În schimb, tastele de volum poziţionate pe lateral-dreapta se apasă extrem de greu şi sunt aproape imposibil de utilizat când ţii telefonul la ureche.

Nokia E5 Nokia E5

Partea superioară găzduieşte un port microUSB care foloseşte la transferul de date şi la încărcarea bateriei. Menţionăm că am întâmpinat anumite probleme la încărcarea prin microUSB, în sensul că pe anumite port-uri USB telefonul nu se încărca. Un motiv poate fi legat de tensiunea necesară furnizată prin USB, în anumite situaţii insuficientă. Există şi un jack dedicat pentru încărcarea acumulatorului.

Pentru căşti / handsfree, ai la dispoziţie port-ul standard de 3,5 mm.

Poziţionarea slotului microSD este complet neinspirată, accesul la cardul de memorie fiind posibil doar prin înlăturarea acumulatorului.

Nokia E5

Obiectivul camerei foto se află amplasat pe spatele terminalului şi este însoţit de un LED Flash.

Nokia E5 rulează ultima versiune de Symbian S60 pentru ecrane non-touch: Symbian OS ver. 9.3, rel. 3.2 – un sistem intuitiv de folosit, rapid, stabil şi cu un suport de aplicaţii bunicel – Ovi Store. Actualizările se fac fără bătăi de cap – eşti notificat când apare un update important, iar dacă doreşti să-l instalezi poţi folosi orice tip de conexiune Internet.

Telefonul per ansamblu se „mişcă” bine mulţumită procesorului ARM11 tactat la 600 MHz şi celor 256 MB RAM – componente arhisuficiente pentru un sistem Symbian non-touch.

Suportul multimedia este decent pentru un telefon business: player audio cu numeroase opţiuni, calitate ireproşabilă a sunetului. Pozele nu sunt tocmai grozave, dar nici nu ţi-e ruşine cu ele. La fel şi înregistrările video, cu menţiunea că aici nivelul calitativ este cam la limita de jos a acceptabilului.

Nokia E5 Sample Photo Nokia E5 Sample Photo

Video Sample Nokia E5

Galeria multimedia arată precum cea de pe un telefon „N Series” şi este foarte practică. Poţi realiza selecţii multiple, ai opţiuni de editare şi adăugare tag-uri, vizualizare slide-show, printare wireless ş.a.m.d.

Navigaţia prin GPS cu Ovi Maps merge excelent: găseşte repede sateliţii, semnalul este bun. Precizez că l-am folosit la deplasarea pe jos, nu cu maşina.

Nokia E5Legat de experienţa pe Internet, este evident că nu se compară cu cea oferită de terminalele touch cu display-uri şi rezoluţii foarte mari. Sarcinile de bază sunt îndeplinite totuşi fără niciun fel de probleme: verificare şi scriere e-mail, citire ştiri şi articole, socializare (Facebook, Twitter etc.). Conectarea la reţeaua globală se poate face prin HSDPA sau Wi-Fi.

Calitatea convorbirilor este impecabilă: semnal bun, sunet clar, volum puternic.

Autonomia de trei, patru zile este bună, dar putea fi şi mai ridicată dacă finlandezii ar fi înzestrat telefonul cu un acumulator mai mare. 1200 mAh e suficient pentru hardware-ul lui E5, însă o baterie de 1500 mAh ne-ar fi închis de tot gura.

Accesoriile care însoţesc telefonul sunt headset, cablu de date, încărcător, card microSD de 2 GB, software (Ovi Suite) şi manual de utilizare.

Plusuri şi minusuri

[+] Procesor bun, performanţe pe măsură;
[+] Tastatură QWERTY comodă;
[+] Conexiuni HSDPA şi Wi-Fi;
[+] GPS bun;
[+] Autonomie decentă;
[+] Sunet de calitate în convorbiri, dar şi pe partea de redare audio;

[-] Tastele de volum laterale se apasă extrem de greu;
[-] Ecranul de 2.36 inch QVGA este prea mic pentru standardele actuale;
[-] Accesul la slotul microSD se poate face doar după înlăturarea acumulatorului.

Concluzie: Nokia E5 nu este un telefon business care să se evidenţieze cu ceva special, dar aşa discret cum e îşi face foarte bine datoria. Dacă nu ţii neapărat să vezi paginile Web ca pe PC şi te mulţumeşti cu ecranul destul de modest de 2.36 inch, Nokia E5 reprezintă o alegere potrivită.

Nokia E5

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News